Witam. Jeżdze Octavia 1,6 , 101 km z 98 roku , przed założeniem inst. lpg nie było jako takich problemów, jednak w maju założyłem sekwencje i sie zaczeło. Co jakiś czas na jednej ze świec zbierał sie czarny nagar i auto chodziło na 3 cylindry wiec musiałem czyśćić świece , czasem nawet na trsie po zrobieniu 50 km... a działo sie tak jak samochód postał powiedzmy z 5 min na biegu jałowym na wolnych obrotach , dodatkowo z dnia na dzień brał coraz wiecej oleju pod koniec było juz ok 1 l na 1000 km , czyli gdzies co około 1,5 tg musiałem wlewać. jezdziałem na mineralu lotosa 15w40. W pażdzierniku wstawiłem auto do remontu , koleś powiedzieł ze uszczelka raczej i piersćienie. Wymienił mi wszystkie uszczelniacze , głowica była planowana , wimienione zostały pierścienie i prowadnice głowicy. No i zalał mi silnik pół syntetykiem z mobila 10w40. Koles mówił zebym z 2 tys zrobił tylko na benzynie i nie przekraczając 3 ts obrotów. Mówił taż ze na poczatku może brać troche oleju gdyż musie sie dotrzeć. Jak mówił tak zrobiłem. Przejechałem juz jakies 6,5 tys po remoncie i przez ten czas dolałem ponad 2 litry oleju bo ubywało. świecy juz mi nie zarzuca ale gdzie sie podziewa ten olej? A i pod korkiem od wlewu mam mojonez jednak w zbiorniczku od chłodniczego nie widac oleju. Poradzi ktoś cos??
Jak może dostawac sie do oleju płyn chłodniczy skoro nie dolewam go nawet kropelki , a znika mi tylko olej.... Ciśnienie było mierzone przed remontem kilka razy jak mi ta jedną świece cały czas brudziło nagarem ale było w normie.
Kolego przygladnij się czy odma nie jest gdzieś odpieta albo pęknięta... Może przez nia dmuchać. Tak czy siak raczej cos nie tak było zrobione...Może wrzery na gładzi cylindra i tu wymiana pierścieni nie wiele daje... trzeba by znowu kompreche zbadac to da do myslenia czy ma przedmuchy...
Pierwsza podstawowa sprawa,czy masz dogrzany silnik,bo majonez moze byc z powodu krotkich przejazdow,remont,ktory zrobil ci twoj mechanik,ja osobiscie robil bym na sprzedaz auta,a nie dla siebie,wymiana samych pierscieni na dluzsza meta nic nie da.Co do cisnienia sprezania,jesli mierzyles przed remontem a olej dostawal sie na swiece to nie bylo ono wiarygodne(duzo mechanikow robi probe olejowa,aby stwierdzic czy poszla gora czy dol silnika)
Komentarz