Pisze w imieniu Ojca... zakupił ( szcześliwy posiadacz skody 8) ) Skode 1,4 TSi marudzi mi że w momencie rozsprzeglenia / luz na MAXI DOT spalanie "chwilowe" nie wskazuje 0 = ZERO mówie mu że to błąd programu który wgrany ale może Koleżanki i Koledzy wypowiedzą się żeby Ojciec uwierzył ....
Nie wiem, jak to powinno wyglądać od strony technicznej. Napisałem co wiem z własnej autopsji, osobiście spalanie chwilowe na MAXI-DOT wyłączyłem w pierwszym tygodniu po zakupie
Przy hamowaniu silnikiem jest 0, przy rozsprzęgleniu/luzie idzie paliwo na podtrzymanie obrotów silnika czyli zawsze będzie >0. Wartość wskazania będzie zależała od prędkości z jaką się toczy samochód, jak się zatrzyma to wskazanie przechodzi z x l/100km na x l/h
Przy hamowaniu silnikiem jest 0, przy rozsprzęgleniu/luzie idzie paliwo na podtrzymanie obrotów silnika czyli zawsze będzie >0. Wartość wskazania będzie zależała od prędkości z jaką się toczy samochód, jak się zatrzyma to wskazanie przechodzi z x l/100km na x l/h
wartość z tego co wiem jest sczytywana z 15 min jazdy wiec... czekam na dalszą dyskusję
Co ma prędkość toczenia się samochodu na luzie do spalania chwilowego samochodu stojącego na luzie (silnik pracuje)? o.O
Jak hamujesz biegiem czy puścisz z gazu na biegu w trakcie jazdy to będzie 0.0 spalanie chwilowe. a spalanie średnie/100km przelicza na podstawie dłuższego czasu.
VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
Jeżeli post okazał się pomocny kliknij
Co ma prędkość toczenia się samochodu na luzie do spalania chwilowego samochodu stojącego na luzie (silnik pracuje)? o.O
Widzę że nie zrozumiałeś. Jak samochód się przemieszcza to MAXI-DOT w trybie chwilowym pokazuje ilość paliwa spalonego na 100 kilometrów drogi, natomiast jak samochód stoi (z pracującym silnikiem oczywiście) to wskazania odnoszą się do czasu. U mnie np. 0,7 litra na godzinę (0,7l/h). Jednostka przełącza się sama.
Przy założeniu, że silnik na luzie zużywa 0,7l/h to przy toczeniu się na biegu jałowym z prędkością 20km/h wskazanie komputera będzie 3,5l/100km, przy prędkości 50km/h - 1,4l/100km, przy 80km/h ~ 0,9l/100km itd.
Zamieszczone przez jefry
wartość z tego co wiem jest sczytywana z 15 min jazdy wiec... czekam na dalszą dyskusję
Nie. Chwilowe wskazanie jest natychmiastowe. Zdejmiesz nogę z gazu podczas jazdy bez wysprzęglania i odrazu pokazuje 0l/100km. Dodasz mocniej gazu to i z 30 - 40l/100km wskoczy.
Pisze w imieniu Ojca... zakupił ( szcześliwy posiadacz skody 8) ) Skode 1,4 TSi marudzi mi że w momencie rozsprzeglenia / luz na MAXI DOT spalanie "chwilowe" nie wskazuje 0 = ZERO mówie mu że to błąd programu który wgrany ale może Koleżanki i Koledzy wypowiedzą się żeby Ojciec uwierzył ....
a jak wysprzegli to silnik nie pracuje? silnik pracuje a nie jest na powietrze wiec bedzie pokazywal jakas wartosc.
ZeRo pokazuje tylko przy hamowaniu silnikiem
czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel
a jak wysprzegli to silnik nie pracuje? silnik pracuje a nie jest na powietrze wiec bedzie pokazywal jakas wartosc.
ZeRo pokazuje tylko przy hamowaniu silnikiem
zgodze się z tym że każde wrażliwe urządzenie - czytaj SERWO - odpowie spalaniem, jednak u mnie na MAXI DOT jest = ZERO czy rozsprzeglam czy hamuje... wiec podpytuje... ( nie jest to złośliwość )
Bez przesady zawsze sekunda/dwie komputer ma opóźnienie pokazując na szafie nawet chwilowe spalanie. A o takim w tym topicu mowa. Generalnie Twój tata przesadza. Zero jak piszą przedmówcy jest w momencie hamowania biegiem, nigdy na jałowym biegu nie wskaże 0,0. Tak ma każde auto. Po Co Ojcu takie dane? co on zmienia biegi jak kierowca ikarusa miejskiego (czekając w tym czasie na wskazania komputera?) z tą dużą wajchą? Pamiętacie...zanim dobrali bieg i zawinęli tę wajchę ogromną mijały wieki hehe i auto zwalniało podczas jałowego na chwile nawet zamiast przyśpieszać. :wink:
Przy hamowaniu silnikiem powinno być 0 a przy wrzuceniu na luz komp wskazuje różne spalanie które ciągle się zmienia przynajmniej tak jest u mnie ale pewnie w TSI jest dokładnie tak samo
Komentarz