[O1] ESP jest czy go nie ma

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kuba_1991
    Classic
    • 2013
    • 21
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

rzuciłem okiem na "sesyjkę" , miło się oglądało
  • ducker24
    Rider
    • 2011
    • 286

Witam wszystkich skodowców
    mam takie małe pytanko, mianowicie z czystej ciekawości zrobiłem sobie dzisiaj zdjęcie wlepki w bagażniku i ku mojemu zdziwieniu ukazały mi się niestworzone rzeczy

1AT = Electronic stabilization program (ESP)

czy to możliwe ze jest u mnie ten system?? :?:
    jak to można sprawdzić?? :?:

pozdrawiam wszystkich serdecznie i z góry dzięki za info

Komentarz

• TomekRs
      RS
      • 2011
      • 1670

szutrowa droga, rozpedz sie do 50km/h i machnij kierownica w lewo i prawo i zobaczysz czy ci zaswieci sie kontrolka i przyhamuje auto samo.
      (nie ma sniegu a szkoda bo bylo by jeszcze latwiej )

Komentarz

• ducker24
        Rider
        • 2011
        • 286

a to ESP działa do od 50km/h?? :?:
        tzn jak np ruszam pedał w podłogę kierownica w lewo prawo i nic się nie dzieje
        auto rozpędza się dalej a tyłek zarzuca 8)

Komentarz

• TomekRs
          RS
          • 2011
          • 1670

o ile dobrze pamietam u znajomego w fabi my2010 esp jak wylaczy to do 50km/h nie dziala a powyzej 50 km/h automatycznie sie wlacza. Ale mozliwe, ze jak jest wlaczone to od poczatku dziala.
          Przy ruszaniu to nie esp a raczej ASR bedzie dzialac. Esp ma za zadanie przyhamowanie odpowiednich kol podczas utraty kontroli podczas jazdy i przez to przyhamowanie odpowiednich kol przywrocenie kontroli.
          Wg. mnie najlatwiej tak jak mowilem-jakis szutrowy odcinek, z 40-50km/h i kilka mocnych ruchow na przemian w lewo i prawo kierownica, zeby auto wpadlo w poslizg i powinno go autmatycznie wyprostowac i przyhamowac.

Komentarz

• TomekRs
            RS
            • 2011
            • 1670

o ile dobrze pamietam u znajomego w fabi my2010 esp jak wylaczy to do 50km/h nie dziala a powyzej 50 km/h automatycznie sie wlacza. Ale mozliwe, ze jak jest wlaczone to od poczatku dziala.
            Przy ruszaniu to nie esp a raczej ASR bedzie dzialac. Esp ma za zadanie przyhamowanie odpowiednich kol podczas utraty kontroli podczas jazdy i przez to przyhamowanie odpowiednich kol przywrocenie kontroli.
            Wg. mnie najlatwiej tak jak mowilem-jakis szutrowy odcinek, z 40-50km/h i kilka mocnych ruchow na przemian w lewo i prawo kierownica, zeby auto wpadlo w poslizg i powinno go autmatycznie wyprostowac i przyhamowac.

Komentarz

• ducker24
              Rider
              • 2011
              • 286

byłem, próbowałem, nic z tego
              niestety nic się nie dzieje, także raczej nie posiadam tego systemu
              pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie :wink:

Komentarz

Pracuję...