[O1] Pisszczy przy dodawaniu gazu i gaszeniu 1,9 TDI AXR
Witam!
Kupiłem nową Octavię tour I w 2010 z silnikiem 1,9TDI AXR, od samego początku słyszę przy gaszeniu i przy delikatnym dodaniu gazu pojedynczy pisk (ćwierkanie ptaka ).
Byłem z tym w serwisie chyba z 3 razy przeszukali i nic nie znaleźli, zapierają się że tak ma być....coś opowiadali o klapie bezpiecznego gaszenia nawet, ale nie wytłumaczyli dlaczego słychać ćwierkanie podczas dodawania gazu...
Niczym innym się to nie objawia ale nigdy w żadnym samochodzie z TDI nie słyszałem takiego dźwięku więc wydaje mi się to podejrzane...
Czy ktoś spotkał się z czymś takim??
Pozdrawiam!
Stawiam zdecydowanie na przepalone uszczelki rurki EGR - Turbo Są to takie dwie płytki metalowe, u mnie były już zużyte, przepalone i przedmuchane - też było takie gwizdanie, bardzo irytujące
Kurcze tylko że to było praktycznie od nowości zauważyłem to jak samochód miał 3 tys km.... teraz ma 21 tys, gmerali sprawdzali cos regulowali... nawet cały egr zamówili ale nie wymienili, stwierdzili że tak ma być... a mnie się wierzyć nie chce że tak ma być...
PS. Dodam że fura jest na gwarancji, a ćwierkanie przypomina takie pojedyncze krótkie ćwierknięcie (takie jak ptaszka na wodę)....
malinek, domyślam się co to za dźwięk Ja bym mimo wszystko zerknął na te uszczelki - 10 min roboty tak naprawdę i będziesz wiedział co i jak. Ewentualnie faktycznie EGR szwankuje, gdzieś masz luzy i ćwierka przy podawaniu spalin :roll:
Komentarz