[O1] kiepski sygnał radiowy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • flur
    Classic
    • 2013
    • 6

Zamieszczone przez namo
    robienie ludzi w balona osiąga szczyt
    Do pieca z nim. Miejmy nadzieję, że "władcy" naszego forum zareagują na to.
  • szymko200
    Classic
    • 2011
    • 17

witam
    posiadam octavie 1 2003 elegance z fabrycznym radiem i mam problem gdyż mam kiepski zasięg odbioru stacji radiowych. Chodzi o to, że np. w Łodzi jakoś jeszcze wszystko jest ok ale poza granicami miast robi się tragedia .
    wyciągnąłem radio, oglądałem przewód antenowy wszystko wygląda ok.
    macie jakieś sugestie???
    a i jest jeszcze coś grzebiąc w zakamarkach pod deską rozdzielczą w ok prawego błotnika znalazłem jakiś przewód typu koncentryk nie zakończony żadną końcówką nie mam pojęcia od czego jest.W odróżnieniu od tego przewodu zakończonego wtyczką antenową rdzeń przewodu jest miedzianym drutem fi ok 1mm antenowy przewód zaś ma przewód rdzeniowy typu miedziana plecionka-splot wielu cienkich przewodów.
    do czego jest ten przewód bez wtyczki??

Komentarz

• 2OMEGA2
      Classic
      • 2011
      • 9

Może wzmacniacz w antenie zdycha??

Komentarz

• Acio
        Drive
        • 2011
        • 64

Jakie masz radio, może potrzebny jest separator antenowy, żeby zasilić wzmacniacz ??
        Skoda Fabia 2.0 AZL Elegance

Komentarz

• kamilkamien
          Drive
          • 2011
          • 51
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Acio
          Jakie masz radio, może potrzebny jest separator antenowy, żeby zasilić wzmacniacz ??
          Kolega w pierwszym zdaniu pisał, że radio fabryczne więc separator zbędny... Możliwe, że wzmacniacz siada albo radio nie podaje voltów na antenę. wtedy zabieg z separatorem uzasadniony. Jeśli masz wątpliwości co do przewodu o którym piszesz na końcu, to jedź za miasto, złap taką falę, która w miejście grała ok a po za nim przestała albo szumi i dołącz do tego przewodu kawałem innego kabla... Jeśli się sygnał poprawi, to możesz mieć podejrzenia co do przewodu.
          Albo możesz zabierać się od razu za podsufitkę i samą antenę. U mnie przynajmniej jest złączka między samym wzmacniaczem bacika a resztą przewodu. Antenę rozłączyć od wzmacniacza, wyciągnąć koncówkę z radia, koniec z radia ze sobą połączyć i sprawdzić na mierniku przejście przez przewód. Jeśli przejście będzie oznacza, że antena w jednym kawałku jeśli chodzi o przewód, jeśli brak przejścia uszkodzony gdzieś kabel.

Komentarz

• jefry
            Rider
            • 2009
            • 411

obstawiał bym że w radiu zdycha ci przedwzmacniacz antenowy...
            Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.

Komentarz

• Acio
              Drive
              • 2011
              • 64

zamiast bata antenowego podłącz jaki kolwiek przewód elektryczny, albo pręt, będzie wszystko wiadomo.
              Skoda Fabia 2.0 AZL Elegance

Komentarz

• ruwado
                RS
                • 2009
                • 14896
                • Octavia IV (NX3)

u mnie było coś takiego - tu masz moje wykłady
                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• innova
                  Rider
                  • 2011
                  • 554

prawdopodobnie masz zwarcie we wzmacniaczu antenowym (często ulega zalaniu) i jako iż od czegoś zawsze trzeba zacząć to myślę że najlepiej zacząć od wymiany anteny (wraz z wbudowanym wzmacniaczem) a jak już się za to zabierzesz to zmierz voltomierzem na wtyku antenowym (przy włączonym odbiorniku) od strony kabla antenowego idącego w kierunku radia czy wystawia Ci 12V do wzmacniacza znajdującego się w antenie (czasem i to się może wysypać)
                  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                  Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• szymko200
                    Classic
                    • 2011
                    • 17

zabrałem się do sprawdzania i :
                    z anteny wychodzą 3 przewody:
                    2 antenowe które za pomocą złączy połączone są z przewodem antenowym połączonym z radiem oraz tym o którym już pisałem a którego zastosowania nie znam.
                    ostatni przewód jest czerwony w czarne paski i zakończony jest konektorkiem i nic do niego nie było podłączone pewnie trzeba go zasilić 12v ale nie mam pojęcia czemu nie był zasilony
                    całość wygląda na oryginalne i nigdy nie rozbierane brak jakich kolwiek oznak korozji bądź ewentualnie zacieków itp.

Komentarz

• innova
                      Rider
                      • 2011
                      • 554

Zamieszczone przez szymko200
                      zabrałem się do sprawdzania i :
                      z anteny wychodzą 3 przewody:
                      2 antenowe które za pomocą złączy połączone są z przewodem antenowym połączonym z radiem oraz tym o którym już pisałem a którego zastosowania nie znam.
                      coś tu nie do końca pasuje:

z anteny powinien wychodzić jeden koncentryk (dowolnej średnicy) oraz w przypadku wzmacniaczy zasilanych z zewnętrznego żródła jeden przewód koloru czerwonego właśnie do zasilania wzmacniacza
                      --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                      Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• ruwado
                        RS
                        • 2009
                        • 14896
                        • Octavia IV (NX3)

a sprawdzałeś podłączając do radia inną antenę na chwile? A może pożycz inne radio wtedy będziesz przynajmniej wiedział, czy antena, czy radio, czy te inne pierdoły.
                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• szymko200
                          Classic
                          • 2011
                          • 17

no ale właśnie tak jest
                          może radio oryginalne pierwotne było z gps i ten drugi przewód jest na gps??
                          podam na ten przewód z konektorem 12v i zobaczę co będzie

Komentarz

• innova
                            Rider
                            • 2011
                            • 554

raczej nie, te z GPS mają inny kształt stopki (jest większa a czasem mają też płetwę)
                            a może masz jakąś dual band antenę przykłądowo drugie pasmo to VHF albo szerokopasmowa dla DAB
                            samochód kupiłeś z salonu czy z drugiej ręki ? może warto rozpatrzeć profil i zainteresowania poprzedniego właściciela :wink:

ja bym poszedł w kierunku wymiany tej anteny na ORI jeżeli tylko radio wystawia 12V po kablu współosiowym do wzmacniacza anteny... i to sprawdź najlepiej w pierwszej kolejności gdyż podłączajać 12V do tego czewronego kabelka i mając 12V na współosiowym możesz doprowadzić do zadziałania zabezpieczeń które trudno będzie potem niamierzyć)

to może być tak, iż to nie jest najlepiej dobrana antena do tego odbiornika co jest konsekwencją wymiany odbiornika na nowszy w trakcie eksploatacji bez dbania o szczegóły (dość istotne) techniczne

Komentarz

• szymko200
                              Classic
                              • 2011
                              • 17

temat rozwiazany
                              okazało się, że z kostki iso wypięty był przewód zasilający wzmacniacza antenowego pozyja 5
                              Załączone pliki

Komentarz

• ruwado
                                RS
                                • 2009
                                • 14896
                                • Octavia IV (NX3)

No i się coś sp...ło :? Mam Kenwooda KDC 4051UG od marca 2011 roku. Radyjko grało bardzo ładnie aż tu... Od 3 dni zaobserwowałem, że jakoś mi RMF (którego zawsze słucham) szumi, trzeszczy i zanika chwilowo. na początku myślałem, że może coś z nadajnikiem w mojej okolicy sie dzieje. Po 3 dniach przejechałem się Polówką małżonki na ty samym terenie i jej radio na RMF - ie gra bardzo dobrze. Żadnych zakłóceń. A u mnie cały czas tak samo. Poza tym zobaczyłem na wyświatlaczu, że pokazuje jakieś dziwne napisy nieraz;
                                np. zamiast RMF FM - LNF FM, albo RMF N itp. Dodatkowo zobaczyłem dziś, jak zacząłem bawić się radiem, że po puszczeniu przeszukiwania stacji, albo nie łapie nic, albo wyłapuje tylko "jedynkę" i nieraz RMF (ale RMF nie zawsze wyszukuje). Reszta zaprogramowanych wcześniej a radiu stacji nie odbiera, a wcześniej działały. RMF dalej zanika.

Co za diabeł?
                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Krzych
                                  Rider
                                  • 2005
                                  • 671

Zamieszczone przez ruwado
                                  np. zamiast RMF FM - LNF FM, albo RMF N itp
                                  Słaby sygnał antenowy dlatego RDS nie wyświetla prawidłowo nazwy stacji.
                                  Daj na próbę 50 cm zwykłego kabelka w gniazdko antenowe i zobacz ile stacji łapie.
                                  Jeśli zagra normalnie, to masz problem po stronie anteny.
                                  DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
                                  www.chiptuning.katowice.pl
                                  DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

Komentarz

Mam pytanko troche z innej beczki, czy w Symphony jest mozliwosc zrobienia tak zeby swiecilo na wylaczonej stacyjce. Ostatnio zaczyna mi tego brakowac, nie mam wyjmakow ani takich pilniczkow i nie chce szarpac radia zeby sprawdzic kabelki, a nie pamietam juz czy wg. rozpiski z poprzedniej strony mam wpiete podswietlenie (i czy ten pin wogole za to odpowiada)

Komentarz

• ruwado
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 14896
                                      • Octavia IV (NX3)

Krzych, czyli jak na kablu lub innej antenie będzie dobrze, to tylko wymiana anteny? czy ten wzmacniacz jest jakos oddzielnie?

A jeszcze mi się przypomniało, że jak gość w sklepie montował radio, to powiedział cos takiego "u pana porządnie zrobione, dali wzmacniacz (ASO przy montażu z salonu) przy radiu na kablach" - czyli jakiś wzmacniacz mam zaraz za radiem na przewodach.

[ Dodano: Wto 13 Lis, 12 18:30 ]
                                      No i dzisiaj byłem w Auto Radio w Warszawie na Błękitnej 89. Padł faktycznie wzmacniacz w antenie. godzinka czasu i nowa antenka na dachu, a radio gra jak marzenie, wyświetla wszystko i łapie każda stację.
                                      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Arek86
                                        Classic
                                        • 2012
                                        • 1

Witam, czy ktoś może mi pomóc nie działa mi podświetlanie w radiu takim oryginalnym skody i w jaki sposób mogę je wyciągnać?
                                        ArekS

Komentarz

Arek86, chodzi o sypmhony ?? http://elektro.kornaga.pl/wpis-40824...io-symphony/55
                                          Potrzebujesz takich wyjmakow, http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=14399
                                          Generalnie jak masz malutkie pilniczki lub cos plaskiego co tam wjedzie to tez wyciagniesz, ja kiedys wyciagalem docietymi pod ten otwor blaszkami tylko byly za miekkie, ale jak masz taka twarda to da rade.
                                          Jak juz wyciagniesz to sprawdz kostke i kabelki wg. schematu z poprzedniej strony moze wypiete jest podswietlenie.
                                          PS.rozumiem ze podswietlenia wogole nie masz bo jesli tylko na zgaszonych swiatlach to normalne.

Komentarz

Pracuję...