[O1] Skoda Octawia 1.6 55kw 250tys km zla emisja spalin

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • owocmg
    Classic
    • 2010
    • 26

To sa malutkie wkreciki pod uszczelka, co tu przezywac :|
  • longiermartin
    Classic
    • 2008
    • 34

Witam wszystkich.
    Dzisiaj mialem przeglad samochod i problem byl z emisja spalin za wysoka koles mi kaza sie przejechac i troszke go przegazowac na jakims dlugim odcinku i tak zrobilem i po 10 min wrocilem i emisja spalin bylo w normie
    Pytanie brzmi Czemu tak sie stalo moze zly katalizator bo do poj 1.6 a nie od 1.6-2.0 rok temu zmienialem albo lampa sonda albo tlumik do dupy

Dziekuje z gory

Komentarz

• Polon
      Rider
      • 2010
      • 315

Re: Skoda Octawia 1.6 55kw 250tys km zla emisja spalin

Zamieszczone przez longiermartin
      Witam wszystkich.
      Dzisiaj mialem przeglad samochod i problem byl z emisja spalin za wysoka koles mi kaza sie przejechac i troszke go przegazowac na jakims dlugim odcinku i tak zrobilem i po 10 min wrocilem i emisja spalin bylo w normie
      Pytanie brzmi Czemu tak sie stalo moze zly katalizator bo do poj 1.6 a nie od 1.6-2.0 rok temu zmienialem albo lampa sonda albo tlumik do dupy

Dziekuje z gory
      Przy tak dużym przebiegu jest to możliwe. Zużycie silnika objawia się gorszą kompresją, a to z kolei gorszym spalaniem i wydzielaniem większej ilości toksycznych związków. Rozgrzany katalizator poprawia wyniki, silnik jednak wymaga remontu (szlif cylindrów, wymiana tłoków).
      Najpierw jednak trzeba sprawdzić kompresję, może jeszcze nie jest tak źle.
      Pozdrawiam

Komentarz

• longiermartin
        Classic
        • 2008
        • 34

Dzieki za odpowiedz..
        Remont zrobilem silnika wymienilem uszczelniacze , pierscienie sekatory z tego co mechanik mowil to silnik jest w dobrym stanie.
        Mam pytanie a jak najlepiej spradzic kompresje silnika domowym sposobem

Komentarz

• loru
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4286
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez longiermartin
          motor był rozgrzany przed przeglądem ? jak nie to tak będzie praktycznie w każdym benzyniaku i raczej bym się tym nie martwił.
          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• longiermartin
            Classic
            • 2008
            • 34

tak silnik byl rozgrzany Porzadnie go rozgrzalem i emisja byla zla dopiero po przejechaniu 10km i nacisnieciu gazu do dechy emisja spalin byla w normie
            Szukam teraz na necie jak sprawdzic kompresie silnika domowym sposobem

Komentarz

Pracuję...