sygnał ostrzegawczy przy zamykaniu auta z otwartymi drzwiami

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • drlysy
    Classic
    • 2010
    • 11

aro_40, :shock:
    O!PISSSSS fujjjjjj)
  • ali7
    Ambiente
    • 2008
    • 179

Witam.

Ostatnio miałem bardzo nieprzyjemne zdarzenie dotyczące zamykania auta. Sprawa dotyczy O2 FL. Podjechałem ze znajomym na parking (na szczęście) i on przez zagapienie nie zamknął drzwi pasażera z przodu. Je nie zauważyłem tego faktu i zamknąłem auto pilotem, a że rozmawialiśmy, to nie zerknąłem, czy było potwierdzenie mignięciem, czy nie (dźwiękowe mam wyłączone). Auto zaryglowało zamki (przy otwartych drzwiach kierowcy nie rygluje) i uznałem, ze jest wszystko ok. Po powrocie widok otwartego auta mówi jedno - włam jak nic :x, na szczęście był to parking i nic się nie stało.
    Pytanie jest następujące: jak wygląda to w Waszych FL-kach. Zaznaczam, że nie chce włączać potwierdzenia dźwiękowego, chociaż muszę sprawdzić, czy będzie jakaś reakcja przy niezamkniętych drzwiach. Dodam iż w O2 przed FL tez mam wyłączone potwierdzanie dźwiękiem, ale tam zamykanie pilotem przy otwartych drzwiach kończy się informacją dźwiękowa, że coś jest nie halo. W obu przypadkach alarmy są oryginalne.
    @200KM

Komentarz

• natash
      RS
      • 2011
      • 2599

Ja mam O2 przed FL i też nie zamknie i nie da dźwięku, jak drzwi są nie domknięte...

Komentarz

• delanopl
        Elegance
        • 2009
        • 831

ali7, jak masz komunikaty "głosowe" wyłączone to funkcja "domknij mnie" nie będzie działać :| sprawdzaliśmy z wujkiem i w jego o2FL to samo :roll:

Komentarz

• ali7
          Ambiente
          • 2008
          • 179

Zamieszczone przez delanopl
          ali7, jak masz komunikaty "głosowe" wyłączone to funkcja "domknij mnie" nie będzie działać :| sprawdzaliśmy z wujkiem i w jego o2FL to samo :roll:
          Zastanawia mnie fakt, że przed FL to działa z wyłączoną opcją powiadamiania dzwiękiem po zamknięciu drzwi. Mam nadzieję, że to kwestia zaznaczenia bitu w odpowiednim bajcie.
          @200KM

Komentarz

• natash
            RS
            • 2011
            • 2599

Zamieszczone przez ali7
            Zamieszczone przez delanopl
            Zastanawia mnie fakt, że przed FL to działa z wyłączoną opcją powiadamiania dzwiękiem po zamknięciu drzwi. Mam nadzieję, że to kwestia zaznaczenia bitu w odpowiednim bajcie.
            Ja mam przed FL i mówię, że nie działa, zostawię nie domknięte drzwi, wduszę z pilota zamknięcie i nic się nie dzieje, jak się nie zwróci uwagi w słoneczny dzień, że kierunki nie mrugną to można zostawić auto otwarte, na dłuższy czas.

Komentarz

• rohas
              Classic
              • 2009
              • 21
              • Octavia II (1Z3)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja w mojej FL nie mam włączonego potwierdzenia dźwiękowego, ale przy próbie zamknięcia auta przy otwartych drzwiach syrena alarmu daje 2 lub 3 krótkie piknięcia.

Komentarz

• eaglemirek
                RS
                • 2010
                • 14107
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Potwierdzam to co napisałrohas, Jedno ale :!: mam alarm dokładany u dilera a nie fabryczny :!:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Enriquez
                  RS
                  • 2009
                  • 7685
                  • Superb III (3V3)

u mnie to samo co u kolegi eaglemirek,

dodam, że kodowanie w module 09 niewiele zmieni...
                  trzeba grzebać w alarmie
                  Pozdrawiam
                  Marcin

Komentarz

• Polon
                    Rider
                    • 2010
                    • 315

Mam nowego Tour'a (prod. maj 2011), czyli O2 przed FL z fabrycznym alarmem i u mnie jest tak samo jak u ali7, czyli w O2 po FL. Mogą być wszystkie drzwi uchylone (za wyjątkiem drzwi kierowcy), aby pilotem można było zablokować zamki (słychać głośny stuk blokujących się rygli, który początkowo brałem za potwierdzenie). Nie daje informacji akustycznej, że coś nie jest w porządku. Jak zamknę uchylone drzwi to natychmiast się blokują. Po zamknięciu wszystkich drzwi łącznie z bagażnikiem, alarm potwierdza swoją aktywację pojedynczym, cichym piskiem i mrugnięciem kierunkowskazami. I tutaj trzeba bardzo uważać. Jak ktoś skorzysta z uchylonych drzwi i schowa w aucie kurtkę czy marynarkę z kluczykiem w środku, bo np. stwierdzi, że na zewnątrz jest za gorąco, to ma problem. To samo może nam się przytrafić z bagażnikiem. Jak w zaryglowanym aucie otworzymy tylko bagażnik (środkowy przycisk pilota), to po zamknięciu klapy zamek natychmiast się blokuje. Jeśli podczas wyciągania bagażu kluczyk wypadnie nam z kieszeni do bagażnika i tego nie zauważymy, to też mamy problem. W samochodach wyższej klasy stosowana jest pętla indukcyjna w bagażniku i kabinie, która sprawdza obecność chip'a immobilizera, tego w kluczyku i nie pozwala na blokadę drzwi gdy kluczyk jest wewnątrz. Ale to jest Tour, mam tego pełną świadomość, niemniej z dwojga złego wolałbym zostawić auto otwarte niż z zatrzaśniętymi kluczami.

Czy to zachowanie fabrycznego alarmu da się zmienić? A może to nie jest sprawa alarmu tylko cecha sterownika centralnego zamka? W/g mnie takie właściwości powinno dać się ustawiać, z uwagi na różne wymagania użytkowników samochodów.
                    Pozdrawiam

Komentarz

• olejek
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 121

Ja mam O2 Elegance przed FL 2006 i alarm działa tak (mam włączone potwierdzenie dźwiękiem):

a. drzwi kierowcy niezamknięte - nie rygluje zamków, nie miga i nie pika
                      b. drzwi kierowcy zamknięte, inne niezamknięte - rygluje zamki ale nie potwierdza, potwierdza po zamknięciu drzwi
                      c. auto zamknięte, bagażnik otwarty z pilota - po zamknięciu bagażnika rugluje klapę i potwierdza.

Niestety w przypadku c jest możliwość zatrzaśnięcia kluczyka w bagażniku i trzeba się pilnować. Mi się to raz udało na samym początku, na szczęście miał mi kto szybko przywieźć drugi kluczyk, od tego czasu się pilnuję.
                      http://keeprockin.art.pl/‎

Komentarz

• wojtekk
                        Ambiente
                        • 2011
                        • 109

Zamieszczone przez rohas
                        Ja w mojej FL nie mam włączonego potwierdzenia dźwiękowego, ale przy próbie zamknięcia auta przy otwartych drzwiach syrena alarmu daje 2 lub 3 krótkie piknięcia.
                        Dokładnie mam tak samo a alarm dokładany u dilera. Parę razy już się przydała ta funkcja. Dowiedziałem się o niej przez przypadek.

Komentarz

Zamieszczone przez rohas
                          Też tak mam. Niefabryczny alarm. Zamykanie jest bez dźwięku. Jeżeli któreś drzwi były by niedomknięte lub uchylona szyba alarm wydaje 3 piskliwe dźwięki jeszcze zanim zdążę odejść dwa kroki od auta.

Komentarz

Pracuję...