Zamieszczone przez szkoda
[O1] Falujace obroty na jalowym biegu
Zwiń
X
-
[O1] Falujace obroty na jalowym biegu
Witam
Panowie zdarza sie mojej octavii, kiedy np dojade do swiatel, ze obroty dziwnie faluja, w wyniku czego cale autko lekko wibruje. Wystarczy, ze lekko dodam gazu i falowanie ustaje. Nie dzieje sie to za kazdym razem, ale coraz czesciej.
Czy to poczatek czegos grubszego? Co mozna sprawdzic ,zeby przeciwdzialac?
Z gory dziekuje za pomoc :-))))
-
-
Ja bym wyczyścił przepustnice.
Jak potrzebujesz to kolega ma warsztat a jak ją sam wyczyścisz to możesz podjechać do mnie na adaptacje.Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
!!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!
UNIDEN USER
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fryta1979Mysle ze zaczne od filtra paliwa, powietrza i czyszczenia przepustnicy. Nie kumam o co chodzi z ta adaptacja? To sa jakies duze koszta?
A co do tego co chcesz wymienić - brudna przepustnica raczej niewiele wnosi do falowania obrotów jeżeli brud nie ma centymetra grubości na ściankach i przepustnica nie może się domknąć. Główną przyczyną falowania jest ciągnięcie lewego powietrza przez układ dolotowy tj. odmę i jej elementy, które połączone są z głowicą silnika (to one najczęściej się dziurawią, bo to jest wada tego elementu i obroty zaczynają falować.)
Także wybierz się do auta, otwórz maskę i zrób zdjęcia tych dwóch przedmiotów odchodzących z odmy zaraz koło numeru seryjnego przedmiotu. Ocenimy czy kwalifikuje się do wymiany.
Komentarz
-
-
Miałem bardzo podobną sytuację ostatnio. Obroty latały, aż kobieta na przejeździe do mnie podeszła i: "nie widzi Pan że się od pana z rury dymi i smród niemiłosierny". Oczywiście o tym nie wiedziałem ale że jako król ciętej riposty jestem odp: "Na wsi też śmierdzi i nikt nie narzeka". :twisted: Zjechałem na bok dałem mu konkretnego gazu i po chwili wróciło do normy. I stwierdzam że to chyba wina paliwa bo zawsze takie coś mam jak zatankuje w LukOil :P - zawsze się połaszczę na tanią bene.
Komentarz
-
-
Tankuje na Lotos ] i nic mi nie dymi jak falują ])) w ogole nie dymi ]))
A tak sobie myślę, czy może to być wina poduszek silnika e/w skrzyni biegów? może któraś jest przetyrana już i powoduje jakieś dziwne wibracje? Przy odpalaniu Skodziny faktycznie dość mocno trzęsie i przy przeglądzie koleś mówił ze chyba się poduszki konczą ]
Mozna jakoś sprawdzić w jakim stanie są te poduszki? W ogole gdzie one są?
Dodam tez ze dziś zauważyłem ze jak hamuje i jednocześnie zrzucam bieg to silnik tez dziwnie wibruje.
Komentarz
-
-
MI czasami spada z obrotów przy dojeździe do skrzyżowania. Zatankowałem na orlenie i chwilowo przestało, ale dzisiaj widzę ze już znowu zaczyna. Byłem nawet u naszego forumowego mechanika Robekcool (pozdrawiam serdecznie ) ale akurat obroty nie spadały a błędów żadnych. Generalnie wszystko jest ok a jednak coś zawodzi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fryta1979Podobno w Tdi nie ma przepustnicy?
Jak pisałem żebyś wyczyścił przepustnice to myślałem że masz benzynę bo niemiałeś uzupełnionego pola silnik.
Zamieszczone przez fryta1979A czy moze buc to zwiazane z iszkodzonym czujnikiem ABS bo ostatnio mi sie zapalil?
Możesz do mnie podjechać na komputer.Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
!!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!
UNIDEN USER
Komentarz
-
-
Panowie i jak w temacie jesteście? Doszliście do czegoś? Patrzyć na tą odme jednak? Oraz pytanie czy jak odme wywale to może mnie wtedy też zwolinić od tej rurki co pisaliście wyzej a zaślepie dolot?
[ Dodano: Sro 30 Kwi, 14 22:33 ]
Ps. Czy w agr 98 rok może być koło dwumasowe?
[ Dodano: Czw 19 Cze, 14 11:04 ]
Witam!
Ponawiam temat. Co szukać dalej? Przepływka wyczyszczona,smok w baku też,filtr paliwa też,impulsator skrzyni sprawdzony i działa. Co szukać dalej do tych falujcych obrotów? Wyczytałem że może być problem zatartego łożyska sprężarki klimatyzacji czy to może być?
Komentarz
-
Komentarz