Zamieszczone przez McGan
[01] niezidentyfikowany wyciek
Zwiń
X
-
[01] niezidentyfikowany wyciek
Witam
Odkryłem ze 2 m-ce temu wyciek. Wytarłem wszystko "do czysta" szmatą i niedawno przyjrzałem się co tam z wyciekiem. Oczywiście jest mokro i są nawet kropelki...
Nie jestem w stanie zidentyfikować co to za miejsce/element/urządzenie.
Ciężko było zrobić zdjęcia i chyba tylko obeznane oko będzie w stanie stwierdzić co to.
Napisałem opis miejsca wycieku ale zaraz skasowałem bo wyszło masło maślane...
Oto foty:
1 to rura z EGR
2 to element w którym jest śruba i tam gdzieś cieknie
Co prawda z lewej jest wszystko ale na wszelki wypadek - 1.9 TDI ALH
Uprzedzam pytania: spod kół w rozrządzie nic nie cieknie; nie cieknie też z turbo i okolic
-
-
jak na moje oko ww elementy znajdują się wyżej niż widać wyciek. Bezpośrednio pod nimi jest sucho (na ile dobrze widzę); gdyby wyciek był z elementu wirującego to by chyba co nieco pryskało a osłona rozrządu jest czysta;
punktem charakterystycznym jest gwint tej śruby
Wydaje mi się że to miejsce jest tu pod tym gdzie jest otwór okrągły zaznaczony strzałką:Załączone pliki
Komentarz
-
-
Przemyślałem sprawę i doszedłem do wniosku że rzeczywiście wyciek może być spod wałka rozrządu/korbowego lub pokrywy zaworów. Olej może przedostawać się pod plastikową osłoną rozrządu między blokiem a kołami zębatymi i wydostawać się miejscu widocznym na zdjęciu (ale czy część oleju nie powinna się czasem znaleźć w obudowie rozrządu?)
Zw że dopiero co miałem robiony rozrząd wolałbym tego nie ruszać.
Czy jeśli wyciek jest niewielki (zdjęcia stanu po 3m-cach eksploatacji) a na bagnecie nie ubywa powinienem jednak brać się za to czy na razie odpuścić?
Komentarz
-
Komentarz