Kilka miesięcy temu zrobiłem zwarcie w lampce u dołu drzwi, poczułem swąd spalenizny, ale żaden bezpiecznik się nie przepalił, musiałem tylko wymienić rezystor w ww lampce. Od tego czasu mikro-włącznik raz działał, a raz nie. Działał głównie wtedy gdy było sucho.
Po wyjęciu zamka i obejrzeniu mikro-włącznika stwierdziłem, że problem musi być w środku zamka na płytce. Okazało się, że 2 "nitki" są zupełnie bez izolacji (spalona). Po złożeniu wszystkiego do kupy mikro-włącznik przestał działać w ogóle. Pozostałe funkcje zamek wykonywał poprawnie.
Postanowiłem wymienić zamek na nowy, zamiennik.
Po montażu okazało się, że zamek nie odblokowuje drzwi kiedy sterowany jest z pilota, rygielek podnosi się tylko do połowy (czyli myślę, że zamek dostaje sygnał otwarcia), klamką wewnętrzną drzwi otworzyć nie można. Wygląda to tak jakby blokada odłączająca obie klamki była cały czas aktywna.
Żeby otworzyć drzwi muszę przekręcić klucz w zamku.
Otwieranie i zamykanie z przycisków na panelu drzwi działa, kluczykiem mogę zamknąć i otworzyć, przy przytrzymaniu kluczyka szyby "chodzą".
Pilotem mogę zamknąć (zamykają się też drzwi pozostałe), ale otworzyć już nie (pozostałe drzwi działają ok)
Skoro przed wymianą stary zamek pracował ok (wyłączając mikro-włącznik) to czy takie działanie nowego jest winą jego wady fabrycznej czy mam szukać przyczyny gdzie indziej?
Wiązka między słupkiem a drzwiami była robiona w zeszłym roku. Połączenie wtyczki z modułem wtedy wyglądało ok.
to są właśnie zamienniki kolego proponuje poszukać używki ale oryginał i bedzie po problemie
ŻEBY JECHAĆ TRZEBA LAĆ!!! SZUKASZ CZĘŚCI DO Octavia I zadzwoń!!!
Masz problem z wozem ? Prowadzę warsztat.. http://mechanika-kimoch.pl
E-mail [email protected] ** Tel.792-316-586
Do drzwi wchodzi wiązka, maja być 2xplus , nie pamietam kolorów, jeden jest do mechanizmu szyby, a drugi do centralnego zamka, spróbuj zlokalizować miernikiem które, a następnie podłącz żarówkę 12V 21W lub troche mocniejszą np 40W.
Jeżeli będzie świecić normalnie na obu przewodach, to znaczy, że problem może być w sterowniku, jeżeli na jednym, to na drugim może nie być dobrego styku w obwodzie.
Komentarz