Witam wszystkich ,jeśli nie we właściwym miejscu przepraszam jestem nowy.
Mianowicie mam taki problem przegapiłem wymianę oleju dziś jak popatrzyłem to bagnet był suchy, dolałem 2 l oleju i stan na tą chwile jest mniej więcej połowa bagnetu, moje pytanie brzmi czy mogłem doprowadzić do jakiejś poważnej awarii kontrolka od oleju ani raz się nie zaświeciła.
Witaj. Zgadza się nie ten dział.
Nie masz co się martwić zawczasu. Twój silnik wytrzyma wiele. Kontroluj stan oleju. A jak przegapiłeś jego wymianę to teraz masz okazję aby go wymienić. Dolanie oleju nie załatwia tej sprawy
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
jak nie załatwia ?? po pierwszej wymianie miałem połowę bagnetu bardzo długo nie kontrolowałem tego ;/ długa historia, jak wymienię olej na tym się nie skończy ?? czyli o silnik mogę być spokojny ?? podkreślam ,że kontrolka się nie świeciła
ano tak w kontekście wymiany oleju, którą przegapiłeś. I tak trzeba wymienić cały olej wraz z filtrem. A co do ewentualnych konsekwencji braku oliwy to zobaczysz z czasem. Kiedyś pożyczyłem Vento 1,8 (czyli bardzo podobny silnik konstrukcyjnie do twego) i przed dłuższą trasą mocno się zdziwiłem gdy bagnet też był suchy, kontrolka ciśnienia gasła po odpaleniu silnika i dolałem ponad dwa litry do min. bagnetu i auto jeszcze długo śmigało
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
a o to chodzi oczywiście wymiana jest konieczna filtru i oleju zaraz po świętach się tym zajmę, mam tylko nadzieję, że z silnikiem wszystko ok. Fakt chodzi dziwnie ale to przez plecionkę która jest uszkodzona na wydechu muszę ją naprawić powoduje to dziwny odgłos silnika = dziura w wydechu, oraz problemy z wolnymi obrotami skaczą auto gaśnie np przy zawracaniu mam nadzieję ,że te problemy nie miały związku z olejem ;/
[ Dodano: Sob 24 Gru, 11 16:21 ]
jeszcze pytanie czysto techniczne po odkręceniu korka wlewu oleju przyłożyłem głowę i czułem wydmuchiwane powietrze tak ma być ?? sorki ale mechanik ze mnie nie jest
Dodam, że u mnie też się kontrolka nie zaświeciło, a oleju było już na dnie. Auto było akurat w warsztacie i mechanik przypadkowo spojrzał już przy mnie. Nie wiem, coś nawala w tych skodzinach ta kontrolka oleju... Póki co nie mam żadnych problemów z tym związanych, mam za to inne z cewką i świecami, czego nie życze
Kontrolkę można sprawdzić bardzo prosto - wypiąc kabel z wtyku przy silniku po tym jak zgaśnie. Brak sygnału powinien spowodowac jej zapalenie się.
Co do oleju, to myślę że nie powinno być tak strasznie, jednak musiśz obserwować co się dzieje, Większe zużycie oleju od "normalego" może świadczyć o uszkodzeniach w silniku.
Komentarz