Octavia koło dwumasowe.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wasco
    Classic
    • 2012
    • 10

Octavia koło dwumasowe.

Seba, przelewy przelewami, kolejność już jest ustalona. 8)

gadula007, dzięki za listę. Pozwól, że ją nieco udoskonalę :szeroki_usmiech

1. 4tech - Zaliczka
    2. krzynol - Zaliczka
    3. lilo -
    4. mirek_p11 -
    5. sebastian7905 -
    6. marbab -
    7. K_Popiel - Zaliczka
    8. no4 -
    9. Stryju -
    10. slawek31113 -
    11. mario1981 -
    12. gadula007 - Zaliczka
    13. greg OPEL Signum -
    14. AniaM -
    15. sew1981 (fiat scudo) -
    16 McGan -
    wasco
  • Ruben
    Drive
    • 2010
    • 45

Octavia koło dwumasowe.

Witam,
    mam skodę octavię 2.0 tdi 140km dsg 2005 rok silnik BKD, mam objaw identyczny jak ten:

1.czy potwierdzacie, że to na 100% dwumasa?
    2.czy mogę poczekać z tym jeszcze 3-4 tyś km? czy coś się psuje jak się z tym jeździ?
    3.Jakie części są mi potrzebne? same nowe koło dmumasowe zawiera wszystko, czy jeszcze jakieś części razem z tym się wymienia typu łożysko czy doscisk?.nie wiem co...

dziękuje z góry za odpowiedź i pozdrawiam.

Komentarz

• ksimu
      Classic
      • 2011
      • 25

tak na 100% z nagrania dźwięku to tylko tarot mówi że tak ja mogę Ci powiedzieć że u tego Pana to była dwumasa i u dwudziestu użytkowników tego forum taki objaw to była dwumasa oraz u dwóch moich kolegów u jednego był to drucik zaplątany w komorze silnika tu masz link do potrzebnych części (etka) tylko po angielsku http://www.vagcat.com/epc/cat/sk/OCT/2001/252/ login seat haslo ibiza
      Czy to nie miło jak wszystko działa

Modyfikacje : Klimatyzowany schowek, CB w popielniczce, Moduł komfortu VAG-iem

Komentarz

• Ruben
        Drive
        • 2010
        • 45

Dzięki wielkie. Orientujesz się może czy mogę z tym się jeszcze pobujać ze 4 tyś. km.?

Komentarz

• robekcool
          RS
          • 2009
          • 2041
          • Octavia II (1Z3)
          • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Ruben, "pobujać" się możesz po okolicy (RP), ale dalej bym się nie wybierał.
          www.k-mot.pl
          Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
          Autoholowanie.
          Robert Kulma

Komentarz

• likoss
            Elegance
            • 2010
            • 753
            • Superb II combi (3T5)

wow w koncu wiem co tojest ten "dwumas" )
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
            http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

• ksimu
              Classic
              • 2011
              • 25

Z tego co wiem dwumas mimo wszystko jest solidną konstrukcją i nie rozpadnie się a służy tylko do tłumienia drgań" większość osób jeździ z tym długo aż uzbiera kasę na wymianę albo sprzedaje samochód. raczej nie słyszałem żeby dwumas zablokował samochód po prostu działa nie prawidłowo ale jeździć się da tylko telepie i to wszystko

teoria :
              duże koło zamachowe rozdzielono na dwie części, z których jedna jest związana z wałem korbowym silnika, druga zaś odseparowana mechanicznie od części pierwszej jest umocowana do wału skrzyni biegów. Koło znajdujące się bliżej silnika ma wieniec współpracujący z rozrusznikiem. Obie części koła zamachowego są połączone obrotowo na łożysku. Pomiędzy obie połówki wmontowano system tłumiący drgania, wykorzystujący sprężyny umieszczone w rowkach obwodowych. Drgania wytworzone przez jednostkę napędową absorbowane przez koło zamachowe umieszczone bliżej wału korbowego silnika są tłumione przez sprężyny tłumika. Na drugą część koła zamachowego przenoszą się one tylko w nieznacznej części. Co bardzo istotne dla harmonii ruchu, druga część koła zamachowego zwiększa bezwładność układu po stronie skrzyni biegów
              Czy to nie miło jak wszystko działa

Modyfikacje : Klimatyzowany schowek, CB w popielniczce, Moduł komfortu VAG-iem

Komentarz

• Ruben
                Drive
                • 2010
                • 45

ksimu ,
                dziekuje za odpowiedz. W takim razie mam nadzieje ze sie dotelepie do wymiany, bez uszkadzania czegoś w aucie.
                pozdrawiam!

Komentarz

Pracuję...