[O1] bicie kierownicy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tank102
    Drive
    • 2008
    • 63

[O1] bicie kierownicy

A powiedzcie mi jeszcze cos nt. montażu: czy światła dzienne muszą być skierowane na wprost, cy też mogą być lekko odchylone "na zewnątrz"?
    I czy ktoś może zamontował sobie światełka tej firmy (diody Samsung): http://moto.allegro.pl/swiatla-do-ja...258437484.html
    (aukcja przykładowa)
    Diesel, diesel uber alle!
  • chimek11
    Rider
    • 2007
    • 482

[O1] bicie kierownicy

witam,
    parę miesięcy temu kupiłem octavke. Wszystko było ok, idealnie hamowała, zero bicia czy ściągania przy hamowaniu. Jedynym problemem było wyjące łożysko w piaście.

Zawiozłem do mechanika i okazało się że piasta była walnięta.

założył jak się okazało chyba jakies badziewie. Od tego momentu mam duże bicie przy hamowaniu. szczególnie podczas jazdy po łuku/skrecona kiera/

czy możliwe jest że mechanik mógł coś spieprzć przy zakładaniu? Czy to wina piasty - chyba Topran.

nadmienie że wymieniłem tarcze i klocki po tym wszystkim/ łudziłem się że może przywalili młotkiemm w tarcze/ ale nic to nie dało.

pozdrawiam

Komentarz

• lisek516
      Drive
      • 2010
      • 77

kolego bicie moze byc od przegłóbu moze cos byc nie dokrecone ale najpierw podjechał bym do wulkanizatora zeby wywazyc na nowo opony

Komentarz

• chimek11
        Rider
        • 2007
        • 482

kolego, opony nie mają tu raczej nic do tego. jestem teraz we francji . jechałem przez niemieckie autostrady i przy 160-170 nic nie biło. ale o tej półosi to pomyśle.

bije tylko przy hamowaniu.

Komentarz

• kokospeed
          Drive
          • 2010
          • 89

Wiesz ja tak miałem w audi po prostu wygięło mi tarcze bo założyłem badziewie.
          Mogą być jeszcze felgi krzywe, ale to odczuwałbyś także podczas jazdy.
          "...Zadziwiające, że składniki dobrego i złego betonu są dokładnie takie same, a jedynie umiejętności, poparte przez zrozumienie wykonywanych czynności i zachodzących procesów są odpowiedzialne za różnice."
          A.M. Neville "Właściwości betonu"

Komentarz

• JanuszSz
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 2835
            • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez chimek11
            bije tylko przy hamowaniu.
            Możliwe jest,że któraś tarcza,lub obie są krzywe,lub przy zakładaniu tarcz płaszczyzna piasty nie została dokładnie oczyszczona.
            Jeśli nie zmieniałeś hebli na 288/312 i masz 280 stawiam na krzywe tarcze.
            Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• mikele4
              Drive
              • 2010
              • 46

Tarcze na 100% !!! Ale można jeszcze sprawdzić TARCZE

Komentarz

• halabala_82
                Drive
                • 2010
                • 68

A ja wywazalem opony w trakcie urlopu bo była taka potrzeba i co? po miesiącu jazdy po naszych drogach znowu czuję bicie przy hamowaniu więc:
                - wyważenie kół ma duży wpływ na bicie przy hamowaniu
                - zastanawiam się czy to ma sens w naszych realiach...
                pozdro
                Piłeś?-nie jedź!...nie piłeś?-wypij

Komentarz

• EŁ
                  L&K
                  • 2004
                  • 1168
                  • Octavia III (5E3)
                  • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                  • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

ja miałem w O1 mocne bicia które ustały dopiero po wymianie silentblocków w przednich wachaczach - tak wiec przyczym może byc kilka

Komentarz

• chimek11
                    Rider
                    • 2007
                    • 482

koledzy, tarcze wymieniłem na nowe, ponieważ myślałem że to coś pomoże ale nadal było tak samo jak przy ori tarczach.

przed wymianą piasty z łożyskiem było wszystko ok, tzn czasami przegoniłem auto z 5 osobami na pokładzie plus bagaż pod szybe i przy 170-180 zero bicia a teraz przy 60-80 kiera bije tak że nie można utzrymać.
                    przy wyższej predkości nawi odpadła od szyby........ :evil:

Komentarz

• jad
                      Drive
                      • 2009
                      • 62

Jedź na owalizację piasty do jakiegoś ASO. A tego mechanika, to raczej już unikaj. Topran to bardzo kiepska marka.
                      Pozdrawiam,
                      Jacki

Komentarz

Pracuję...