Moze jest gdzies na forum ale nie mam czasu szukac
rano wsiadlem do auta - 26 zaczalem krecic, aku zaczał zdychac , wiec ostatnia proba i nic, przekrecam kluczyk w pozycje start zero odzewu, aku nadadowalem dalej to samo, co szukac?
Dalej to samo czyli co ?? wsadziłeś naładowany akumulator i nawet nie próbował zakrecic ?? Sprawdz dokręcenie klem. Wydaje się to głupotą ale mi tak siadł samochód na skrzyżowaniu bo wyłączyłem silnik i jak sie zapaliło zielone chcę odpalać a klema zeskoczyła i się wystraszyłem bo aku nowy i nie wiedziałem co się dzieje.
tak jak kolega wyzej napisal, popukaj w niego. Jak nie pomoze, to mozliwe, ze ci urwalo szczotki... u mnie tak bylo. Zamiennik kupilem za 35 pln (szczotkotrzymacz) i wymiana zajela z rozkreceniem ok 30 min. ja dodatkowo pomalowalem sobie obudowe, bo nie wygladala zbyt ladnie
Radio:C90r+XDP210EQ Kable:Opt,Skyline,50 mm Wzm:XES M1+FP 1.800 Glosniki:SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
Jak wyżej. Jeśli postukanie pomoże to pora na wymianę szczotek. Na zewnątrz rozrusznika jest miedziany przewód(tylko nie pamiętam czy jest ot tak widoczny),jeśli on się przepalił czy odłączył to rozrusznik nie będzie kręcił.
A nie miałeś czasem żadnego wycieku oleju w silniku - nawet niedużego ? Mi właśnie taki wyciek z przewodu odmy załatwił rozrusznik , a objawy były praktycznie identyczne. Naprawa rozrusznika wyniosła prawie tyle, ile kosztowałby nowy rozrusznik... :|
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
zaczalem krecic, aku zaczał zdychac , wiec ostatnia proba i nic, przekrecam kluczyk w pozycje start zero odzewu, aku nadadowalem dalej to samo
Podepnij pod inny aku w twoim może być zwarcie lub duży spadek napięcia przy rozruchu. Po oznaczeniu z profilu, silnik ma jakieś 10 lat czyli prawdopodobnie koniec szczotek.
Od razu do wymiany komplet tulejek, łącznie z pierścieniem osadzanym w obudowie + szczotkotrzymacz.
Do kontroli automat bo też już może być wypalony. Najlepiej podpiąć na krótko i sprawdzić czy kręci / wybija.
Naprawa rozrusznika wyniosła prawie tyle, ile kosztowałby nowy rozrusznik
Jeżeli robi się to samemu to za caa. 100 zł można mieć super zrobiony rozrusznik. Pewne jest, że na takim dłużej można pojeździć niż na używce z alledrogo.
W AGRze masz dokładnie taki rozrusznik jak w poradniku :
Ja tak miałem że nie chciał mi rozrusznik kręcić, podholowałem do elektryka i powiedział ze dostała się wilgoć i sprężynki dopychające sztoki pękły i dlatego nie palił.
Koszt naprawy ok 100zl (regeneracje całkowitą - od razu zrobił)
Auto: Octavia 1 1.9 TDI AHF 110KM 2000r
---
Pomogę - Kasowanie Błędów Nowy Dwór Maz i okolice
OPEL (OP-COM do 2010) i VAG (VW Audi Skoda Seat do 2004 - czasami do 2010)
Komentarz