[O2] Dziwna praca wycieraczek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ciciek
    Classic
    • 2008
    • 26

Zamieszczone przez kowal 2002
    ciciek, u Cibie postawił bym na to samo co kolega adalbert, zacieranie się wycieraczek na trzpieniach. Miałem to u siebie w poprzedniej OII też po ok. 3 latach użytkowania; krótkie użycie - zero problemu, kilka minut ciągłego "ścierania" i wycieraczki poruszały się coraz wolniej po szybie. Rozebrałem mechanizm, wyczyściłem ( trzpienie zasyfione naprawdę konkretnie ) nasmarowałem odpowiednim smarem i śmigały lepiej niż nowe.

kowal 2002 Podpowiesz jak rozebrać i czym smarować? Masz może jakiś tutorial?

Komentarz

• 4x4BKF
      L&K
      • 2010
      • 1279

ciciek,

Tu masz tutorial mojego autorstwa, tyle że do OI. Jak coś pomoże to fajnie a jak nie to trudno

4x4

Komentarz

• neo007303
        Classic
        • 2012
        • 26

kowal 2002, u mnie sytuacja z czujnikiem deszczu wygląda faktycznie dziwnie. Często bywa tak, że jak np. wpadnę w jakąś dziurę (których na naszych drogach jest pod dostatkiem) wycieraczki samoistnie wykonują jedno przetarcie szyby. Nie wiem w sumie czemu tak się dzieje. Bo co ma drganie budy do czujnika deszczu ? Niemniej jednak tak się dzieje i już. Ogólnie jednak samo działanie czujnika oceniłbym jak dobre. Czasem ma swoje jazdy, ale zazwyczaj działa tak jak trzeba. A z tą wolną pracą wycieraczek o której pisałem w poprzednim poście to nie wiem co może być nie tak bo zwyczajnie się na tym kompletnie nie znam. Problem polega na tym, że jak juz pisałem ja i inni Forumowicze VCDS nie pokazuje żadnych błędów, a ta dziwna praca występuje w moim przypadku sporadycznie. No nic, może ktoś kiedyś jednak znajdzie rozwiązanie tego dziwnego problemu.
        Pozdrawiam
        PS Albo może po prostu trzeba do tego podejść tak jak moje ASO Nie ma błędów w komputerze to nie ma problemu

Komentarz

• piotrek_gdy
          RS
          • 2008
          • 7723
          • Volkswagen
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez neo007303
          u mnie sytuacja z czujnikiem deszczu wygląda faktycznie dziwnie. Często bywa tak, że jak np. wpadnę w jakąś dziurę (których na naszych drogach jest pod dostatkiem) wycieraczki samoistnie wykonują jedno przetarcie szyby
          ja mam trzecie auto z czujnikiem i w kazdym z nich wycieraczki czasami same wykonują pojedyncze przetarcie, nawet przy słonecznej pogodzie, zazwyczaj nastepowało to przy większej(pow 100km/h) predkości
          uwazałem zawsze, że to z powodu moze jakiejś muszki która wzbudzała czujnik uderzając w szybę ale widzę , że to nie tylko mnie dotyczy
          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• neo007303
            Classic
            • 2012
            • 26

W sumie jeśli mam być szczery to u mnie raczej przetarcie szyby, że tak to ujmę bez przyczyny się nie zdarza. Ale jeśli tak jak pisałem wyżej wpadnę w jakąś dziurę to zazwyczaj wycieraczki wykonują jeden ruch. I właśnie czasem ten jeden ruch bywa z tych "dziwnych" o których tutaj mowa tzn. jest baaaardzo powolny.

Komentarz

• piotrek_gdy
              RS
              • 2008
              • 7723
              • Volkswagen
              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez neo007303
              ten jeden ruch bywa z tych "dziwnych" o których tutaj mowa tzn. jest baaaardzo powolny
              u mnie to przetarcie też bywa takie leniwe, powolne
              nie zeby mnie to wkurzało ale jest to zastanawiające
              może to jakis cykl "techniczny"?majacy na celu sprawdzenie ukladu?
              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

ciciek, to co dał kolega 4x4BKF, powinno spokojnie wystarczyć. O ile pamiętam to swoją "naprawę" robiłem "pod kwaterą" po dojechaniu na urlop, nawet bez ściągacza wycieraczek.
                Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

Pracuję...