Witam. Mam problem z wentylatorami klimatyzacji i sama klimatyzacją. Otóż jakis rok temu rozłączała mi się. Podjechałem do mechanika i okazało sie ze wentylator ten maly nie chodzi, ale tak jezdziłem ,nawet mi sie udało go kiedys zakrecic i zadziałał ale chodził wolno. Chłodziło i rozłączało, i tak w kółko. Teraz wogóle juz nie chłodzi. Podjechałem do elektryka i zauważył taki wyciek:
Mam pytanie jakie postepowanie teraz powinno być wprowadzone.
Mój mechanik mówi, że ten pojemnik trzeba wymienić na nowy, wymienic jakiś oring, nabic gazem klime, wymienić wentylatory na używane w lepszym stanie.
Mam jeszcze pytanie takie czy wentylatory rzeczywiście kupić używane? czy nowe zamienniki? W końcu używki też kupuje się kota w worku. Czy wentyl. z obudową czy same?
u mnie wchodziłoby w grę jakieś allegro albo coś, chyba że znacie kogoś z forum kto by miał?
jeśli chodzi o ten element to osuszacz który wymienić jak najbardziej jeśli od nowa nabijasz klimę zbiera on niejako syf więc warto go wymienić wentylator lepiej nowy zamiennik bo masz gwarancję a używany oryginał padnie nie wiadomo kiedy i zawsze to używka.
wentyl kupisz sam bez obudowy
Mam taki mały wentylator używany na sprzedaż, kupiłem w komplecie dwa duży i mały, potrzebowałem tylko duży, mały wyczyszczony i przesmarowany leży na półce. Jeżli jesteś zainteresowany pisz priv.
Tak ale potrzebuje oba bo duży na łożyskach tez juz słychać. Za ten osuszacz mechanik powiedział mi chyba 110, normalna cena??
Wogóle ta cała naprawa mnie szarpnie z 800zł. Wentylatory,osuszacz,nabicie klimy i usługa wymiany i naprawy.
Nie za drogo trochę??
No ale i tak trzeba zrobić bo dziecko żona wozi a w te upały była tragedia.
[ Dodano: Czw 03 Maj, 12 20:44 ]
Koledzy a takie zamienniki będą pasowały w tą moją oryginalną obudowę i czy to są takie wentylatory jak trzeba?
I jeszcze ten osuszacz który wybrać? czy to obojętne i brać tańszy?
Będzie pasował?
Widze ze mechanior ładnie chce mnie skasować jak liczył 110 za niego.
z tym osuszaczem to nie wiem jaki by był dobry skoro nie masz już gazu w instalacji to wykręć stary i kup taki jak włożyli tu nie warto oszczędzać na zamiennikach bo jak coś będzie nie tak to od nowa napełnianie i ładowanie klimy podwójny koszt a wentyl zawsze bez szkody dla instalacji można wymienić jak wyjmiesz stary to podeślij fotkę oraz jakiej firmy masz zamontowany
Komentarz