[O2] hamulec - czy to normalne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Damian.S
    Drive
    • 2009
    • 77

Witam. W moim turze wg instrukcji obsługi jest płyn o normie VW 774G. Czy mogę zrobić dolewkę korzystając z płynu mającego normę VW 774F (Dynagel 2000, kolor różowy - podobnie jak oryginalny). Zostało mi trochę tegu płynu po wymianie chłodnicy w drugim aucie.
    Od 1997 roku Skoda. 97-99 Felicia 1.3 99-01 Octavia 1.9 TDI 90KM 01-08 Octavia 1.9 TDI 110KM 09-.. Superb 1.8 TSI & Octavia 1.6 Mint
    www.gprk.pl
  • aro_40
    RS
    • 2007
    • 1529
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Pytanko zadawane przez laika (czyt. użytkownika autka):
    Na wciśniętym pedale sprzęgła hamowanie pulsacyjne - za 3-4tym razem hamulec staje się tępy i praktycznie hamowanie bez wspomagania. Natomiast bez wciśniętego sprzęgła można hamować pulsacyjnie do woli... czy to normalny objaw?
    If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

Re: hamulec - czy to normalne

Zamieszczone przez aro_40
      Pytanko zadawane przez laika (czyt. użytkownika autka):
      Na wciśniętym pedale sprzęgła hamowanie pulsacyjne - za 3-4tym razem hamulec staje się tępy i praktycznie hamowanie bez wspomagania. Natomiast bez wciśniętego sprzęgła można hamować pulsacyjnie do woli... czy to normalny objaw?
      nie sprawdzałem u siebie ale na logikę to raczej to nie normalne, pedał hamulca możesz sobie naciskać do woli i nie powinien robic sie twardy chyba że na wyłączonym zapłonie
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• loru
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4286
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

aro_40,
        jak już rozkminisz problem to daj znać bo mam podobnie, stało się to po wymianie klocków i płynu, auto chamuje ale tak jak by mu brakowało częściowo tego wspomagania, już zacząłem się zastanawiać czy nie kupić nowej pompy, bo płyn wymieniałem już 2x i klocki też już 2x wymieniałem i dalej to samo.
        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• kabanos
          RS
          • 2011
          • 4544
          • Octavia I combi (1U5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Normalne, czy nienormalne. Kiedy hamujesz pulsacyjnie przy wciśniętym pedale sprzęgła? Kiedyś miałem taki przypadek w Renault 5. Na autostradzie w Szwecji zerwała się sprężyna od gazu i auto szło pełną parą. Jako że była noc to chciałem dojechać do najbliższej stacj, bądź zjazdu. Auto zapakowane po dach, a nawet na dachu i czterech chłopa w środku, ale próbowało się rozpędzać do magicznej jak na nie prędkości 120-130 km/h. Wtedy próbowałem przychamowywać i po kilku takich razach pedał hamulca stał się bardzo twardy. Po wyłączeniu silnik wszystko wróciło do normy.Nie wiem czy było to spowodowane w miarę stałymi obrotami silnika czy czymś innym. Może tu jest podobnie?

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• bliber
            Drive
            • 2010
            • 76

aro_40, loru, u mnie było podobnie, na początku delikatnie twardy pedał, a po jakimś czasie zrobił się jak beton po kilku naciśnięciach. Hamowanie prawie żadne. Po odpowietrzeniu i wymianie płynu to samo. Winny był spękany i nieszczelny wężyk z zaworkiem idący od serwa - nie było odpowiedniego ciśnienia. Objawy mogą też oznaczać padające serwo.

pzdr
            mb
            Jestem oazą spokoju... pierd... ku..., zajebiście wyluzowanym kwiatem lotosu na tafli jeziora.

Komentarz

• aro_40
              RS
              • 2007
              • 1529
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez bliber
              aro_40, loru, u mnie było podobnie, na początku delikatnie twardy pedał, a po jakimś czasie zrobił się jak beton po kilku naciśnięciach. Hamowanie prawie żadne. Po odpowietrzeniu i wymianie płynu to samo. Winny był spękany i nieszczelny wężyk z zaworkiem idący od serwa - nie było odpowiedniego ciśnienia. Objawy mogą też oznaczać padające serwo.
              z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy, ale to nie może być ani serwo, ani wężyk. Ten problem pojawia się wyłącznie przy wciśniętym pedale sprzęgła. Jeśli sprzęgło nie jest wciśnięte, to bez względu na to czy auto jest na biegu czy też nie, mogę wciskać do upadłego i nic się złego nie dzieje.
              Podobno (z naciskiem na PODOBNO), przy autach z ABS-em kiedy wymienia się klocki kluczyk musi być w stacyjce (nie wiem czy przekręcony czy nie); jeśli tak nie było to może się zdarzyć, że komp wyłąpał błąd i teraz wariuje... możliwe to???

[ Dodano: Pią 12 Sie, 11 23:08 ]
              Zamieszczone przez loru
              aro_40,
              jak już rozkminisz problem to daj znać bo mam podobnie, stało się to po wymianie klocków i płynu, auto chamuje ale tak jak by mu brakowało częściowo tego wspomagania, już zacząłem się zastanawiać czy nie kupić nowej pompy, bo płyn wymieniałem już 2x i klocki też już 2x wymieniałem i dalej to samo.
              robiłem przegląd okresowy autka i wyskoczyły spore róznice między lewym a prawym tyłem. gościu powiedział, że za delikatnie jeżdżę, przez co tłoczki "zardzewiały" i potrafią strajkować w mało odpowiednich chwilach. spróbuję po weekendzie przeczyścić tłoczki i zobaczymy efekty.
              If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

Pracuję...