[O1] Samoistne zerowanie tymczasowego/dzienneg licznika prze

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mikolaj06_1992
    Classic
    • 2011
    • 6

gaca, kilka tygodni zapytałem swojego znajomego (właściwie to taka daleka rodzina) ile kosztowałoby u niego pomalowanie auta typu kombi. Stwierdził, że "jak dla mnie" i "po znajomości" porządnie zrobiłby to za około 4.000zł. Porządnie to u niego oznaczało kompletne rozbrojenie nadwozia, malowanie w komorze lakierniczej, jakieś drobne zaprawki pokorozyjne. Każdy większy wgniot lub rdza to dodatkowa kasa.
    Reasumujac: za porządne pomalowanie całego samochodu zgodnie ze sztuką trzeba zapłacić minimum 4.000zł. A przy takiej kasie to ja bym się poważnie zastanowił, czy nieco lepszy wygląd wart jest takich pieniędzy - no ale to tylko moje zdanie...
  • jacek23
    Drive
    • 2010
    • 44

Problem dotyczy tymczasowego (dolnego) licznika przebiegu. Od czasu do czasu licznik ten zeruje się z nieznanych mi powodów. Nie jestem w stanie powiązać resetów z jakimiś konkretnymi zdarzeniami. Ostatni taki reset nastąpił przy stanie około 1500km. Górny licznik (sumarycznego) przebiegu pojazdu pracuje poprawnie.
    Czy ktoś z Was zaobserwował podobny problem?

Komentarz

• Evil
      Rider
      • 2009
      • 721

jacek23, najczęściej towarzyszy jeszcze zerowanie zegarka pokładowego, oraz wykasowanie wszystkich informacji w komputerze pokładowym. Mi pomogła wymiana akumulatora. Zbyt słabe jest napięcie podczas rozruchu, bo zgaduję że zawsze się kasują dane podczas uruchamiania silnika.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• b707
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1272

A czy to nie jest przypadkiem tak ze on się resetuje std przy 1500? Bo u mnie on też się sam zeruje i jak dobrze kojarze to przy 1500km.
        pzdr
        Adam

Komentarz

• wojtek1982
          Ambiente
          • 2009
          • 108

Miałem podobny problem też zastanawiałem się o co chodzi. Sprawdź czy przycisk kasowania przejechanych kilometrów tzw "trip" nie jest lekko wcięsnięty, u mnie tak było i po prostu lekko go pociągnąłem do siebie i problemu zniknął

Komentarz

• kamilkamien
            Drive
            • 2011
            • 51
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Mam identyczny problem. W moim przypadku jest tak, że reset dokonuje się w momencie przekręcenia kluczyka. Zegar pokazuje 00:00 i tak samo inne wskazy. Dzisiaj zrobiło mi się to dwa razy. Pierwszy raz po przejechaniu około 120km i następnie po przejechaniu ok 30km. Powiedzcie mi czy wina po stronie słabego aku? VAG nie pokazuje mi błędów. Na akumulatorze w stanie spoczynku widnieje wartość 12,6V a w momencie pracy silnika wyświetla się wartość ponad 14V Proszę o pomoc, bo nie ukrywam, że drażni mnie ciągłe ustawianie godziny...

Komentarz

• tomus7
              RS
              • 2010
              • 1896
              • Peugeot

kamilkamien, Sam sobie odpowiedziałeś. Ale możesz sprawdzić jeszcze kostkę pod stacyjką. Ale generalnie spadek napięcia AKU podczas rozruchu daje taki objaw
              ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
              http://www.bunkry.pl/pl/index.html
              a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
              http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
              Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• jacek23
                Drive
                • 2010
                • 44

Dzięki za odpowiedzi. Nie spodziewałem się że temat jest aż tak "popularny". Całkiem możliwe, że w moim przypadku to problem słabnącego już aku. Zegar nigdy mi się nie zerował ale zdarzały się przypadki kasowania długookresowej pamięci komputera.
                A tu dla zainteresowanych kolejny objaw słabnącego aku, ale ten występował raczej zimą.

Pozdr,

Komentarz

• hsurim
                  Elegance
                  • 2006
                  • 788
                  • Kia
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez jacek23
                  (...) zdarzały się przypadki kasowania długookresowej pamięci komputera. (...)
                  W instrukcji obsługi mojego autka piszą, że ten licznik sam się zeruje po przejechaniu (nie pamiętam) 1500 lub 2000 km.
                  Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• nikoś151
                    Rider
                    • 2013
                    • 563

odgrzeję kotleta.
                    dziś w mojej Octavi wsiadam rano odpalam i gitara, potem troszkę muzyki posłuchałem na zgaszonym silniku, odpaliłem zgasiłem i moją uwagę zwrócił obrotomierz stanął na 900 obr. nie spadł do 0. odpalam jeszcze, obrotomierz spada do dołu a następnie wraca do położenia zgodnego z obrotami silnika, oczywiście zerują się zegary i komputer pokładowy. Klemy są 100% czyste wyczyszczone wczoraj, co do aku ma 12.4V. ma ktoś pomysły?

[ Dodano: Sro 23 Sty, 13 19:16 ]
                    dziś pyknęło coś w bezpiecznikach i było dobrze przez chwilę potem znowu problem wrócił. Aku dziś zmieniałem na nowy 75 ah nic nie pomogło.

Komentarz

Pracuję...