Szyba boczna telepie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • romang21
    Classic
    • 2012
    • 6

Szyba boczna telepie

na jedno uczulę . przewód olejowy przy turbo czasem odkręca się razem z króćcem - zagapisz się i będzie do wymiany. mnie jeszcze nigdy nie pękł mimo blisko 100 wyjętych :szeroki_usmiech . poza tym nic sie nie urywa :idea:
  • Gutek84
    Classic
    • 2011
    • 10

Szyba boczna telepie

Jak w temacie. Od wczoraj słyszę jak coś telepie w drzwiach kierowcy, jak potem się okazało telepanie słychać tylko przy w pełni zamkniętej szybie, po lekkim uchyleniu problem znika, tak więc wnioskuję, że to z szybą jest coś nie tak lub z uszczelką (może jakiś syf tam się dostał?) Macie jakiś pomysł co to może być? Ktoś z Was tak miał?

Komentarz

• jad
      Drive
      • 2009
      • 62

Re: Szyba boczna telepie

Zamieszczone przez Gutek84
      Jak w temacie. Od wczoraj słyszę jak coś telepie w drzwiach kierowcy, jak potem się okazało telepanie słychać tylko przy w pełni zamkniętej szybie, po lekkim uchyleniu problem znika, tak więc wnioskuję, że to z szybą jest coś nie tak lub z uszczelką (może jakiś syf tam się dostał?) Macie jakiś pomysł co to może być? Ktoś z Was tak miał?
      Pewnie uszczelka do wymiany. Na wszelki wypadek tu masz info, jak demontować tapicerkę drzwi.
      Pozdrawiam.
      Pozdrawiam,
      Jacki

Komentarz

• aras_
        Ambiente
        • 2008
        • 117
        • Octavia I combi (1U5)
        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Gutek84, Witaj,
        Udało Ci się to jakoś zrobić? ja się z tym problemem borykam już od dawna i przyznam, że dopiero od niedawna odkryłem, że to hałasuje szyba w drzwiach, dźwięk jest identyczny jakby jakaś linka w drzwiach uderzała o agregat drzwi (co już miałem w tylnych drzwiach). Problem jest w tym, że po rozebraniu tapicerki nigdy nie udało mi się tego dźwięku wywołać stukając w drzwi, waliłem z każdej strony i cisza. Ten hałas luźnej szyby ujawnia się dopiero przy przejeżdżaniu przez tory, kostce brukowej itp..Bardzo mnie to irytuję i chciałbym to teraz kiedy się zrobiło ciepło zrobić..
        Pozdrawiam
        aras

Komentarz

• richi9
          Rider
          • 2011
          • 427

obstawiam poluzowany uchwyt prowadnicy szyby. szybka robota...

Komentarz

• dehomag
            Classic
            • 2011
            • 3

Witam,
            Mam ten sam problem. Ale jest jeszcze druga rzecz która mnie zastanawia. Gdy całkiem opuszczę szybę (elektrycznie), to używając stosunkowo niewielkiej siły jestem w stanie ją zepchnąć jeszcze trochę niżej (ok. 5 mm), gdy np. lekko się podeprę o nią. Czy to pierwsza oznaka, że z mechanizmem jest już coś nie tak?
            Pozdrawiam,
            Darek

Komentarz

• phrix
              L&K
              • 2007
              • 1000
              • Audi
              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

jestem w stanie ją zepchnąć jeszcze trochę niżej (ok. 5 mm),
              Ten typ tak ma, nie masz się czym przejmować wynika to z luzu na linkach i przekładni.

Od wczoraj słyszę jak coś telepie w drzwiach kierowcy
              Problemem nie jest uszczelka tylko uchwyt dolny szyby. Chodzi o dwa krokodylki na których jest osadzona szyba. Należy zdjąć boczek i dokręcić dwie nakrętki kluczem 10 przy spuszczonej szybie. Szyba po pewnym czasie wyrabia delikatnie te plastikowe/gumowe nakładki i wpada w rezonans. Po dokręceniu przestaje wibrować. Problem może też być w opadniętych drzwiach, po podniesieniu na zaczepie zamka też powinno być ok.
              Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• dehomag
                Classic
                • 2011
                • 3

Dzięki wielkie za info. W weekend zajrzę tam do środka.
                Jak się teraz tak zacząłem wsłuchiwać, wyłapałem jeszcze coś, przy opuszczaniu szyby, tak przy schowaniu gdzieś na 2/3, słychać lekkie stuknięcie (dzwięk jakby plastikowo-metaliczny) a następnie jak by się coś zawijało, jakieś wygłuszenie czy coś. Jak zdejmę boczek powinno już być widać co to może być, czy więcej elementów trzeba demontować?
                Pozdrawiam,
                Darek

Komentarz

Pracuję...