witam mam pytanie mam octavie 2006r. 105kM coś mi sie dzieje przy zmianie biegów gdy próbuje zmienic na 2 bieg jest zgrzyt a sprzegło jest w 100% wciśniete. zdarza sie to sporadycznie ale jednak jest co to moze byc>? i co robic octovicze?pozdrawaim
Problem z hamulcami przednimi
Zwiń
X
-
Problem z hamulcami przednimi
Witam!
Niedawno kupiłem OCTAVIE z 99 roku. Pierwsza rzecz jaką w Octavii zrobiłem, to była wymiana klocków hamulcowych z tyłu. Nie ma rewelacji, bo tarcze podrdzewiałe, ale samochód naprawdę mało ostatnio jeździł, więc wymieniłem klocki. Hamuje już tył. Może nie super, ale hamuje. Z przodu hamulce były żyleta. Do dzisiaj. Dzisiaj wieczorem byłem na mieście Octavią i podczas jednego z hamowań drgał pedał hamulca. Czułem, że coś jest nie tak. Na trasie było już ok, drgań nie czułem. Na obwodnicy przyspieszyłem i kiedy musiałem zahamować to pedał hamulca tylko tak pyknął przy w wduszaniu i przód przestał hamować. O co może chodzić??? co się zepsuło? Jeżdżę w ogóle od niedawna i nawet nie wiem o co może chodzić. Proszę o pomoc, może ktoś miał podobną sytuację? Pozdrawiam MS_AZBEST
-
-
Zamieszczone przez robekcoolpo pyknięciu pedał wpadł czy nie ?
U mnie raz pedał wpadł i też "pyknęło" z okolicy serwa. dojechałem do domu wcisnąłem go pare razy i jak wyszedłem z auta zobaczyłem jak z tylnego lewego kola leci płyn- efekt pociekłego cylinderka (tylko, że ja mam u siebie bębny)
Komentarz
-
-
Odpowiadam: wszystko wygląda w porządku. Klocki są jeszcze grube. Tarcze czyste. Hamowało dobrze. Nic się nie działo do wczoraj. Zahamowałem i przez 1 sekundę hamowało po czym po tym pyknięciu pedał wpadł, tak jakby się coś urwało, nie wiem, no po prostu przestał działać hamulec przedni, co znacznie wydłużyło moją drogę hamowania. Po prostu dobrze, że nie była to bardziej złożona sytuacja na drodze, bo by był problem z wyhamowaniem. No i w kwestii odpowiedzi dla użytkownika Kabanos - ja nie wiem, co za jaja, ale ja mam z tyłu i z przodu tarcze i silnik AGR. Wiem, bo to sprawdzałem, a klocki z tyłu sam wymieniałem...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MS_AZBESTZahamowałem i przez 1 sekundę hamowało po czym po tym pyknięciu pedał wpadł, tak jakby się coś urwało, nie wiem, no po prostu przestał działać hamulec przedni, co znacznie wydłużyło moją drogę hamowania.
u ciebie nie brakuje/ubywa płynu hamulcowego ?O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Chodzi o to, że już właziłem, przy zapalonym i przy zgaszonym pompowane było - wycieku nie ma. Płyn kupiłem, ale nie było ubytku, był w zbiorniczku płyn. tak, że nie wiadomo o co kaman...??? poza tym to bicie o którym pisałem, to może być coś z tarczami hamulcowymi z przodu - zaraz odkręcę koła i zobaczę ten przód, ale nie powinno być nic źle, bo bez odkęcania wydaje się wszystko ok. klocki są. Tarcze błyszczą. Serwo i przewód od ciśnienia w porządku. Nie wiem o co chodzi. Odpowietrzyłem też hamulce. Jest troche lepiej. Ale rano, na trawie, bez odpowietrzenia też hamowało. Najgorsze jest to, że jak się znowu przytrafi w trasie coś takiego???? albo na mieście???? to będzie gorzej.... no nic idę pogrzebać w Octasi. Poza tym, jeszcze powiem tak: od początku mi się te hamulce nie podobają, bo jak jechałem i pierwszy raz zahamowałem - brały lepiej, drugi raz (tak w przeciągu minuty) - już gorzej, pedał ciężej chodził... coś jest po prostu nie tak... nawet już miałem sen, że się k....wa prawie rozbiłem o samochód na obwodnicy))) coś jest na rzeczy
))
Komentarz
-
-
Wymienię tarcze z przodu i klocki. No trudno. Jakieś podrdzewiałe są z góry. Poza tym, powinny być chyba bardziej proste, a tak jakby się zwężały do góry. Minimalnie. Kupię chyba TRW, nie wiem - facet w sklepie ceni je na 150zł, ale na necie znalazłem TRW za 115zł... A z tym płynem to nie wiem..... Chodzi o to co napisał 13karolss... Ale skąd w tym płynie miałaby by być woda?? no nie majątek, można zmienic... ile tam wchodzi? bo zbiorniczek mały...) dzięki w ogóle wszystkim za pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!
Komentarz
-
-
skad woda - z nieszczelnosci przede wszystkim oraz z tego ze nawet taki plyn hamulcowy ma swojo date waznosci :/(ponadto sklada sie tez z wody :P ale konsystencja po uzytkowaniu porpstu sie zmienia ) z 3 , 4 lata pojezdzisz i potem dziejo sie fanaberie,a tarcze to muszo byc proste inaczej jest bicie :/ , plyn hamulcowy to jak kojarze 1 litr wystarczy przy okazji w sprzegle zmien plyn bo ten sam tam tez wchodzi no i kolejnosc kol jest wazna przy wymianie plynukarol - człowiek który zostal papierzem
Komentarz
-
-
nie musisz isc do mechanika mozesz zrobic to sam
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...cowy+wymianten temat powinien tobie pomoc w rozwiozaniu problemuplus to
karol - człowiek który zostal papierzem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MS_AZBESTwooo hooo hooo) super, jeszcze kolejność ważna
no nic, trzeba będzie zaprowadzić do jakiegoś magika od samochodów, bo hamulce to jednak ważna sprawa
Komentarz
-
-
Woda bierze się z prostej przyczyny:
Płyn jest higroskopijny czyli jak wiadomo chłonie z czasem wodę.
Powodzenia z hamulcami choc ja robilem komplet Tarcze i klocki TRW przod i tył i jestem zniesmaczony tym ze tarcze po 3kkm się zwichrowały a nie było specjalnie ostrych hamowan i naglych wjazdow w kaluze bo wiekszosc tego przebiegu byla w trasie a 2 rzecz to to ze rekac gorzej trzyma :diabelski_usmiech
Powodzenia
Octavia 1.9 TDI ASV 2004---> FOTKI
Była Fabia 1 1.4 MPI CLASSIC
Jest O1 1.9 TDI ASV DRIVE
Jest RAPID 1.2 TSI CJZD 110 KM RM 2016
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez roLLoPowodzenia z hamulcami choc ja robilem komplet Tarcze i klocki TRW przod i tył i jestem zniesmaczony tym ze tarcze po 3kkm się zwichrowały a nie było specjalnie ostrych hamowan i naglych wjazdow w kaluze bo wiekszosc tego przebiegu byla w trasie) TRW kupiłem do przodu, bo podobno lepsze
) do tyłu BREMBO, a klocki A.B.S. Czekam, pewnie będzie dopiero w poniedziałek kurier... Już bym dzisiaj robił, albo jutro... ale tak to jest jak się kupi przez net... :roll:
Komentarz
-
Komentarz