mam podobny problem jak pokemon 50. moja O2 stała dosyć długo ( kilka miesięcy całą zimę) i padł akumulator. po wymianie aku zaświeciło się sporo kontrolek między innymi od wspomagania. po przejechaniu kilku set metrów wszystko pogasło. po pewnym czasie zapaliła się na żółto kontrolka od wspomagania i czasami mrugała na czerwono. teraz świeci się cały czas na czerwono i czasami przy pełnym skręcie zapali na żółto. brak wspomagania i nie bardzo wiem co z tym zrobić. mechanik mówi o jakimś czujniku w przekładni kierowniczej którego nie można osobno kupić tylko całą przekładnię trzeba wymienić za 2.5 tys. podobno na komputerze skasowali błędy. czy ktoś może mi pomóc w zdiagnozowaniu tego błędu ( na śląsku) czy jest dostępny sam jakiś czujnik lub sterownik z przekładni?
samokontrola czujnika abs czy kolo zamachowe ???
Zwiń
X
-
samokontrola czujnika abs czy kolo zamachowe ???
witam, obym szukal dziury w caly ale juz od okolo tygodnia dochodzo do mnie dziwne dzwieki z mojego samochodu, wiec szukam tutaj rozwiozania rozwiania moich podejrzen ??? mianowicie. uzylem szukajki sporo przeczytalem tematow bardzo z podobnymi objawami ale bez szczesliwego zakonczenia i tak naprawde pozostaly mi chyba dwie ewentualnosci do sprawdzenia jak w temacie??? objawy: po prostu podczas przelaczanai biegow z 1 na 2 szczeglonie pierwsze ruszenie po dluzszym postoju w momencie zmiany biegow z okolic spodu auta dochodzi dzwiek jakbym ( kolega z postow z 2005r ladnie to okreslil i zauwazyl ) przejezdzal autem przez "policjanta" i szural oslono plastikowo od silnika tak przez sekunde takie szrruuu :P, nieglosny dzwiek, taki stłumiony dzwiek, czasami slyszalne jest to tez na miescie, ruszanie ze swiatel np i jedynka spzeglo i 2 jedziemy szruuu - ale czasami tylko jak narazie( oby nie czesciej). hmm npewno tarcze i klocki przod mam do wymiany, wizualnie są złe jak i trzesie kierownico podczas hamowania z duzej predkosci -czyz by to czujnik ABS i słnna samokontrola :P ponadto jak tam podpiolem sie pod temat sprzegło od 4 miesiecy skrzypi :/ -wiec poczotek dwumasy :/ czy tez jedno i drugie... a moze trzecia ewentualnosc jakas- bo ja juz sam niewiem a to jest irytującekarol - człowiek który zostal papierzem
-
-
Ambiente
- 2010
- 102
- Octavia III combi (5E5)
- ALH 1.9 TDI VP 90 KM
- BJB 1.9 TDI PD 105 KM
- CHPA 1.4 TSI 140 KM
U mnie to była samokontrola ABS. Jednokrotny dźwięk po odpaleniu, nie powtarzalny w dalszej jeździe aż do czasu ponownego odpalenia auta. Było go słychać w granach koło 20-25 km/h
Możesz łatwo to wykluczyć oczywiście - wyjmij bezpiecznik z boku szafy odpowiedzialny za ABS/ASR i sprawdź czy nadal masz ten objaw.
Komentarz
Komentarz