[Inne] Pytanie do posiadaczy silnika AQY

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zbyszek_Krk
    Classic
    • 2013
    • 4

może jednak jest ktoś taki co ma obniżkę na 15-tkach ??
  • BOB85
    Classic
    • 2011
    • 6

Witam. Od roku mam problem z tym silnikiem, a dokładniej z braniem oleju ok 2l na 10 tys, brakiem mocy, głośną pracą i szarpaniem na biegu jałowym. Czytałem, że te silniki mają wadę fabryczną i dlatego biorą olej ale bez utraty mocy, szarpanie itp. U mnie na 3 cylindrze licząc od akumlatora była świeca strasznie zawalona olejem i tu pojawia się pytanie czy wy też tak macie? Na analizatorze spalin wszystko w normie, a auto chodzi trochę jak stara lada. Może jest inna przyczyna głośnej pracy i szarpania pomijając świece, kable, przepustnicę, sondę ( oryginał bosch ). Podejrzewam jeszcze przepływomierz bo na vagu na biegu jałowym skacze między 5 a 20 g/s.

Komentarz

• Marian 2
      L&K
      • 2007
      • 1087
      • Octavia I combi (1U5)
      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Mam Octavię z tym silnikiem już 12 rok, przebieg bez kilku km. 200000. Nie wiem co to znaczy "branie oleju", dolewam miedzy planowymi wymianami co 15000km około 0.2÷0,4 l.
      Jeżeli jest mocno zaolejona świeca 3 cylindra, może to świadzcyć o braku kompresji w tym cylindzrze, np. pęknięty lub zapieczony pierścień. Wtedy też może być i duży pobór oleju. Może też być wada w układzie zapłonowym. Warto sprawdzić ciśnienie sprężania w poszczególnych cylindrach.
      Wada przepływomierza, to przede wszystkim zapalona żółta kontrolka "check engine", ale nie wpłynie to na osiągi i spalanie przy normalnym "łagodnym" użytkowaniu, a napewno nie na branie oleju.

Komentarz

• matrix_pl
        Elegance
        • 2010
        • 758

BOB85, mam AQY i już 210 K km nalatane olej bierze w ilości ... ja nim zrobiłem14K i dolałem z 2 litry oleju do wymiany teraz mam z 500 po wymianie i nie jestem w stanie powiedzieć ile ubyło na pewno gubi olej od strony rozrządu bo jest ciągle wilgotne po rozmowie z mechanikiem wyszło że przy wymianie rozrządu zrobi to za darmo a osobno to za 100 zł więc odpuściłem zauważyłem też że więcej ubywa oleju jak jadę agresywniej a to mi się bardzo często zdarza więc ...

u mnie silnik ładnie pracuje w dwóch trybach albo LPG albo zaraz po kasowaniu błędów w ECU inaczej na paliwie przebiera nie mam mocy ale za bardzo mi to nie przeszkadza bo mnie wtedy pali po rozmowie z mechanika wyszło że gaz nie pobiera danych z ECU przez co nie dopasowuje automatycznie mieszanki gazu do temperatury silnika i wywala błąd na sondzie lambda i zuboża mieszankę paliową i z stąd problemy

nie mam zamiaru niż ruszać bo gazu pali mi 10L/100km max 10,5 przy ciśnięciu i klimie
        Foty ze Spotu http://forum.octaviaclub.pl/album_cat.php?cat_id=33

Komentarz

• BOB85
          Classic
          • 2011
          • 6

W tym tygodniu jestem umówiony na kompresje więc wszystko będę wiedział dzięki za podpowiedzi

Komentarz

• Bartus
            Ambiente
            • 2011
            • 210

Panowie, a na jakim oleju jeździcie ? Ja mam Valvoline MaxLife 10W40.

Komentarz

• BOB85
              Classic
              • 2011
              • 6

Ja na elfie 10W40 ale na początku po kupnie wlałem mobil 5W40 i brał tyle samo co półsyntetyka więc jak ktoś pisze że innego oleju bierze mniej to przynajmniej w moim przypadku bzdura.
              Zawiozłem auto do mechanika sprawdził kompresję i wszystko ok problemem w moim przypadku jest cewka a co do brania oleju to te silniki tak mają i już jedne biorą mniej drugie więcej jest wiele samochodów które jedzą olej od nowości.
              Ja na wiosnę sprzedaje mojego Golfa i chcę coś z 1.8T znajomy kupił sobie superba z 1.8T 2003r i rewelacja a spalanie takie samo jak w 2.0.
              Pozdrawiam

Komentarz

• Bartus
                Ambiente
                • 2011
                • 210

Ja w golfie 2 i w Golfie 4 1.6 jeździłem na Mobil Super 15W40 i nie brały nic oleju. W Octavii przy następnej wymianie też zalewam mineralny.

Komentarz

Pracuję...