[O2] kopci przy odpalaniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jerzyx
    Classic
    • 2012
    • 2

Lepiej myśleć przed tak jak Ferd ,niezal, ...niż obudzić się po zakupie z palcem w d..., chociaż patrząc po niektórych postach to są tacy co im pasuje :hmm
    Nikt nie zmusza do brania rzeczoznawcy, ale zwykły miernik lakieru i pomoc kogoś nie zakręconego przy zakupie tak ja my.
  • cezar40
    Classic
    • 2010
    • 3

Witam kolegów mam taki problem przy odpalaniu mojego benzyniaka na zimnym silniku strasznie kopci na niebiesko ale po rozgrzaniu tego dymu już nie ma, płynu nie bierze a oleju bardzo mało muszę zaznaczyć ze mam instalację gazową proszę o pomoc
    cezar40

Komentarz

• Remark
      Ambiente
      • 2010
      • 108

Witam.

Jeżeli przebieg jednostki napędowej jest znaczny , to wysoce prawdopodobne iż uszkodzone / zużyte / są uszczelniacze zaworów /gumki i wówczas to niebieskie kopcenie
      to spalany olej.

Po rozgrzaniu silnika następuje rozprężenie elementów uszczelniających i normalizuje się kolor spalin.

Druga ewentualność to pierścienie tłokowe zużyte / uszkodzone / ale jeżeli oleju zużywa mało /? / to stawiałbym na uszczelniacze zaworowe.

Tak wiec wskazany jest kontakt z „lekarzem lub farmaceutą” w zakresie mechaniki samochodowej ...

Instalacja LPG nie wnosi raczej tu nic do sprawy , zapewne masz instalację sekwencyjną i uruchomienie silnika i początkowa praca jest zawsze na benzynie.

Natomiast „stara szkoła” mówi iż kolor spalin niebieski , to spalany olej , czarny to bogata mieszanka a biały to uboga lub początek kłopotów /uszczelka pod głowicą/

Ale o tym przecież wiesz , najlepiej podjedź do mechanika który wie „co w trawie piszczy” , sądzę że nie będzie bolało finansowo i skończy się na wspomnianych uszczelniaczach zaworowych.

Powodzenia.

Komentarz

• cezar40
        Classic
        • 2010
        • 3

Dzięki za informacje tak podejrzewałem teraz jestem pewny
        cezar40

Komentarz

Pracuję...