Witam, w mojej octavce I nie działają spryskiwacze reflektorów. Bezpiecznik który za nie odpowiada był przepalony, ale wymiana nic nie dała. Gdzie najlepiej zajrzeć w pierwszej kolejności, co sprawdzić?
W o1 jest 1 pompka od spryskiwacza szyby i reflektorów, czy 2 osobne?
Są dwa silniczki. Jeden z przodu zbiorniczka drugi z tyłu. Najprościej spiąć na krótko silniczek i sprawdzić czy działa, niestety dostęp do niego jest prze....... . Jak pierwszy raz próbowałem uruchomić moje spryskiwacze to też myślałem że są zepsute. Aby zadziałały trzeba przytrzymać spryskiwanie szyby przez jakiś czas (ok 3s)
Są dwa silniczki. Jeden z przodu zbiorniczka drugi z tyłu. Najprościej spiąć na krótko silniczek i sprawdzić czy działa, niestety dostęp do niego jest prze....... . Jak pierwszy raz próbowałem uruchomić moje spryskiwacze to też myślałem że są zepsute. Aby zadziałały trzeba przytrzymać spryskiwanie szyby przez jakiś czas (ok 3s)
Dobrze prawisz dostęp do samych silniczków jeszcze, jeszcze...
Sprawdź wtyczkę do jednego i drugiego, (rozumiem że normalny prysznic na szybę działa) i obejrzyj kabelki w tamtej okolicy.
mam ten sam problem i też mi nie psika na lampy, mam pytanie a ten od sprysków jest z przodu czy z tyłu bo jeszcze jest chyba jakiś czujnik od ilości płynu ale on jest chyba z przodu.
mam ten sam problem i też mi nie psika na lampy, mam pytanie a ten od sprysków jest z przodu czy z tyłu bo jeszcze jest chyba jakiś czujnik od ilości płynu ale on jest chyba z przodu.
Kto lubi choć trochę majsterkować, może pozbyć się wszystkich kłopotow ze spryskiwaczami reflektorów zakładając oddzielny przycisk do włączania tych spryskiwaczy. Moim zdaniem bedzie to najlepsze rozwiązanie, ale niezbyt oszczędne dla fabryki, no bo trzeba znależć/zaprojektować miejsce na przycisk, zamontować przycisk, a to są dodatkowe koszty. Natomiast takie rozwiązanie (z oddzielnym przyciskiem) jest bardzo wygodne dla użytkownika. Spryskiwaczy reflektorów używa się przede wszystkim w nocy, w celu natychmiastowego poprawienia widoczności, i to daje oddzielny przycisk.
Rozwiązanie "fabryczne" to spryskanie przedniej szyby, rozmazanie tego przez około 2÷3 sekund, przez ten czas jest mniejsza widoczność, i dopiero wtedy włączają się spryskiwacze reflektorow.
Tu jest bardzo dobre i sprawdzone przez wiele lat rozwiązanie:
Marian 2, dzięki za podsunięcie świetnego pomysłu. Myślę że będę wstanie się za to zabrać Tylko, najprawdopodobniej będę musiał wymienić pompkę spryskiwacza, ponieważ w niej musi robić się zwarcie, bo gdy wpiąłem ją na krótko od razu wywaliło mi bezpiecznik.
Chciałem powiedzieć że jednak spryski u mnie działają nie umiałem ich uruchomić, w poprzednim aucie miałem na odwrót najpierw leciało na lampy później na szybę w octavi jest tak że najpierw na szybę później na lampy
Odświeżam temat.
Reanimuję spryskiwacze reflektorów.
Płyn w zbiorniku jest.
Początkowo bezpiecznik był przepalony. Wymieniłem go i silniczek w pompce ożył.
Pompka działa, słychać ją, że pracuje ale nic nie pryska.
Co może jeszcze być nie tak?
Działa na pewno. Spryskiwacze reflektorów mają włączać się na chwilę i tak właśnie jest. Wątpię by przewody były zatkane bo mają bardzo gruby przekrój i nie wiem co by musiało wpaść do zbiornika i zostać przepchnięte przez pompkę by zatkało przewód, który ma 5mm przekroju. Pod zderzakiem jest jeszcze jakiś rozdzielacz o dziwnym kształcie. Nie wiem co to jest i czy może to odpowiada za to, że spryskiwacze reflektorów nie pryskają.
Zadaniem tego zaworu (piętrzającego/ciśnieniowego) jest nie dopuszczenie do samoczynnego wycieku płynu przez dysze spryskiwaczy reflektorów, gdyż są one umieszczone niżej niż zbiorniczek z płynem. Zawór jest otwierany ciśnieniem płynu gdy pracuje pompka spryskiwaczy reflektorów..
Komentarz