Skoda Octavia 1.6 AEE 2000r - ułamany korek wlewu oleju.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stons
    Classic
    • 2013
    • 7

to nasz niesmiały Andrzej w drodze powrotnej zajął sie gałka zmiany biegów
    do domu wracałem na 3
    I dokładnie czytać Gałka zmiany biegów !!! tzw. lewarkiem ,tym co sie zmienia biegi
    • 2011
    • 33

Jestem tutaj nowy dlatego zacznę od przywitania się. A więc Witam. Przejdę odrazu do mojego problemu. Sprawdzałem dziś poziom oleju w silniku bo w piątek czeka mnie trasa około 500km i troszkę brakowało więc odkręciłem korek wlewu oleju i uzupełniłem poziom oleju ale (sam nie wiem jak to się stało ) zakręcając korek wlewu oleju ułamał mi się kawałek plastiku o wymiarach hmm około 0.5x1 cm i wpadł w miejsce gdzie wlewa się olej. Odrazu wziąłem latarkę i patrzyłem czy gdzieś nie leży na wierzchu ale niestety nic nie widziałem. Wpadł w miejsce wlewu oleju i poleciał na dół. Moje pytanie to czy taki malutki kawałek plastiku może coś nabroić w silniku ? Jeszcze nie uruchamiałem silnika bo mam obawy ale tak sobie myślę czy nawet jeśli dostał by się pod klawiaturę zaworów może coś uszkodzić czy popychacze jedynie mogą zmielić ten kawałek plastiku i nic się nie stanie ? Strasznie się zmartwiłem i boję się w ogóle odpalić silnik a jak wyżej pisałem potrzebuje sprawny samochód na piątek. Proszę o pomoc bo nie wiem co robić ;( Człowiek całe życie uczy się na błędach a i tak umiera głupi.

Komentarz

• Acio
      Drive
      • 2011
      • 64

Najprawdopodobniej masz taką pompę olejową http://allegro.pl/pompa-oleju-smok-0...871762079.html nic nie narobi, bo na smoku jest sitko, które zapobiega przedostawaniu się większych kawałków pod tryby pompy, bo sprężony olej dopiero idzie do filtra.
      Tak z ciekawości bym zapytał, czy ten plastik tonie, czy unosi się na powierzchni oleju??
      Możesz sprawdzić na innym kawałku korka
      Skoda Fabia 2.0 AZL Elegance

Komentarz

• Kapuchon
        Classic
        • 2011
        • 33

Czyli jeśli ten kawałek plastiku wpadł w miejsce wlewu oleju to odrazu poleciał do miski olejowej czy mógł zatrzymać się gdzieś na klawiaturze zaworów ? Wiesz ciężko mi powiedzieć czy pływa po oleju czy nie bo aby to sprawdzić musiałbym ułamać korek z drugiej strony a nie chciałbym go niszczyć tymbardziej że trzyma dobrze i nie jest luźny więc raczej nie ma potrzeby jego wymiany. Bardziej mi chodzi oto czy ten kawałek może coś narobić w silniku czy mogę spać spokojnie i przy następnej wymianie oleju wyleci razem z olejem. Podejrzewam że raczej ten kawałek będzie pływał po oleju bo był płaski.

Edit : znalazłem zdjęcie korka na internecie i zaznaczyłem czerwonym kółkiem kawałek plastiku który mi pękł i wpadł do środka.

Komentarz

• Acio
          Drive
          • 2011
          • 64

Jestem pewien, że korek i tak zmienisz, po stronie ułamanego kawałka, będą sączyły się opary oleju w nallepszym wypadku.
          Skoda Fabia 2.0 AZL Elegance

Komentarz

• Kapuchon
            Classic
            • 2011
            • 33

Dzisiaj zaryzykowałem i zrobiłem około 40km. Silnik chodzi jak chodził więc chyba nie mam co się co martwić. Jeśli już jesteśmy przy temacie oleju i korka to co oznacza biały osad na spodzie korka wlewu oleju ? Zauważyłem że szczególnie w lato gdy jest wyższa temp. mam taki osad. Przy aktualnych temperaturach bardzo mało lub wcale. Wie ktoś co to oznacza ?

[ Dodano: Sob 12 Lis, 11 17:56 ]
            Temat do zamknięcia. 1200km bez problemu więc chyba poleciało do miski olejowej i siatka smoka nie przepuści Dzięki za pomoc.

Komentarz

Pracuję...