[O1] Syczenie po dodaniu gazu i bark mocy po 160km/h
Witam wszystkich, auto to OCTACIA 1.9TDI AGR 90KM. Problem jest następujący: przy postoju na biegu jałowym czy też przy jednostajnej prędkości wszystko jest ok, problem zaczyna się dopiero w momencie przyspieszana, dotyczy to każdego biegu w zakresie obrotów od ok. 1500obr aż do ok. 3500obr czyli w zakresie kiedy turbina zmuszona jest ładować najwięcej. W tym momencie spod maski gdzieś w granicach kolektora dolotowego? dochodzi wyraźny ssssssssyyyyk. Jest co coś w rodzaju uciekającej kompresji i byłem pewny, że jest to nieszczelność w dolocie. Na dzień dobry wymiana WSZYSTKICH przewodów od podciśnień przy okazji od nadmiarów, czyszczenie dolotu na "błysk" czyli kolektor, przepustnica, EGR i oczywiście wymiana uszczelki pod kolektorem. Wyciąganie i sprawdzanie rur oraz intercoolera (wszystko całe). Brak jakichkolwiek oznak nieszczelności. Do tego dochodzi wyraźny brak mocy od 160km/h czyli auto nie chce się więcej rozbujać, przy lekkim wzniesieniu ten muł zaczyna się nawet od ok. 140km/h. Wcześniej miałem GOLFA III 1Z i tam rozbujanie go na głównych drogach do licznikowych 190km/h nie stanowiło jakiegoś wyzwania. Miałem też golfa IV AGR, ALH i AHF i napewno nie jest to normalny odgłos wydawany przez turbinę bo w żadnym tego nie było. Nie wiem gdzie mam szukać, dolot sprawdzony i wyczyszczony, czujnik doładowania podmieniany na próbę, podpinany pod kompa (brak jakichkolwiek błędów). Gdzie mam szukać przyczyn tego syczenia i muła przy większych prędkościach? Czyżby turbo niebawem do śmietnika?? Dodam, że sprawdzałem pionowy luz na wirniku i na oko ma ok. 1-1.5mm. Po czyszczeniu pojawiły się niewielkie, ale widoczne ślady oleju w dolocie zaznaczam, że minęło ok. 10dni od czyszczenia przepustnicy i tak wygląda obecnie...
Nie widać jakoś zbyt wiele bo foto z telefonu, ale wilgotno jest i nie wiem czy z odmy narobiło by się tego tyle w tak krótkim czasie? Dodam, że na zimnym silniku przy depnięciu pojawia się chmurka białego dymu i po chwili już zupełnie nic. Pod kompem sprawdzane ciśnienie doładowania na 3 biegu pod górkę z niskich obrotów i pokazywało do jakichś 1560 czegoś tam i od 3000obr już spadało. Pomóżcie bo poza padającym turbo nie mam żadnych pomysłów. Może macie jakieś sugestie lub doświadczenie w tym temacie
Ja mam dokładnie tak samo w moim AGRze, strasznie syczy od 1500 obr/min, a najlepiej słychać to na 2gim i 3cim biegu. Jeden z mechaników u których byłem powiedział że to przeładowywanie turba, lecz powiedział mi też że może mi wyczyścić turbinę (w AGRze..) Dzisiaj robiłem mu logi i mam nadzieję że któryś z kolegów orientujących się w temacie wypowie się o nich.
Ja mam dokładnie tak samo w moim AGRze, strasznie syczy od 1500 obr/min, a najlepiej słychać to na 2gim i 3cim biegu. Jeden z mechaników u których byłem powiedział że to przeładowywanie turba, lecz powiedział mi też że może mi wyczyścić turbinę (w AGRze..) Dzisiaj robiłem mu logi i mam nadzieję że któryś z kolegów orientujących się w temacie wypowie się o nich.
Sprawdź łącznie między turbo, a IC. Gdy mi rozszczelniło się tam na łączeniu to był właśnie taki syk. Łączenie jest gdzieś na wysokości przedniego prawego koła.
Najlepiej wsadzić tam rękę, chwycić za to łączenie i kazać komuś dodać gazu.
Można tam dojść od góry.
W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
RUMBA, mnie jest jeszcze tak, że na 1,2 biegu z najniższych obrotów jest tragedia, muł przeokropny. Potem przez chwilę coś drgnie, i zaczyna się syczenie.
Sprawdź łącznie między turbo, a IC. Gdy mi rozszczelniło się tam na łączeniu to był właśnie taki syk. Łączenie jest gdzieś na wysokości przedniego prawego koła.
Można tam dojść od góry.
Miałem dokładnie to samo. Trzeba zdjąć koło i osłonę w prawym nadkolu. Jedna opaska była obsunięta i nie trzymała.
Można tam dojść od góry.
Miałem dokładnie to samo. Trzeba zdjąć koło i osłonę w prawym nadkolu. Jedna opaska była obsunięta i nie trzymała.
Tyle że ja u siebie prześwietliłem już kompletny dolot na leżąco pod samochodem zaczynając od turbiny kończąc na kolektorze dolotowym i zero oznak. Nie tylko sprawdzałem poprawność połączeń ale także szukałem jakiegoś zawilgocenia od oleju a nawet wyciągałem niektóre rury aby dokładnie obejrzeć czy nie mają jakiegoś pęknięcia i niestety nic nie widać a jednak syczy...
Zamieszczone przez trooper
RUMBA, mnie jest jeszcze tak, że na 1,2 biegu z najniższych obrotów jest tragedia, muł przeokropny. Potem przez chwilę coś drgnie, i zaczyna się syczenie.
U mnie objawy trochę na odwrót, ciągnie dobrze właściwie tak jak trzeba jedynie wkurr.... mnie to syczenie i wydaje mi się że może to być przyczyną tego zamulenia od 140 i tego że powyżej 160 nie chce się bujać
RUMBA, pierwsze co to zrób logi jesli jestes pewien ze układ turbo jest szczelny w 100% to spprawdz jeszcze czy rurka miedzy kolektorem wyechowym a egr-em nie jest przepalona i czy czasem nie masz małej nieszcelnosci miedzy głowica a kolektorem wydechowym bo wtedy tez bedzie syczało sprawdz jeszcze róre od filtra do turbiny . trooper, z tych logów co wklełes w drógim temacie wynika ze masz padnieta przepływke , ale dla pewnosci mozesz jeszce sprawdzic rure miedzy przepływka a turbo łacznie z odma czy niema gdzies dziury bo wtedy tez bedzie zanirzała przepływka i auto nie bedzie jechało
Temat już stary, auto z podanym problemem już nawet sprzedane, ale usterka została wykryta więc może komuś kiedyś się przyda. Syczenie okazało się zupełnie naturalnym objawem, a przyczyna braku mocy została wykryta przy chipowaniu. Padnięty był zaworek N75 i zamiast prawidłowego ciśnienia pompowało jedynie 0,6 bara. Po wymianie zaworka auto odzyskało moc i do dziś chodzi jak trzeba. Problem rozwiązany więc temat uważam za zamknięty. Dzięki wszystkim za rady
Komentarz