drzwi przednie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • niebieski9
    Drive
    • 2010
    • 56

drzwi przednie

Ja jeszcze praktyczny i będzie gitara
    Pozdrawiam serdecznie
  • andriu79
    Ambiente
    • 2008
    • 239

drzwi przednie

Witam wszystkim
    Kieruje do was pytanie
    Mialem jakies 1,5 tygodnia temu kolizje kolo wjechal mi w bok auta uszkadzajac drzwi od strony kierowcy przednie i nadkole. Autko poszło na serwis skody gdzie rzeczoznawca ze skody w kalkulatorze naprawy przyjal wymiana nadkola i drzwi.
    co do nadkola to mam pewnosc ze jest nowe a do drzwi hm.
    Wiem ze nie jest to porownanie ale popukalem drzwi przednie od strony pasarzera i slychac blache, natomiast po stronie kierowcy nie jest to tepy gluchy odglos. Boje sie ze drzwi byly wyciagniete i wyszpachlowane. Zaczalem porowywac drzwi od pazsazera i od kierowcy i roznia sie. po stornie pasazera na dole drzwi pod swiatelkiem jest fabryczny niewielki plaskownik, który podczas zamkniecia wchdzi w otwor w progu.
    Natomiast w tych nowych drzwiach po stronie kierowcy nie ma tego plaskownika.
    Jutro chce podjechac do jakiegos blacharza i sprawdzic urzadzeniem grubosc lakieru

Komentarz

• chimek11
      Rider
      • 2007
      • 482

sciąg tapicerke i zobaczysz co i jak.
      jak szpachlowali a nie wymienili na nowe tobedzie blacha pogieta lekko, nigdy idealnie od środka nie wyprowadzą.

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

andriu79, możesz spróbować zajrzeć do wnętrza drzwi od strony szyby, jak ją opuścisz i odegniesz trochę uszczelkę to coś tam widać. Ściąganie tapicerki niewiele da, bo pod spodem jest zanitowana blacha i wnętrza drzwi nie widać. Co do różnicy odgłosów, to tak mi się przypomniało, że nowe drzwi przychodzą gołe ( bez bitumicznych mat naklejonych na zewnętrzną blachę ). Jeśli w ASO przy naprawie nie nakleili tego wytłumienia, albo przykleili inne to odgłos może się przez to różnić.

Nie wiem jak bardzo były uszkodzone te drzwi ( ile trzeba było by dać szpachli, żeby wyglądały tak jak teraz ), ale jeśli nie możesz się doczekać pomiaru miernikiem, a masz pod ręką jakiś mały magnes, to możesz zabawić się w MacGyver-a i porównać siłę "przyciągania" na drzwiach kierowcy i np. błotniku lub drzwiach tylnych. Tylko nie przykładaj magnesu bezpośrednio, bo nie poczujesz raczej różnicy i porysujesz lakier. Musisz wziąć np. bloczek PostIt-ków ( przylepnych karteczek lub czegoś podobnego ) i przykładać magnes do np. tylnych drzwi przez ten bloczek. W zależności od siły magnesu musisz zostawić tyle karteczek, żeby magnes łapał ledwo, ledwo. Tak samo powinien trzymać na drzwiach kierowcy. Jeśli nie trzyma to znaczy, że jest kupa szpachli ( jeśli szpachli jest tylko cieniutka warstwa to tym sposobem jej raczej nie wykryjesz, zostaje tylko miernik ).
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• chimek11
          Rider
          • 2007
          • 482

oj faktycznie nie zauważyłem że to OII

Komentarz

• delanopl
            Elegance
            • 2009
            • 831

andriu79, poczekaj spokojnie na wizytę u gościa co ma miernik, chociaż blacharz to zorientuje się zapewne bez niego co i jak

Komentarz

Pracuję...