[Logi] Twarda praca i drgania silnika
Zwiń
X
-
[Logi] Twarda praca i drgania silnika
Witam,
Mam problem z "twardą" pracą silnika i drganiami na biegu jałowym. W związku z tym proszę Was o interpretację załączonych logów statycznych.
Moje obawy budzą wskazania dotyczące pompowtryskiwaczy, tj. bloki 013 i 023, ale w internecie nie znalazłem zbyt wiele informacji, które pozwoliłyby mi na ich samodzielną interpretację.
Wiedząc, że zapłony następują w kolejności 1-3-4-2 (cylinder) moim zdaniem dziwnie wyglądają w 013 korekcje ujemne na 1-3 a na 4-2 dodatnie. Ponadto znalazłem informację, że korekcje ujemne w 023 świadczą o usterce w układzie paliwowym, ale znalazłem też informację, że dopuszczalne odchyłki w moim modelu silnika to +-150.
Zastanawiam się czy czasem nie byłoby celowe wybranie się na pomiar ciśnienia paliwa podawanego przez pompę w zbiorniku i pompę wysokiego ciśnienia. Ile taki pomiar może kosztować?
Log (MB - 001)
Log (MB - 003)
Log (MB - 004)
Log (MB - 005)
Log (MB - 007)
Log (MB - 010)
Log (MB - 013)
Log (MB - 018)
Log (MB - 023)
Log (BS - 003)
Log (BS - 011)
Pozdrawiam,
-
-
Synchronizację? Chodzi o log grupy 004, wartość -2? Jeśli tak, to dodam że zamierzałem to załatwić razem z pomiarami ciśnienia paliwa. Czy odchyłka -2 jest dużą problemem?
Właśnie zacząłem czytać o grupie 018. Jak widać w zamieszczonych przeze mnie logach, po lekkim dodaniu gazu pokazywały się wartości 4 i 128. Czy to jest normalne?
Komentarz
-
-
Tak kąt synchro mozna by podregulowac. W kierunku "0".
Z logów absolutnie nie wynika nic złego.
Lej paliwo i jezdzij.
Podczas logowania 018 nie wolno zwiakszac obrotów.
Dla spokojności sumienia mozesz powtorzyc log 018 taki 30 sekundowy ale juz bez dodawania gazu. :wink:
Mozesz rzucic okiem na logi mojej Octy dla porównania - mamy takie same silniki.
Przemek
DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
80 B3 Limo 1.6 TD SB
Komentarz
-
-
Dzięki za porady. Gdzie w Wawa można podjechać na korekcję synchronizacji i ile to może trwać i kosztować?
@przemik Jak nie dotykam pedału gazu to logi 018 są na 0. Właśnie poszukiwałem podobnych logów, ale jak widać byłem ślepy :-(. Z tego co widzę to Ty też masz w grupie 023 dość duże wartości ujemne, przekraczające -30, czy próbowałeś ustalić jaka jest dopuszczalna odchyłka tych wartości?
Komentarz
-
Komentarz