[O1] Komunikatem o awarii układu chłodzenia / braku cieczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • matesz
    Classic
    • 2013
    • 22

Na razie stanęło na zmywarce Siemens - bo to to samo co Bosch - a obecna ma już 9lat i wszystko gra,
    piekraniki - Siemens - bo ładne :P
    płyta Siemens bo jako jedyna występuje w wersji 5palników i szerokości 80+cm (90-tka jest za duża)
    okap Faber - bo to tylko wiatrak - za to ładnie opakowany - jak to włoszczyzna
    Pralka i suszarka - Bosch bo nie mamy innego pomysłu na sensowny sprzęt - a jest taki zestaw o dwie stówki tańszy od identycznego S.
    lodówka - pomysłu brak
    zamrażarka -Liebherr - bo ponoć się znają na tym co robią (mają znajomi i są bardzo zadowoleni) - na dodatek ma sensowne parametry (może nie jest liderem pojemności czy energooszczednosci - ale parametry zamrazania i trzymania temp w sytuacji awarii miazdza wszystko inne na rynku)

Zreszta najwiekszy problem jest wlasnie z lodowka i zamrazarka - bo obie maja byc pelno wymiarowe i do zabudowy - a niewielu producentow ma chlodziarke - ktora jest tylko chlodziarka i zamrazarke ktora jest tylko zamrazarka. Zas zestawy side by side do zabudowy np. Siemensa porazila mnie cena bo za dwa elementy trzeba dac.... 25k.

wg mojej magicznej tabelki (a kto takiej nie mial ) neo24 wypada korzystnie dla czesci rzeczy , a reszta Mixmedia - zna ktoś to drugie?
  • jarecki2000
    Ambiente
    • 2011
    • 119

Witam,

Zaczęły się mrozy, zaczęły się kłopoty z Dieslem :-)

Po odpaleniu auta na komputerze, pojawia mi się wielka ikonka cieczy chłodzącej i komunikat ( nie pamiętam jego treści ), zgodnie z instrukcja, informujący o braku cieczy chłodzącej, uszkodzonym wentylatorze, lub jego bezpieczniku ( niestety tak owego nie odnalazłem - wie ktoś, który to ? ) a jak to nie to, to oddaj auto do serwisu :-)

Ciecz jest w należytym porządku, wentylator chyba również - nie gotuje się
    Po chwilowym odczekaniu i odpaleniu auta, zgaszeniu i znowu odpaleniu, czasem po 3 razach, wszystko było OK. Komunikat znikał.

Czy ktoś miał kiedyś taką przygodę?

Komentarz

nie przejmuj sie jak wszystko gra to wina czujnika, a wlasciwie tych dwoch precikow w zbiorniczku. Jak nie masz plynu na max to dolej do lini, albo wsadz srubokret i troszke podrap preciki (powinno pomoc) lub zostaw i jezdzij. Zeszlej zimy zaswiecila sie u mnie przy wiekszych mrozach kilka razy i wszystko ok.
      Prawie kazda O1 to ma w zimie :szeroki_usmiech

Komentarz

• jarecki2000
        Ambiente
        • 2011
        • 119

też mi się tak wydawało, z eto wina czujnika, ale nie myślałem, ze to może być kwestia tych pręcików, dzięki, zrobię im dzisiaj " skrobankę " ;-)

Komentarz

tylko nie skrob za mocno :wink:
          ja z tym nic nie robilem, sprawdzilem czy nic faktycznie sie nie dzieje i po przeczytaniu forum odpuscilem jakie kolwiek zabiegi, kontrolka zaswiecila sie doslownie kilka razy(na zimnym), szybko gasla i "problem" zanikl sam po jakims czasie.Poki co nic sie nie odezwalo ponownie.

Komentarz

• jarecki2000
            Ambiente
            • 2011
            • 119

U mni komunikat gasnie dopiero po zgaszeniu i ponownym odpaleniu auta. Niech zyje elektronika w samochdach, bez niej bylo by nudno :evil:

Komentarz

• t_kucyk
              Ambiente
              • 2010
              • 147
              • Volkswagen

Zamieszczone przez jarecki2000
              U mni komunikat gasnie dopiero po zgaszeniu i ponownym odpaleniu auta. Niech zyje elektronika w samochdach, bez niej bylo by nudno :evil:
              Ja wymieniłem zbiorniczek - raz na 250kkm można :-)

Komentarz

• jarecki2000
                Ambiente
                • 2011
                • 119

To mi brakuje jeszcze jakieś 110 tys km do tego przebiegu :-) Na razie ,trutfu, jest ok.

Komentarz

Pracuję...