[Inne] Golf IV 1.9 TDI ALH Czy to łożysko oporowe ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gersiu
    Classic
    • 2011
    • 8

Ja testowałem to tak: Na w miarę śliskiej drodze przekładałem szybko nogę z gazu na hamulec i bardzo mocno naciskałem. Tylko wtedy migały mi awaryjne jeszcze kilka mignięć po zatrzymaniu. Prędkość nie musi być duża. W żaden inny sposób nie udało mi się sprowokować sygnalizacji gwałtownego hamowania.

Ja sobie zmieniłem ze stopu na awaryjne. Gdzieś na forum pisał już ktoś, że decydujący jest czas pomiędzy zdjęciem nogi z gazu i naciśnięciem hamulca. Testowałem różne warianty na śliskiej drodze, gdyż na suchym asfalcie auta mi szkoda i jak już pisałem, tylko wtedy mi mrugały.
  • xplo
    Ambiente
    • 2010
    • 221

Witam

Pisałem w innym wątku lecz nie doczekałem się odpowiedzi więc spróbujmy w nowym temacie.
    Czy ten dźwięk który u mnie występuje w tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=TEKt8hpJieI . Jest to łożysko oporowe ? Dodam, że dźwięk występuje najgłośniej na sprzęgle wciśniętym do połowy i jeszcze jest słyszalne jak je puszczam powyżej połowy (czyli jak powoli zwalniam sprzęgło to prawie do samego zwolnienia sprzęgła występuje ale cichnie wraz ze zwalnianiem), po wciśnięciu powyżej połowy i do oporu cicho.

Komentarz

• sebu
      L&K
      • 2008
      • 1304
      • Octavia II (1Z3)
      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Tak jak TY obstawiam łożysko oporowe,lub sam docisk możliwe,że pękł,a masz jakieś problemy z wrzucaniem biegów :?:
      Dowiesz się najlepiej,gdy je rozbierzesz :wink:
      Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
      jak pomogłem to daj punkcik
      sprzęgło od G 60

Komentarz

• xplo
        Ambiente
        • 2010
        • 221

Nie ma żadnego problemu z biegami wchodzą delikatnie, tylko ten dźwięk. Więc aby się upewnić na 100 % co mam zamówić: Sprzęgło, dwumas, łożysko oporowe, jeszcze coś ?

Komentarz

• sebu
          L&K
          • 2008
          • 1304
          • Octavia II (1Z3)
          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez xplo
          Więc aby się upewnić na 100 % co mam zamówić: Sprzęgło, dwumas, łożysko oporowe, jeszcze coś ?
          Musisz dostać się do sprzęgła i wtedy ewentualnie,zwrócić uwagę w jakim stanie są elementy sprzęgła.Bardzo często wymienia się sprzęgła,gdy jest wszystko na wierzchu ,że by nie robić dwa razy jedenej i tej samej roboty.
          sprzęgło od G 60

Komentarz

• xplo
            Ambiente
            • 2010
            • 221

To wiem ale czy coś jeszcze oprócz tych części które podałem ? Będę zamawiał przez internet części więc chcę mieć wszystko od razu.

Komentarz

• sebu
              L&K
              • 2008
              • 1304
              • Octavia II (1Z3)
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez xplo
              Sprzęgło, dwumas, łożysko oporowe, jeszcze coś ?
              u mnie jeszcze wymienili mi łapę dociskową wraz z kołkiem,tylko że,nigdzie nie mogłem dostać tej łapy i musiałem zamówić w warsztacie.
              Zakładasz dwumasę :?:
              sprzęgło od G 60

Komentarz

• xplo
                Ambiente
                • 2010
                • 221

Tak zakładam tak samo jak jest. Podejrzewam, że nie było wymiany ani razu sprzęgła, dwumasy.

Dostalem taką ofertę:

"ZESTAW NAPRAWCZY KOŁO, TARCZA, DOCISK, ŁOŻYSKO, TULEJA Z USZCZELNIACZEM, ZESTAW ŚRUB MARKI LUK 1150ZŁ"

Czy czegoś tu jeszcze brakuje ?

Komentarz

Pracuję...