[Inne] Problem z Webasto

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • damcio151
    Classic
    • 2008
    • 10

[Inne] Problem z Webasto

Koledzy, żeby wszystko było jasne: jestem na "-" w tym miesiącu tylko dlatego, że zapłaciłem właśnie pełne ubezpieczenie za auto, a także rachunki za media na najbliższe 6-12 miesięcy i przyśpieszyłem (skumulowałem) kilka inwestycji w mieszkanko .
    Kartę kredytową spłacę w tym tygodniu i znów będę na "+", bo nie będę musiał płacić przez najbliższe kilka miesięcy za prąd, gaz, ubezpieczenie, itp.
    Jak to powiedział Dzida, trzeba umieć z tej karty korzystać :diabelski_usmiech Tym bardziej, że za korzystanie z niej dostaje się zniżki przy zakupach, więc... jest taniej

No ale summa-summarum jestem w tej chwili jakieś trzy stówki pod kreską :cry:
    Darmowy poradnik o tym jak diagnozować silnik TDI
  • adeks
    Drive
    S_OCP Member
    • 2007
    • 87

[Inne] Problem z Webasto

Mam problem z ogrzewaniem postojowym (webasto) w Superbie 2 z 2010 roku i szukam kogoś z kimś mógłbym skonsultować (porównać) działanie ogrzewania.Chodzi mi o posiadacza fabrycznego ogrzewania w Octavii 2 FL z climatronikiem.

Opiszę problem:
    Od dłuższego zdarza się, że odpalę webasto, po jakimś czasie właczy się climatronic ale nie włączy się wentylator. Ostatnio w sobotę miałem niespodziankę. Auto stało na dworze napadał na nie śnieg, włączyłem grzanie z pilota. Po czasie zerknąłem przez szybę: climatronic się świeci i świecą diody nawiewu. Po 10 minutach patrzę: śnieg dalej na szybie - wentylatory przestały działać. Najprawdopodobniej nawet nawiewy źle się ustawiają.
    Byłem w tej sprawie w ASO już trzy razy i ostatnio nawet jakieś raporty w tej sprawie wysyłali do SAP. Teraz też chcą, żeby auto zostawić na cały dzień bo chcą monitorować napięcie. ???

Ogólnie rzecz ujmująć:
    1. Włączam ogrzewanie (pilot lub przycisk)
    2. Woda osiąga 50 st. C i włącza się climatronic (podświetlenie temp) ale nie włącza się nawiew.

Uprzedzając stwierdzenia typu: ...ustaw temp i nawiew przed wyłączeniem zapłonu... informuję, że nigdy przy climatroniku nie było to potrzebne. Temp. zawsze powinna się ustawić na 22 stopnie i nawiew na szybę - ręcznie ustawia się nawiewy i temperaturę tylko w samochodach nie wyposażonych w climatronic.

Chciałbym, żeby ktoś kto ma fabryczne webasto w Octavii 2 FL z climatronikiem sprawdził u siebie, czy wyłączając zapłon z ustawioną temp na LOW, czy po włączeniu webasta temp. ustawi się na 22 st.
    Octavia 2.0 BKD

Komentarz

• Enriquez
      RS
      • 2009
      • 7685
      • Superb III (3V3)

Cześć. Częstym problemem w nowych autach jest pompka obiegowa wody zabudowania w webasto.
      Ogrzewanie będzie działać w takim przypadku podczas jazdy, natomiast nie będzie na postoju. Widziałem już stertę takich pompek z roczników 2009-2010, więc dosyć młodych. Nie jestem pewien, czy ten defekt objawia sie jakoś w auto scanie, ponieważ taka pompka niby chce zaskoczyć, jednakże blokuje sie, więc elektrycznie jest ok i VCDS może tego nie wychwycić. Pompka nazywa sie V55 o ile dobrze pamietam.
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• rogoz
        Rider
        • 2006
        • 397

adeks, Czy jak ci się wyłączy nawiew to piec pracuje dalej? Podłączałeś się VAG/VDCS i odczytywałeś błędy?

Miałem podobne objawy do opisanych przez Ciebie. Wyłączał się nawiew przy włączonym climatronicu. Następowało to jednocześnie z samoczynnym wyłączeniem się pieca. Powodem była nagar w komorze spalania. Pomogło czyszczenie komory i dobre wygrzanie pieca (40-50min pracy na wyższym poziomie mocy).

Komentarz

• adeks
          Drive
          S_OCP Member
          • 2007
          • 87

Enriquez,
          nie sądzę aby to była pompka obiegu. Podczas testu VCDS pompka pracuje bez większych problemów - sprawdzałem słuchowo i dotykowo. Po za tym po kilkunastu minutach pracy pieca bez włączonych wentylatorów, płyn w silniku mam nagrzany do prawie 80 st. C.

rogoz,
          VCDS był podłączany i błędów brak. Zresztą to samo robili w ASO i nic. U mnie potrafi działać piec z włączonym climatronikiem ale bez włączonych nawiewów. Piec się nie wyłącza...
          Octavia 2.0 BKD

Komentarz

• leewyy
            Drive
            • 2011
            • 43

Zamieszczone przez adeks
            Chciałbym, żeby ktoś kto ma fabryczne webasto w Octavii 2 FL z climatronikiem sprawdził u siebie, czy wyłączając zapłon z ustawioną temp na LOW, czy po włączeniu webasta temp. ustawi się na 22 st.
            ja mam Webasto seryjne i Climatronic. Bez różnicy na jakiej temperaturze wyłączę zapłon, to włączenie Webasto powoduje automatycznie 22 stopnie.
            1989 audi v8l quattro 1989 audi 200 avant

Komentarz

Pracuję...