[O1] dziwne zachowanie szyby kierowcy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JarekW
    Classic
    • 2012
    • 15

zaj*%^& drogo, to mi dziś odpowiedziało jakieś ASO, co na Allegro "dorabia". Stwierdzili, że to akurat muszą z Niemiec zamawiać i kosztuje... 550zł :lol: :lol: :lol:

Już nawet myślałem, czy by jakiejś innej, w lepszym czy gorszym stanie kiery nie kupić, podmienić sobie panel i pchnąć choćby kilkadziesiąt zł taniej. Bo ogólnie te ze "słuchaweczką" są jednak droższe. Ale jak widzę np. taką za 300zł w stanie mocno nierewelacyjnym, to potem musiałbym ostro zejść z ceny, żeby cokolwiek odzyskać. Nic to, chyba przeczekam temat i może się okazja jaka trafi. Tymczasem będę łapę do radia wyciągał, trudno :?
  • magi2
    Drive
    • 2011
    • 83

Witam.

Problem z szybą kierowcy

Przyciskam na panelu switch 'w dół' ( pierwszy stopień załączenia ) - otwiera szybę do momentu przytrzymania switcha. Chcę zamknąć szybę - przyciskam 'w górę' szyba się zamyka.
    Przyciskam na panelu switch 'w dół' ( drugi stopień załączenia ) - otwiera szybę na max.
    Zamykam przyciskam góra ( drugi stopień załączenia ) - szyba się zamyka i zaraz otwiera na 3/4 i mogę ją zamknąc trzymając switch do końca , opcja drugiego stopnia nie działa do momentu wyłączenia i włączenia zapłony .

Czy problem w samym przełączniku ?Spotkał się ktoś z czymś takim?

Komentarz

• 4tech
      RS
      • 2008
      • 4199
      • Octavia II combi (1Z5)
      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

U mnie też tak się czasem zdarza :|

Podkreślam, że tylko czasem, kiedy zostawiam uchylone okienko, żeby się wietrzyło :diabelski_usmiech

Bynajmniej, jeśli wykonasz minimum 2 pełne zamknięcia i otwarcia, elektronika "uczy się" kiedy są krańcowe położenia szybki.
      Nie można tego uznać za feler, ale niestety również nie jako zasadnicze działanie :wink:
      Dzieje się tak szczególnie w przypadku, jeśli zostawiam uchylone okno i w międzyczasie okno tylko domykam, lub otwieram ale nie do pełnego położenia i jeszcze gdzieś po drodze wysiadam z samochodu wyłączając zapłon a elektronika niestety głupieje...

Niestety zdarza się również, że to krańcowe górne położenie szybki nie jest przez elektronikę "zauważone", wtedy automatycznie włącza się zabezpieczenie przycięcia szybą i automatycznie szybka zjeżdża w dół do połowy lub niżej...
      O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
      Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
      Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• eggzman
        Rider
        • 2008
        • 465
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BLR 2.0 FSI 150 KM

magi2, mam podobny problem u siebie(występuje sporadycznie), ale u mnie jest dodatkowo powiązane z zamkiem kierowcy, który często po zaryglowaniu od środka "odbija" i muszę ponowić, czasem nawet kilka razy. Podejrzewam, że może być to powiązane z kablami w przelotce drzwi-karoseria, bo po wakacjach już raz naprawiałem i może się coś rozłączyło. Więc ew. obejrzyj te kable, bo może to jest problem
        Kacper
        Opel Combo C 1,6 8v
        O2 Combi 2.0 FSI

Komentarz

Pracuję...