dudek_t, a wycieraczkami macha jak próbujesz psikać?
[O2] Brak zasilania modułu kierownicy
Zwiń
X
-
[O2] Brak zasilania modułu kierownicy
Mam problem z nie działającym modułem kierownicy. Brak zasilania na 19 pinie od modułu. Z braku czasu weryfikacja wszystkich możliwych usterek przebiega dość wolno.
Ogólnie brak zasilania objawia się poprzez następujące usterki :
1. nie działają zegary
2. nie działają wycieraczki
3. nie działają kierunkowskazy i światła długie
4. brak zapłonu
5. nie działa wentylator
6. brak komunikacji z OBD2
Na chwilę obecną uznaję, że gateway jest sprawny. Działa centralny z kluczyka (wraz z kierunkami), podświetlenie kabiny, drzwi i bagażnika, radio, pozycja z przełącznika świateł i jego podświetlenie. Bezpieczniki sprawdziłem - wszystkie dobre (z boku deski i w komorze silnika)
Czy posiada ktoś schemat elektryczny ukazujący, skąd wychodzi zasilanie na moduł kierownicy? Gdzie szukać usterki?
-
-
Nedar, zasilanie na pin 19 idzie bezpośrednio z bezpiecznika nr 16 ( 5A ) w skrzynce bezpieczników w komorze silnika. Sprawdź go dokładnie ( najlepiej wymień ), jak nie pomoże, to go wyciągnij i zmierz omomierzem "przejście" pomiędzy skrzynką bezpieczników a pinem 19 we wtyczce modułu kierownicy. Jak będzie przerwa albo coś więcej niż to co pokazuje omomierz przy zwarciu przewodów pomiarowych to prawdopodobnie problem jest z przewodem lub złączką pod skrzynką bezpieczników.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
rocznik
Przejrzałem właśnie schematy. Jutro po pracy zweryfikuję je z moim autem.
abstinent - poleciał pomógł . czy mogę wrzucić do topiku te schematy ? dla potomności ?
Kowal 2002 - teoretycznie bezpieczniki są całe, ale sprawdzę miernikiem cały obwód. Grunt to wiedzieć czego i gdzie szukać. Pomógł też przyznany.
Pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz