Amortyzatory Kayaba

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • looker
    RS
    • 2008
    • 1886
    • Octavia II (1Z3)
    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Maicroft, to pytanie wyjąłeś z ust mojego mechanika.
    Tak, osłony i odboje też wymienione a nawet łożyska mocowania i inne duperele - profilaktycznie.
    OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
    SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• elemenateur
      Elegance
      • 2007
      • 803

Jak mozna zle zamontowac amortyzator - prosze o wytlumaczenie

Zakladam, ze obligatoryjnie wymienione beda oslony i balwanki

Panowie na dniach wsadzę fotkę jak został spinkolony montaż

Jedna ważna sprawa - odpowiadam na pytanie czemu jaki montaz jest wadliwy.
      Otóż jeśli mechanik łapie żabą za tłoczysko amortyzatora to na 90% uszkodzi uszczelniacz w amorku i stąd cieknie.

Nie ważne czy będzie to sachs czy kayaba czy monroe. Niestety ale wszystko trzeba umieć montować.
      Dziś był klient który do O1 zamontował na przód tarcze ATE , pogięły się i była walka w hurtowni. Kupił nowe ATE.Klient życzył sobie zwrotu kosztów bo pierwsza reklamacja odrzucona , wezwał rzeczoznawcę prawnika etc. Zaproponowali zwrot za tarcze, ale bez dodatkowych kosztów, klient się odwołał wyżej i tam ustalono że winny montaż i ze zwrotu nici.

na deser dziś taka historia że dziś przychodzi i mówi że te drugie tarcze też pogięte.
      Wniosek prosty, jak można źle zamontować amorki- tak jak tarcze, wszystko trzeba umieć.

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Chwytanie za tloczysko, ale to widac golym okiem, ze sa slady.

Co do tarcz, to prawie zawsze mozna odwalic reklamacje, bo nie byl wykonany pomiar bicia piast przed montazem, a potem po montazu tarcz
        Spritmonitor.de

Komentarz

• elemenateur
          Elegance
          • 2007
          • 803

Chwytanie za tloczysko, ale to widac golym okiem, ze sa slady.

Co do tarcz, to prawie zawsze mozna odwalic reklamacje, bo nie byl wykonany pomiar bicia piast przed montazem, a potem po montazu tarcz
          Maicroft

mi mój dostawca kayaba powiedział wprost, marcin przynieś amoresa do mnie , jeśli nie będzie śladów to dostajesz od ręki NOWY!bez protokołów, bez gadania... to przekazałem też klientowi.
          zerkam jednak na niego i masz ślad, czy ktoś myśli że to sam zębami zrobiłem ?
          Ja mówiłem wprost, chcesz sprawdzić mechanika, ugadaj się z nim żeby wyjął inne amorki które montował z tym pierwszym... jest najpewniej duże prawdopodobieństwo że pozostałe będą także w ten sam sposób montowane.

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8030
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez elemenateur
            Otóż jeśli mechanik łapie żabą za tłoczysko amortyzatora to na 90% uszkodzi uszczelniacz w amorku i stąd cieknie.
            Ale po co palant mechanik łapie za tłoczysko. Brakuje w warsztacie klucza oczkowego "fajkowego".

U mnie zakładane Kayaby na tyle mają 15kkm i suchutkie. Ale je sam wymieniałem.

Z drugiej jednak strony, złapanie kluczem u samej góry tłoczysko nie powoduje uszkodzenia uszczelnienia. Amortyzator aż takiego skoku nie ma. Skok amortyzatora kończy się z około 10cm od końca tłoczyska. Niemniej jednak warunki gwarancji są tu górą.
            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Do montazu zazwyczaj nie trzeba chwytac tloczyska bo i po co. Predzej do demontazu, jak fabryczny imbus sie okreci, albo uchwyt na plaski klucz jest objechany
              Spritmonitor.de

Komentarz

• looker
                RS
                • 2008
                • 1886
                • Octavia II (1Z3)
                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Ja po obejrzeniu procesu montażu amora oraz samego zdemontowanego nie wyobrażam sobie PO CO mechanik miałby łapać CZYMKOLWIEK za tłoczysko ?! Chyba tylko po to aby ZŁOŚLIWIE zepsuć część...
                Cóż - tak sprawa jest praktycznie nie do udowodnienia - być może jest pokusa ze strony hurtowni aby ten fakt wykorzystać. Poza tym - PEWIEN montażu byłbym tylko wtedy gdybym robił to osobiście.

Komentarz

• Witek1952
                  Ambiente
                  • 2007
                  • 196

Mam takie już od dawna. Bez problemów.
                  Witek

Komentarz

• elemenateur
                    Elegance
                    • 2007
                    • 803

Zamieszczone przez looker
                    rob555, a jednak jest coś na rzeczy... A mi wcisnęli kit o złym montażu...
                    Sławek,

nie obrażaj mnie bo sobie tego nie życzę!
                    Trzymam ten Twój amorek już pół roku, miałeś przyjechać i sam obejrzeć. Masz z Wałcza kilkadziesiąt km, zapraszam. Tylko błagam nie rób scen że ja sam kurde ten amor uszkodziłem bo się wylał. Sprawdzałeś pozostałe jak były zamontowane ? może jest to samo. Proszę Cię nie obrażaj mnie albo załóż wątek osobny dla osób kupujących z forum u mnie kayaba zobaczysz ile osób śmiga a ile ma jak Ty problem. Tak jesteś pierwszym i wierzę że ostatnim ludkiem który ma jakieś problemy ale proszę nie zwalaj ich na mnie bo to jest śmieszne. Nic Ci nie wmówiłem, po prostu zamontował Ci ktoś do kitu i tyle.

Przepraszam ale nie będę pozwalał by ktoś mnie obrażał bo jak jesteś kumba za dobry to póżniej kur... jeszcze Ci dupę przesmarują!

Komentarz

• Damian_krk
                      Classic
                      • 2011
                      • 33

Zamieszczone przez Maicroft

jeśli chodzi o tył można je skręcić np. na podniesionym aucie, jeśli chodzi o przednie jak i tylnie można uszkodzić amora kręcąc pnełmatem

a jeśli chodzi o same amory to faktycznie kyb coraz gorszy, osobiście polecam koni str sa w cenie ultra sr i maja 3 lata gwaranci.

[ Dodano: Czw 20 Paź, 11 23:09 ]
                      Zamieszczone przez looker
                      Ja po obejrzeniu procesu montażu amora oraz samego zdemontowanego nie wyobrażam sobie PO CO mechanik miałby łapać CZYMKOLWIEK za tłoczysko ?! Chyba tylko po to aby ZŁOŚLIWIE zepsuć część...
                      Cóż - tak sprawa jest praktycznie nie do udowodnienia - być może jest pokusa ze strony hurtowni aby ten fakt wykorzystać. Poza tym - PEWIEN montażu byłbym tylko wtedy gdybym robił to osobiście.
                      paproch zrobi to tak:
                      wyjmie amor odkręci go pnełmatem wsadzi nowy zacznie skręcać pnełmatem i tym momencie nakrętka niedoszła do końca poduszki i trzpień amora zaczął sie obracać(w tym momencie juz ulega uszkodzeniu) próbuje dalej a trzpień dalej sie kreci uszkadzając uszczelniacz wiec łapie zaciskami, żabami za trzpień uszkadzając go i dokręca do końca nakrętkę pnełmatem oto proces montażu profesjonalnego paprocha

Komentarz

• looker
                        RS
                        • 2008
                        • 1886
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

elemenateur, teraz zadziałałeś na zasadzie "uderz w stół..."
                        Czy ja pisałem jakieś szczegóły kto, co i od kogo kupował ?!! Że o lokalizacji i innych danych nie wspomnę. Również nie życzę sobie tego na ogólnym.
                        Uważasz, że ma sens jechanie 130km po to aby jeszcze raz oglądać ten sam amor ? Albo płacić za demontaż i powtórny montaż pozostałych 3 po to aby zobaczyć czy nie ma na nich rys ?! To ile wtedy wyniosą mnie te "miażdżące ceną" amory kupione od Ciebie ?
                        Daj spokój - mam prawo do wszelkich domniemywań - tym bardziej, że zrobiłem to BEZ podawania jakiegokolwiek źródła zakupu czy dostawcy !
                        Ale skoro wolisz w ten sposób to no problem...
                        Napisałem, że sprawa jest nie do udowodnienia - podtrzymuję ale chyba mam prawo do swojej oceny sytuacji ? Fakt, że Ty sobie tego nie życzysz nie ma tu znaczenia.
                        Z obrażaniem to nie zrozumiałem - kto i kogo ? Bo ja żadnych danych identyfikujących Ciebie nie podawałem. Amorki można kupić w wielu miejscach AFAIK.

Komentarz

• kiki
                          Rider
                          • 2010
                          • 359

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

cos w tym że padaja musi być

Komentarz

• elemenateur
                            Elegance
                            • 2007
                            • 803

Zamieszczone przez kiki
                            http://www.youtube.com/watch?v=tWaJLqKhDs4

cos w tym że padaja musi być

tak można napisać o każdym producencie mo

reklamacje są praktycznie na każdy towar, chodzi tylko o to czy jest to pojedynczy przypadek czy nagminna przypadłość.

Looker - wyraziłeś swoje zdanie, że wcisnęli Ci kit. Kto to miał zrobić jak nie sprzedawca. To było nie fair bo nic Ci nie wciskałem, z racji tego że dobrze żyjemy z dostawcą on powiedział to co Ci przekazałem, przyjedziesz z amorkiem(taki miałeś pierwszy plan z tego co pamiętam) jeśli nie ma pokrzywionego tłoczyska i niczego podobnego dostajesz od razu nowy. Pamiętasz?
                            Pozdrawiam.
                            Zamieszczone przez Damian_krk
                            Maicroft napisał/a:

jeśli chodzi o tył można je skręcić np. na podniesionym aucie, jeśli chodzi o przednie jak i tylnie można uszkodzić amora kręcąc pnełmatem

a jeśli chodzi o same amory to faktycznie kyb coraz gorszy, osobiście polecam koni str sa w cenie ultra sr i maja 3 lata gwaranci.
                            można uszkodzić na wiele sposobów, koni mają charakterystykę chyba nieco ostrzejszą poza tym jeśli ten zestaw str będzie kosztował 1000zł to jednak jest nieco więcej niż 650-700kayaba na którą my naprawdę poza kolegą Lookerem nie mieliśmy żadnych reklamacji.
                            Jeśli sprzedasz czegoś 500szt i wpada jedna reklamacja - powyższa - jakie są wnioski?

Komentarz

• looker
                              RS
                              • 2008
                              • 1886
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Jeśli sprzedasz czegoś 500szt i wpada jedna reklamacja - powyższa - jakie są wnioski?
                              Jedna - u Ciebie ! Nie tylko ty je przecież sprzedajesz. Dyskusja jest ogólnie o produktach KYB i ich jakości. Dlaczego odnosisz wszystkie zarzuty do siebie jakbyś był jedynym dystrybutorem na Polskę ? :diabelski_usmiech
                              Z mojej strony EOT - i tak nie chciałem aby z tego wyszło szczegółowe wytykanie sobie ale to nie ja zacząłem PERSONALNE wycieczki.

Komentarz

• Damian_krk
                                Classic
                                • 2011
                                • 33

można uszkodzić na wiele sposobów, koni mają charakterystykę chyba nieco ostrzejszą poza tym jeśli ten zestaw str będzie kosztował 1000zł to jednak jest nieco więcej niż 650-700kayaba na którą my naprawdę poza kolegą Lookerem nie mieliśmy żadnych reklamacji.
                                tu masz koni str w detalu http://www.xteam.pl/87501002-amortyz...wa-p-1510.html

kyb ultra sr w detalu kosztuje ok 290 zł więc różnica nie wielka
                                tez śmigam na gazówkach kyb i nie narzekam chodz kiedys były duzo lepsze
                                ale sa tez takie samochody do których niemozna montowac kyb

Komentarz

• Dejwid
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 416
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Damian_krk, chyba jest różnica bo ja UltraSr znalazłem w cenie 210zł/szt. to wychodzi 840zł a nie 1204zł za kpl. IMO różnica jest znacząca :P
                                  Fabia 1.9 TDI V/RS-Line ---> Octavia 1.9 TDI V/RS-Line ---> Octavia 2.0 TSI V/RS

Komentarz

• Damian_krk
                                    Classic
                                    • 2011
                                    • 33

zgadzam sie z Tobą ale musiałeś kupić po cenie hurtowej :wink: koni str tez sie da kupić za takie pieniądze.

Komentarz

• krzys24strd
                                      Classic
                                      • 2008
                                      • 33

Potwierdzam,

zamontowalem tez K.... ale nie spełniło moich oczekiwań przez 8 miesęcy było w miare , później na szczęście sprzedałem auto

NIE POLECAM

Komentarz

Pracuję...