[O1] Wymiana filtrów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michalsl30
    Classic
    • 2013
    • 2

[O1] Wymiana filtrów

Zamieszczone przez Audioza
    A jaka firma produkuje wycieraczki dla Skody na pierwszy montaż ?
    "Klasyczne" do O1 wyglądają na Valeo ...
  • staryhaliny
    Classic
    • 2012
    • 7

[O1] Wymiana filtrów

Witam. Pierwszy post. Użyłem szukajki, niestety trafiłem tylko na tematy o tuningu i sprzedaży.

Zakupiłem niedawno Octavię Tour 2009 (reszta w profilu).

Akurat ma ok. 130 tys. km i "SERVICE" na desce. Ale jako, że chcę poznać swoje auto lepiej, noi zrobić coś samemu, a przy okazji oszczędzić, chciałbym część koniecznych wymian zrobić sam.

I tak, na czyszczenie klimy się umówiłem, oponek sam też nie zmienię, no i w oleje nie chce mi się babrać - to zostawiam fachowcom.

Ale chciałbym sam wymienić filtr paliwa, filtr powietrza i filtr kabinowy. Dam radę?
    Trafiłem do sklepu skodaczesci.p - myślę żeby tam coś pozamawiać.

W związku z powyższym szukam albo tematów typu tutorial jak to zrobić (na forum nie znalazłem) albo po prostu service manuala do mojej wersji (może być po ENG).

Z gory serdeczne dzięki i przepraszam jeśli głupoty popisałem.

Komentarz

• marvin7
      Drive
      • 2011
      • 98

Co do filtra paliwa, w podanym temacie przez kolegę wyżej piszą "Wyciągasz zawleczkę[...]", u mnie trzeba było wcisnąć i wyskoczył wężyk. Więc, spróbuj w jedną i drugą

Z resztą wymiana filtra powietrza/ paliwa to moment, z kabinowym trochę dłużej, ale i tak to żadna filozofia.
      Z wymianą oleju też byś sobie poradził i zaoszczędził, a nie pchać kasę fachowcom :P

Komentarz

• staryhaliny
        Classic
        • 2012
        • 7

Dzięki Panowie za pomoc i przepraszam że sam nie wyszukałem tych tematów.

Wychodzi na to, że wymienie filtry powietrza a paliwa zmienię przy okazji wymiany oleju u dobrego mechanika - w sensie nie w ASO

A jeszcze w kwestii filtrów - polecacie kupić coś innego niż oryginały? Nie chodzi nawet o oszczędności, ale może po prostu są jakieś lepsze rozwiązania. Coś mi się przewinęło o węglowych kabinowych (rozumiem że z aktywnym węglem - takie to teraz nawet kotom do krytych kuwet montują ;P)

Komentarz

• ziutsane
          RS
          • 2007
          • 2376

JA kupuję filtry MANN i nie mam problemów
          Wymieniam tak:
          oleju, powietrza przy każdej wymiane oleju
          Kabinowy, paliwa co drugą wymianę oleju
          Olej wymieniam co 10 tyś km.
          Przy wymianie turbo płukałem silnik (spuściłem, zalałem,zmieniłem filtr oleju i jechałem na nowym do mechanika jakieś 30 km). Potem wymiana turbo, oleju i filtra oleju znowu...
          Radio: C90r+XDP210EQ
          Kable:Opt,Skyline,50 mm
          Wzm:XES M1+FP 1.800
          Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

Pracuję...