[O1] stukanie w okolicy prawego tylnego koła

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mksi
    Drive
    • 2009
    • 45

e tam przeciez na lampy nie psika odrazu, a ze na szybe to musi byc czysta przecie
  • Ths
    Rider
    • 2007
    • 317

Czy ktoś z Was miał problem stukania w okolicy tylnego prawego koła występujący jedynie na nierównościach?

Na stacji diagnostycznej wykluczona została tuleja wahacza oraz układ hamulcowy. Wykluczam też sytuację obijania się przewodu - wlewu paliwa. Podejrzenie padło na górne gniazdo amortyzatora tylnego jednak wymiana nie przyniosła poprawy (jest nawet gorzej). Pozostaje mi jedynie amortyzator Bilstein B4 3-letni.

Stukanie można zasymulować na postoju bujając samochodem góra - dół. Kołysanie na boki - cisza.

Ręce mi już opadły. Czy może to być wina amora?
    Na pewno nie tłucze nic w bagażniku wyciągałem fotele, półkę i wszystkie graty z bagażnika.

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

jak wypadł test sprawności amorków?
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• czarny_wwa
        Rider
        • 2008
        • 411
        • Octavia III combi (5E5)
        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Ths, jak możesz to sprawdź jeszcze jedną rzecz, a mianowicie to co widać na załączonym zdjęciu.

Tak jak i ty szukałem, szukałem i szukałem. Bagażnik wybebeszyłem do gołej blachy i nadal stukało :diabelski_usmiech Amorki trzymały dobrze, ale nie zauważyłem, że guma która powinna sztywno siedzieć w tym "uchu montażowym" ruszała się i na dołkach/nieruwnościach wspomniane ucho uderzało o karoserię/mocowanie. Nie był to bardzo głośny dźwięk, ale denerwował.

Jeżeli masz amorki na gwarancji to powinni ci je bez problemu wymienić. Ja wymieniałem je po roku eksploatacji.

Powodzenia!
        Załączone pliki

Komentarz

• Ths
          Rider
          • 2007
          • 317

Dzięki a odpowiedzi
          robekcool, sprawność amorów z tego co pamiętam to 75%.

czarny_wwa Mechanik który wymieniał gniazdo amortyzatora stwierdził, że sam amortyzator jest sprawny i nie ma luzu. Jednak po obejrzeniu tulei wahacza uważa, że kwalifikuje się do wymiany. Jak będę wymieniać tuleje poproszę o sprawdzenie ucha amortyzatora. Bardzo możliwe, że tam jest luz jak u Ciebie i stąd te irytujące stukanie.

Odgłosy stukania po demontażu amortyzatora występują częściej możliwe, że to ucho na amortyzatorze uległo dalszej destrukcji podczas zdejmowania.

Amorki mają już ponad 3 lata tak więc gwarancja odpada.
          Rozumiem, że jedyną możliwością pozbycia się stukania jest wymiana na nowy amortyzator czy jest możliwość wymiany samej tulejki w tym amortyzatorze?

czarny_wwa, tuleja z amortyzatora sama wypadła czy jej pomagałeś ? Jak mechanik wyciągał mój amor to tuleja siedziała na miejscu.

Komentarz

Pracuję...