[O2] FL - Szum powietrza - przednie drzwi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mikee28
    Classic
    • 2010
    • 24

Witam

Mam problem z autem, szeroko opisany w linku ponizej

W skrocie: jest obcieta moc, na hamowni wyszlo 108 km ale to jest taki haczyk na odcieciu, jakby nie on to najwyzszy punkt wykresu jest na ok 103 km.

Polawia sie co 200-300km blad za bogatej mieszanki, po jakims czasie dolaczyl blad ubogiej mieszanki, pojawiaja sie zawsze razem. Wczoraj dolozyl sie trzeci blad - sondy lambda

17536 - Fuel Trim: Bank 1 (Mult): System too Lean
    P1128 - 35-00 - -
    16523 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S2: Response too Slow
    P0139 - 35-10 - - - Intermittent
    16556 - Fuel Trim: System Too Rich: Bank 1
    P0172 - 35-00 - -

Sonde wymienilem wczesniej na nowa, przeplywke podmienilem, zamontowalem lpg wiec odpadaja wtryski, pompa paliwa. W serwisie na interfejsie wszystko wyszlo w zakresach, brak punktu zaczepienia.

Na forum vw wkleilem logi, ponoc sa ok.

Jesli ma ktos jakies sugestie, jestem otwarty.
  • golibroda
    Rider
    • 2009
    • 530

Witajcie,

Mam problem z szumiącymi drzwiami z przodu. Kiedyś czytałem gdzieś o tym na forum, że jest to wada OII.

Szumi w górnej części drzwi aż uszy marzną. Samochód na gwarancji więc zgłosiłem. Wymienili uszczelkę drzwi zewnętrzną. Ta we wnęce jest stara. Podokręcali zawiasy i zaczep rygla. Dociąganie nie pomaga. Mam wrazanie,że to zimne powierze leci w górnej części szyby obok uszczelek szyby. Tzn tam gdzie styka się góra szyby po domknięciu. Nie wiem czy dobrze tłumaczę. Od nowości nie było. Szum zaczyna się od ok 70-80 km/h i jest strasznie nieprzyjemny szczególnie zimą

Serwis jest życzliwy i chce pomóc tylko co trzeba z tym zrobić ?

Jestem też umówiony na uszczelkę prawych drzwi.

Ma ktoś coś takiego u siebie, a może problem został już rozwiązany.
    Pozdrawiam
    Piotr

Komentarz

• Polon
      Rider
      • 2010
      • 315

Trzeba sprawdzić, czy szyba domyka się do końca. Można użyć pisaka, rysując kreskę na szybie tuż przy górnej uszczelce szyby i to samo zrobić po drugiej stronie samochodu. Jeśli po "szumiącej" stronie szyba mniej się chowa w uszczelkę, to trzeba sprawdzić, czy coś tam nie utknęło, usunąć przeszkodę i ponownie skalibrować górne położenie szyby (w/g instrukcji użytkownika samochodu).
      Pozdrawiam

Komentarz

• golibroda
        Rider
        • 2009
        • 530

Z pisakiem spróbuję. Cenny prosty sposób.

A z kalibracją i brudami to sprawdzę. O ile dobrze pamiętam to kalibracje wykonuje się dla kazdej szyby osobno trzymając przycisk, aż szyba otworzy się do końca a potem trzymając przycisk aż szyba domknie się do końca. Tak to wyglądało ?
        W instrukcji nie mogę znaleźć procedury
        Pozdrawiam
        Piotr

Komentarz

• Polon
          Rider
          • 2010
          • 315

Zamieszczone przez golibroda
          Z pisakiem spróbuję. Cenny prosty sposób.

A z kalibracją i brudami to sprawdzę. O ile dobrze pamiętam to kalibracje wykonuje się dla kazdej szyby osobno trzymając przycisk, aż szyba otworzy się do końca a potem trzymając przycisk aż szyba domknie się do końca. Tak to wyglądało ?
          W instrukcji nie mogę znaleźć procedury
          Też tak gdzieś wyczytałem.

A jeśli nie pomoże, to cytat z instrukcji:
          "Jeżeli akumulator samochodu był odłączany elektryczne podnośniki szyb nie działają.
          Funkcja ta musi zostać dopiero uaktywniona. Robi się to następująco:
          - Włączyć zapłon.
          - Pociągnąć lekko za górną krawędź danego przycisku i przytrzymać, aż okno się
          zamknie.
          - zwolnić włącznik,
          - ponownie pociągnąć odpowiedni włącznik przez około 3 sekundy."
          Pozdrawiam

Komentarz

• golibroda
            Rider
            • 2009
            • 530

Kalibrowałem, jednak nic się nie zmieniło.

Spostrzeżenia z kalibracji:
            Po opuszczeniu szyb do dołu i ponownym wciśnięciu przycisku w dół, szyby opuszczały się jeszcze o około kilka mm. Nie było takiego efektu gdy szyby były w pozycji górnej.
            Też tak jest u Was i co to daje ?
            Pozdrawiam
            Piotr

Komentarz

• gieu
              Rider
              • 2009
              • 607
              • Octavia II (1Z3)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Golibroda opanowales problem?
              Octavia II FL 1.4TSI Rosso Brunello

Komentarz

• golibroda
                Rider
                • 2009
                • 530

Niestety nie Jak szumiało tak szumi ...
                Pozdrawiam
                Piotr

Komentarz

• fan
                  Elegance
                  • 2009
                  • 760

Masz gwarancje to dawaj dalej do serwisu,niech cos dzialaja.
                  Respect All,Fear No One!

Komentarz

• golibroda
                    Rider
                    • 2009
                    • 530

Niestety koniec gwarancji ...
                    Pozdrawiam
                    Piotr

Komentarz

• blackpw
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 131

Golibroda, może jednak udało się coś z tym zrobić już?

Odświeżam temat, bo właśnie doświadczam bardzo podobnego problemu.

Moja O2FL miała wymieniony przedni lewy błotnik i przednie lewe drzwi (od kierowcy).
                      Pierwszy odbiór auta po likwidacji szkody nie był udany... źle spasowane lusterko i same drzwi również, szpary aż raziły w niektórych miejscach. Opisałem te "usterki", a serwis wszystko ładnie poprawił. Wzrokowo nie ma się za bardzo do czego przyczepić.
                      Niestety moje uszy już takie zadowolone nie są. Przy prędkości powyżej 80, a najlepiej 100 lub 120km/h słychać wyraźny i dość mocno drażniący szum od strony szyby (lewe przednie drzwi). Kierunkowo słychać go bardziej od strony słupka łączącego przednie i tylne drzwi, oraz od góry samej szyby.
                      Serwis dodatkowo wymienił mi uszczelkę zewnętrzną, oraz próbowali mocniej dociągnąć drzwi do słupka (tylne i przednie) - czyli bardzo podobnie jak w przypadku Golibrody. Niestety nic nie pomogło.

Starałem się też pozaklejać taśmą malarską większość szczelin i szpar z zewnątrz - nic to nie dało.
                      Przy domykaniu szyby - nie widzę aby się nie domykała, albo miała jakieś przeszkody. Po zamknięciu - napis na szybie jest w podobnej pozycji w porównaniu do szyby w prawych drzwiach.

Przed wymianą drzwi - problemu nie było, więc będę dalej dociekał.
                      Problem jest tylko taki, że jeśli nie wskażę konkretnej przyczyny problemu, to zapewne serwis mnie oleje, i sprowadzi problem do kategorii akceptowalnego "szumu technicznego". To, że po prawej stronie tego nie ma, oraz przed wymianą drzwi problemu nie było - zapewne nie będzie istotne...

Jeśli ktoś miałby jakieś wskazówki, bądź doświadczenie w tego typu kwestii, to bardzo proszę o wszelkie porady.

PS. Problem z szumiącą tylną małą szybką w tylnych drzwiach rozwiązali szybko i sprawnie silikonem.
                      Było: Oct2FL doposażony Mint 1.2TSI
                      Jest: starszy diesel na B.

Komentarz

• golibroda
                        Rider
                        • 2009
                        • 530

Zamieszczone przez blackpw
                        Golibroda, może jednak udało się coś z tym zrobić już?

Kierunkowo słychać go bardziej od strony słupka łączącego przednie i tylne drzwi, oraz od góry samej szyby.
                        Serwis dodatkowo wymienił mi uszczelkę zewnętrzną, oraz próbowali mocniej dociągnąć drzwi do słupka (tylne i przednie) - czyli bardzo podobnie jak w przypadku Golibrody. Niestety nic nie pomogło.

Starałem się też pozaklejać taśmą malarską większość szczelin i szpar z zewnątrz - nic to nie dało.
                        Przy domykaniu szyby - nie widzę aby się nie domykała, albo miała jakieś przeszkody. Po zamknięciu - napis na szybie jest w podobnej pozycji w porównaniu do szyby w prawych drzwiach.

PS. Problem z szumiącą tylną małą szybką w tylnych drzwiach rozwiązali szybko i sprawnie silikonem.
                        Niestety nie udało mi się. Najwieksze natężenie szumu jest dokładnie jak opisałeś. Sprawdzałem też czy jakiś brud czy niedomykanie szyby (kalibracja) nie powoduje tego efektu. Bez rezultatu. Myslałem tez o tylnej szybce bo być może właśnie gdzieś powietrze z wnętrza ucieka (jakaś nieszczelność) to i musi gdzieś byc zasysane (np ta nieszczęsna przednia szyba. U mnie szumi i po lewej i po prawej. Problem jest nie rozwiązany, a mi to przeszkadza (dyskonfort szczególnie zimą - bo czuć jak wpada zimne powietrze).

Zaklejanie tez nic nie pomagało. Sam nie wiem co to jest i skąd się wzięło - od nowości TEGO NIE BYŁO.

W sumie granda bo niby prosta rzecz a uciązliwa !

Czekam także na pomysły :?:
                        Pozdrawiam
                        Piotr

Komentarz

• kowal 2002
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 5161

Może to nie to, ale jak były rozkładane/wymieniane drzwi to warto sprawdzić czy jest dobrze wsadzona gąbka uszczelniająca przelot do lusterka ( jest do niej dostęp po zdjęciu tapicerki i tego plastikowego trójkącika z nawiewem na szybę ).
                          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• golibroda
                            Rider
                            • 2009
                            • 530

Ale u mnie drzwi były dziewicze i też lipa. I to z dwóch stron.

Zresztą zmagam się też z innm nie rozwiązanym problemem a mianowicie "nierówną pracą silnika na wolnych obrotach". Niestety serwis nie pomógł (nic nie słyszą) a ja niestety mimo próśb forum nie wiem jak zrobić logi żeby samodzielnie zdiagnozować co może być przyczyną usterki
                            Pozdrawiam
                            Piotr

Komentarz

• Dobrzyl
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 209
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJSA 1.8 TSI 180 KM

miałem identyczny przypadek przy okazji zdejmowania drzwi uszczelniłem dziurę od lusterka i problem zniknął
                              Łukasz

Komentarz

• golibroda
                                Rider
                                • 2009
                                • 530

Ciekawa diagnoza, warto spróbować, jeśli szum był dokładnie taki sam.
                                Pozdrawiam
                                Piotr

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

golibroda, może jakby wymienić uszczelki na nowe?
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• golibroda
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 530

Były wymieniane: komplet drzwi/wnęka drzwi oraz wnęka okienna

A może trzeba by zwrócić uwagę na tylną trójkątną szybkę, być może tam wylatuje a z przodu zasysa i stąd "przeciąg". Tyłu nie sprawdzałem a podobo trójkąt to też bolączka Octavki.
                                    Pozdrawiam
                                    Piotr

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

A może trzeba by zwrócić uwagę na tylną trójkątną szybkę, być może tam wylatuje a z przodu zasysa i stąd "przeciąg". Tyłu nie sprawdzałem a podobo trójkąt to też bolączka Octavki.
                                      jest prosty test na ten trójkącik, posadź pasażera na tylnej kanapie i podczas jazdy niech naciśnie tą szybkę na zewnątrz a wtedy usłyszysz czy to to.
                                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• golibroda
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 530

Rozumiem,że wypychając szybkę na zewnątrz - dociskam do karoserii (do uszczelki) - uszczelniając układ ?
                                        Pozdrawiam
                                        Piotr

Komentarz

• Dobrzyl
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 209
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CJSA 1.8 TSI 180 KM

szum był dokładnie taki sam jedynie dzis sprawdziłem i przy 160 niestety szumi ;( ponizej jest ok
                                          Łukasz

Komentarz

• golibroda
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 530

U Ciebie też winna była tylna szybka ? U mnie szumi od 80 km/h
                                            Pozdrawiam
                                            Piotr

Komentarz

• blackpw
                                              Ambiente
                                              • 2011
                                              • 131

Zamieszczone przez Dobrzyl
                                              miałem identyczny przypadek przy okazji zdejmowania drzwi uszczelniłem dziurę od lusterka i problem zniknął
                                              Co masz na myśli pisząc - "dziurę od lusterka"?
                                              Napisz proszę więcej szczegółów, lub jakiś tutorial

PS. Moja Octa jest teraz w serwisie, wzięli się za to, i auto zostawiłem na kilka dni. Dam znać czy coś udało im się zrobić/znaleść.

[ Dodano: Wto 06 Lis, 12 13:36 ]
                                              Jeśli chodzi o tył, to u mnie jedno z drugim (szum z przednich drzwi, jak w temacie) nie ma nic wspólnego.
                                              Tylny szum - kwestia uszczelnienia małej szybki, u mnie w serwisie szybko się z tym uporali silikonem.
                                              Można zrobić prosty test - zakleić uszczelki w około małej szybki taśmą malarską (z zewnątrz) i przejechać się testowo, u mnie od razu słychać było różnicę - szum zniknął. Oczywiście miałem pasażera z tyłu, który jednoznacznie mógł ocenić "świst".

[ Dodano: Sob 01 Gru, 12 01:42 ]
                                              Trochę czasu minęło, więc napiszę co w temacie ruszyło... NIC.
                                              Tak, serwis mówi, że to jest tak zwany "szum techniczny", niestety nie mam jak im udowodnić, że przed wymianą drzwi tego problemu nie było.

Jestem też przekonany, że generalnie mam dużo słabiej wyciszone właśnie te wymienione drzwi od strony kierowcy. Kiedy jadę obok krawężnika, to bardzo mocno słychać szum. Jest taki ciekawy efekt, gdy jadę równolegle z krawężnikiem, to tak jakby ktoś włączył suszarkę, jak krawężnik się kończy - efekt znika.

Pozostaje mi zatem we własnym zakresie coś zrobić. Być może dałoby się jakoś wyciszyć same drzwi, a do szumów powietrza od szyby - zapewne będę musiał przywyknąć... :/
                                              Było: Oct2FL doposażony Mint 1.2TSI
                                              Jest: starszy diesel na B.

Komentarz

Pracuję...