Witam,
Zbliża mi się wymiana oleju w silniku. Wchodząc pod samochód zauważyłem (ciężko było nie zauważyć) wyciek. Dołączam zdjęcia tego wycieku przed wyczyszczeniem:
Store and share all of your images @ IMAGESHACK.com
Jak widać na zdjęciach olej pojawia się na łączeniu skrzyni biegów z silnikiem. Kropla oleju, która się pojawiła tez wskazuje na to łączenie.
I stad moje zapytanie skąd jest ten wyciek(ze skrzyni czy z silnika) i co należało by wymienić aby wszystko już było ok. Jak pisałem wyżej będę na dniach wymieniał olej w silniku także najrozsądniejsze było by to zrobić jednocześnie.
Aha jak coś to mam tą skrzynie biegów DUU czyli tą kiepską z tymi nitami. Oprócz tych nitów to ogólnie biegi mi wchodzą tak że idzie się popłakać ale to już na osobny temat jak powalczę z tymi przeciekami.
Z góry dziękuje za odp.
ps jak zrobić żeby fotki pokazywały się w poście?
czyli jak rozumiem z simeringow półosi czyli ze skrzyni biegów (da się to jakoś patrząc pod samochodem dostrzec?-odkręcić przegub itp) A co do klawiatury to, że leci skądś wyżej po silniku?
a jak mam dziurę w tej gumowej osłonie i cieknie delikatnie to co robić ??
Jeśli masz pękniętą osłone to musisz zdemontować całą półośkę zdjąć przegób,umyć jak jest jakiś syf. Jak będzierz kupował osłone w komolecie powinen być smar oraz opaska zaciskowa
Marcello01, ależ gdzie :shock: To nie jest nic skomplikowanego i ciężkiego do ogarnięcia, żeby robota miała nie wiadomo ile kosztować. Odkręcasz przy skrzyni, odkręcasz przy kole, zsuwasz i masz w łapie ośkę
Właśnie tez tak w międzyczasie sobie pomyślałem że to jest olej ze skrzyni biegów. Przecież muszę wymienić olej w silniku i on jest pewnie już zabrudzony-czarny a ten olej co cieknie to jakiś "świeży". Jeszcze jutro sprawdzę na bagnecie kolor oleju w silniku dla pewności. kudłaty78 a czy wymiana tego uszczelniacza to jakaś wielka filozofia? Domyślam się też że przy tej wymianie konieczna będzie wymiana oleju w skrzyni biegów?
kubeki, Żadna filozofia, wkręć w stary simering jakiś wkręt i wyciągnij go kombinekami.Gdy będziesz wbijał nowy,postaraj się żeby równo wszedł oraz nie za daleko.Jeśli chodzi o olej to jak uważasz,ja tylko dolewałem
Aha bo przejrzałem z grubsza internet i za każdym razem pisali aby zdemontować półoś i przeguby.
muszę się w to wgryźć
[ Dodano: Wto 08 Maj, 12 20:14 ]
Pozwolę sobie odświeżyć trochę temat. Czy jest w stanie ktoś mi określić jaki jest numer tych tych simeringów? Mam skrzynie DUU. Szukając w mojej Etce natrafiłem na "ślepą uliczkę" tj tak jak na zdjęciach pokierowało mnie na rys nr 409-20 a tam na moje oko nic nie ma o tym simeringu. Pokaże zdjęcia:
Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.
Czy wymieniał ktoś może ostatnio te simeringi i ma jakiś przydatny opis jak to zrobić. Z tego co się orientuje należy to na początek należy zdemontować półoś wraz z przegubami i później jest dopiero możliwość dostania się do tych uszczelniaczy. Czy dobrze myślę? Czy są jakieś problemy(coś gdzieś ciężko schodzi-jakaś trudność) przy wymianie tych simeringów?
Nasuwa mi się jeszcze pytanie. Pewnie wymieniając owe uszczelniacze ubędzie mi oleju ze skrzyni? Jaki tam olej wchodzi? Mobil 1 SHC 75W90 będzie dobry? Czy są jakieś lepsze?
ps. jak zrobić zęby fotki pokazywały się w treści wiadomości zamiast linków?
Przepraszam ale dołącze się do tematu z zapytaniem grzecznie czy u mnie to co na zdjęciu to to samo co u kolegi z czego toten olej jest i co trzeba zrobić
Ja dzisiaj właśnie robiłem w serwisie skody w Toruniu taką właśnie usterkę, wymiana uszczelniacza półosi. Nie znałem oznaczenia skrzyni, ale serwis poradził sobie z tym problemem. Z taką naprawą nie ma co zwlekać bo jak coś się stanie w skrzyni biegów z powodu niskiego poziomu oleju to wtedy będzie problem. Kwota która zapłaciłem wydaje mi się rozsądna (robocizna + uzupełnienie oleju + uszczelniacz) Inny mechanik poza serwisem chciał o 50% więcej i dłuższy czas naprawy. A tak niecałe 2h i było wszystko ok i 2 lata gwarancji.
Komentarz