[O1] olej na ostatnim cylindrze w 1,8 125KM

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dar55
    Classic
    • 2013
    • 13

Co do nowości u mnie na chomiku, to stworzyłem "nową" bazę labelek. Wszystkie clb przekonwertowałem na lbl i teraz łatwiej można wgrywać polskie wersje, a jeśli chce ktoś zostać przy angielskiej wersji to jest wtedy i tak aktualniejsza od wbudowanej w wersje 11.3 Millenium.
  • sowix1
    Classic
    • 2011
    • 28

Ostatnio przy wymianie przewodów w mojej O1 1,8 125 KM gazownik zauważył że na przewodzie od 4 cylindra jest mokro od oleju. Moje pytanie: co może być przyczyną, jak to usunąć, czy jest drogie w naprawie i w mierę ważne dla mnie: Czy to może mieć wpływ na spalanie gazu ? bo mam za duże spalanie LPG, natomiast pb pali normalnie ( Trasa - lpg ~10,5 l pb ~8, miasto- lpg~12,5-13,8 a pb~10-10,8

Komentarz

• german81
      L&K
      • 2010
      • 1414
      • Octavia II combi (1Z5)
      • AUQ 1.8 20VT 180 KM
      • BZB 1.8 TSI 160 KM

najprawdopodobniej puszcza uszczelka pod pokrywa zaworów wymien uszczelke i po problemie .sowix1, gazu zawsze auto wiecej spali o ok 2l niz benzyny i nic z tym nie zrobisz tak ma byc
      diagnostyka vag 602-614-253

Komentarz

• sowix1
        Classic
        • 2011
        • 28

Zamieszczone przez german81
        najprawdopodobniej puszcza uszczelka pod pokrywa zaworów wymien uszczelke i po problemie .sowix1, gazu zawsze auto wiecej spali o ok 2l niz benzyny i nic z tym nie zrobisz tak ma byc

wiem, że pali więcej lpg i biorę pod uwagę że pomimo sekwencji różnica do 2 l może być. Tylko że niejednokrotnie ta różnica wynosi 4-5 litrów i to już trochę za dużo bo o ile na trasie wychodzi te 2 l więcej to w mieście już 10l pb a prawie 14l lpg to za dużo

Komentarz

• GreenArrow
          L&K
          • 2009
          • 1052

sowix1, To i tak Ci mało octavia bierze gazu, i tak jak kolega wyżej uszczelka pod pokrywa zaworów tez miałem tą awarie.

Komentarz

• r2r
            RS
            • 2008
            • 4721
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

sowix1, wymieniaj uszczelkę i skalibruj instalację u gazownika. Miałem kiedyś taki sam objaw, wymieniłem uszczelkę i podjechałem na regulację instalcji. Od tej pory spalanie na LPG trasa ~8l. miasto ~11l. z półlitrową odchyłką w górę na okres zimowy.
            Artur

Komentarz

• przemek77
              Ambiente
              • 2009
              • 100

na 100% uszczelka koszt 50zł wymiana banalnie prosta, spalanie gazu w normie na ten silnik, wyciek oleju nie ma wpływu na spalanie
              Octavia 1,8 20V

Komentarz

Pracuję...