Jestem nowy na forum i to mój pierwszy temat. Proszę o pomoc w temacie drgań na niskich obrotach. Skoda Octavia II 1.9 TDI Hatch back 105 KM 205 tyś km.
Drgania pojawiają się na niskich obrotach do 2,5 tyś obrotów. Przy uruchamianiu pojawia się wstrząs - dźwignia zmiany biegów drgnie ale na ułamki sekund na sam rozruch.
Auto jest po wymianie koła dwumasowego ze sprzęgłem.
Co ciekawe jak motor się nagrzeje (90 st.) drgania ustają podobnie jak przy jeździe powyżej 2,5 tyś obrotów. Do tego po rozgrzaniu drgań nie ma (oprócz niewielkich drgań typowych dla silników Diesla które również odczuwam w aucie 5 miesięcznym - firmowym, ten sam model i silnik).
Czy ktoś z was miał podobny problem? Proszę o pomysły. Byłem u 3 mechaników (zawsze potrafili zdiagnozować problem i byłem zadowolony z ich usług). Tym razem polegli. Usłyszałem że może dwumas ale... nie pasuje im reakcja na temperaturę.
Drgania wyczuwam jakby przechodziły z przodu na deskę rozdzielczą. Tylko przy rozruchu na sekundę dźwignia biegów drgnie.
Proszę was o pomoc lub namiary na mechanika, który będzie w stanie określić co to i to naprawić. Będę bardzo wdzięczny. Dziękuję z góry i pozdrawiam.
liaam a jakie pokazuje komp spalanie chwilowe ? mam podobne objawy , diagnoza (krzynol - dzięki ) 3-ci cylinder- pompo wtrysk jest chorszy , antybiotyk albo ekstrakcja :diabelski_usmiech zobaczymy co wyjdzie .
Pokazuje wysokie nawet 25 l ale się uspokaja po chwili a na jałowym ma 0,5 i nic nie drga.
Jeśli to to o czym piszesz to czy naprawa jest drogą imprezą? Możesz na priv przesłać mi diagnozę jaką tobie podali i objawy jakie były u Ciebie? Będę bardzo wdzięczny bo nie wiem w którą stronę teraz iść. Do wskazanego warsztatu mam trochę km a przejechać się żeby usłyszeć nie wiem albo kilka możliwości nic mi nie da Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam.
Poproś kolegę który dysponuje kabelkiem o podpięcie i sprawdźcie parametry na odpalonym silniku , w momencie gdy jest źle wyjdzie co i jak i gdzie , koszt wtrysku alle. 250 (używany ), tune -up Gdańsk 900 zł ( prawie nowy :wink: ) ori. aso ~2000-2500 .
Mnie zdiagnozował kolega krzynol
Co ciekawe jak motor się nagrzeje (90 st.) drgania ustają podobnie jak przy jeździe powyżej 2,5 tyś obrotów.
Słuchaj u mnie w O2 1.9 105KM z 2005 roku przebieg 214 000 czasem na zimnym silniku też miałem jakieś dziwne drgania, ale przy okazji zmiany dawki rozruchowej miałem zrobione czyszczenie wtrysków i puki co problem nie powrócił.
Wspomniałem o tych drganiach w innym temacie
Dzięki za rady. Przekonaliście mnie że to coś z wtryskiwaczami. Jestem umówiony na komputer dzisiaj. Napiszę co zdiagnozowali. Pozdrawiam.
[ Dodano: Nie 30 Paź, 11 21:12 ]
No to wracam do punktu wyjścia. Na komputerze parametry wtryskiwaczy idealne... kolejny mechanik mówi że nie wie i nigdy się z czymś takim nie spotkał. Znacie kogoś w pomorskim kto może pomóc ? Pozdrawiam.
[ Dodano: Sro 09 Lis, 11 19:57 ]
Okazało się że to dwumas, który była wymieniany teraz będzie reklamowany.
Komentarz