Basowy dzwiek silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzychubuli6
    Classic
    • 2010
    • 33

Basowy dzwiek silnika

piotrmax - witaj w klubie , u mnie na bank się odzywa, przy ruszaniu na "1" lekko drga buda, nie zawsze, ale prawie zawsze, inne biegi nic nie wyczuwam, jak puszczam sprzęgło i zostawię, w połowie drogi to słychać dźwięk "pokrywki na garnku z gotującą wodą" i to tyle, jeżdżę, zobaczymy kiedy przyjdzie nieunikniona chwila :|, przy wduszeniu sprzęgła, jest minimalnie ciszej, ale silnik klekota mocno to zagłusza, jak ktoś wspominał najbardziej to słychać jak ściana blisko.
    nasze cappucino już w garażu
  • wuyaszek
    Classic
    • 2009
    • 33

Basowy dzwiek silnika

Witam
    od 2 dni zauważyłem ze po odpaleniu auta na zimnym słyszę dziwny basowy dźwięk z silnika po jakiś 2-3 minutach ten dźwięk zanika i słyszę normalny klekot diesla żadnych spadków mocy ani nic z tych rzeczy czasem taki dźwięk słyszałem jak np za mało dodałem gazu i mi zgasł i po odpaleniu na nowo wtedy się ten dźwięk pojawiał ale jak go przegazowalem to bas znikał ??
    co to może być ???

Komentarz

• florek186
      Ambiente
      • 2009
      • 235

jak możesz to nagraj ten dźwięk i wrzuć go tu potem będziemy myśleć
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=27260
      Było: 110 KM 235NM
      potem: 129KM 267Nm
      Obecnie: 154KM 354NM

Komentarz

• wuyaszek
        Classic
        • 2009
        • 33

nagralem kamerka komorki ten dzwiek tylko pytanie jak go umiescic na forum skoro nie mozna dac rozszezenia avi ??

Komentarz

• loru
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4286
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez wuyaszek
          nagralem kamerka komorki ten dzwiek tylko pytanie jak go umiescic na forum skoro nie mozna dac rozszezenia avi ??
          umieść na youtube albo czymś podobnym i wlej linka
          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• wuyaszek
            Classic
            • 2009
            • 33

próbuje ale ciagle jakis blad na wrzucie a na youtube nie moge sie zarejestrowac kurdeee !!!!

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

wuyaszek, czy ten dźwięk przypomina trochę sportowego ( bądź dziurawego ) tłumika, ale jest taki jakby przygłuszony?

Przychodzi mi do głowy problem z wytartym wałkiem i "szklankami" w 1,9 BXE. Dźwięk może zanikać po kilku chwilach po odpaleniu, gdy olej pod odpowiednim ciśnieniem dostanie się już do głowicy silnika i popychaczy. Oczywiście mogę się mylić więc bez paniki.
              Możesz to spróbować sprawdzić poprzez ściągnięcie gumowej rury dolotowej z klapki gaszącej/EGR-a ( na zimnym nie odpalanym jeszcze silniku ) i słuchaniu "dźwięku" po odpaleniu auta. Jeśli wydostaje się on ewidentnie z okolic tego otworu po rurze i dodatkowo jak zbliżysz tam delikatnie rękę to czujesz mocne uderzenia powietrza w takt zapłonów silnika to może być to o czym mówię. Jeśli po tych 2-3 minutach ten dźwięk ucichnie i nie będzie już czuć tych mocnych podmuchów powietrza to prawie na pewno problem z wałkiem/szklankami.
              Jest też możliwość, że sam EGR jest uszkodzony i dopóki się nie rozgrzeje to puszcza do dolotu spaliny ( dając taki dźwiek ) ale to też możesz sprawdzić, zaglądając do tego otworu po rurze ( za klapką jakieś 5 cm głębiej będzie taki metalowy popychacz z czymś na kształt korka na dole - sprawdź czy jest podniesiony/opuszczony i czy pracuje góra/dół przy dodawaniu gazu ).
              No i pamiętaj, że przy zdjętej rurze dolotu, do silnika idzie niefiltrowane powietrze także staraj się wykonać sprawdzenie w miarę szybko i w jakimś niezapylonym miejscu ( w sensie jakiś tumanów piachu z drogi, budowy itp ).

BTW. Jaki masz przebieg auta ( powyżej 100 tyś km ) ?

EDIT.
              OK. Znalazłem, masz teraz coś koło 70 tys km, więc teoretycznie trochę za wcześnie na wałek/szklanki, ale różnie bywa, więc sprawdź tak jak napisałem ( 5 minut roboty a może coś się wyjaśni ).
              Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• wuyaszek
                Classic
                • 2009
                • 33

jak teraz posluchalem silnik to on chodzi ok z rury wydechowej tez nie slychac zadnych pomrokow w zasadzie brzmienie basowe slychac z kabiny przy zamknietych drzwiach a jak otworzylem maske to slysze jakby jakies urzadzenie dzialalo a po chwili slychac bzziuuu klekleklekle jakby sie wylaczalo i nic nie zakloca klekot silnika mam to nagrane ale za cholere nie moge umiescic na wrzucie ciagle jakis blad jak chcesz przesle ci na maila ten filmik jak chodzi silnik bo w sumie w czwartek jade do mechanika zeby luknal ale chcialbym znac wasza opinie zeby mi kitu nie walil

[ Dodano: Wto 13 Wrz, 11 23:02 ]

wreszcie sie udalo w 17 sekundzie slychac jak zmienia sie dzwiek z pod maski ale to nie silnik inaczej pracuje tylko cos innego zaglusza klekot ??!!

Komentarz

• loru
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4286
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez wuyaszek
                  [ Dodano: Wto 13 Wrz, 11 23:02 ]

wreszcie sie udalo w 17 sekundzie slychac jak zmienia sie dzwiek z pod maski ale to nie silnik inaczej pracuje tylko cos innego zaglusza klekot ??!!
                  też to mam, załącza się zawór ERG czy jakoś tak i spaliny są ponownie kierowane do układu dolotowego , taka ekologia, dodaj gazy i układ automatycznie się przełączy na świeże powietrze.
                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• wuyaszek
                    Classic
                    • 2009
                    • 33

to dziwne bo wczesniej tego nie mialem a jezdze autem od lutego tego roku zrobilem nim 1100 km :shock: czasem jak sie zdusil bo za malo gazu dalem przy 1 biegu ale tak na zimno po odpaleniu nie ?

[ Dodano: Sro 14 Wrz, 11 08:34 ]
                    moze czyszczenie egr pomoze ??

Komentarz

Pracuję...