[Inne] Interface działa wybiórczo z różnymi programami
Mam dziwny problem "od zarania dziejów" czyli będzie z 7 lat
Posiadając jeszcze Golfa 3 w 2005 roku kupiłem używany kabel o nazwie "Polski VAG" oraz dostałem do niego płytę z kilkoma znanymi na rynku programami do obsługi samochodu w wersjach testowych z okrojonymi funkcjami bądź też "do użytku domowego lub niekomercyjnego".
Te kilka lat temu kabel łączył się z samochodem za pomocą wszystkich chyba programów (tj. Vag COM w kilku wersjach, Polski VAG w dwóch wersjach) oprócz VW Tool. Dało się np. za pomocą sprawnie łączyć się ze sterownikiem oraz sprawdzać błędy silnikowe, poduszek i ABSu.
Od jakiegoś czasu jednak sprzęt ten działał wybiórczo. Raz łączył się za pomocą danego programu a raz nie.
Obecnie sytuacja jest jeszcze dziwniejsza. Po testach kabla w programie VagCOM niezależnie od wersji kabel jest widoczny, wszystkie opcje na "OK" a nie może połączyć się ani z silnikiem ani z poduszkami ani z ABSem. Na Polskim VAGu tak samo.
Natomiast najdziwniejsze jest to, że nagle zaczął działać program VW Tool. Jednak można łączyć się z nim tylko z silnikiem, nie działa z poduszkami ani z ABSem.
Za pomocą tego kabla oraz programu z jednej z czeskich stron udało mi się uaktywnić w mojej Octavii automatycznie domykanie szyb. Niedawno też za pomocą tego interface'u oraz jednego z programów (niestety nie pamiętam którego) "bawiłem" się w Octavii zegarami czyli robiłem test liczników. I działało.
Dziś znów w Felicii próbowałem coś grzebać ale tylko VW Tool się łączył i tylko z silnikiem (mogłem i przeglądać błędy i wchodzić w poszczególne grupy nastawów).
Testowałem ten kabel i na COM1 i na COM2 i 3, różne porty USB. I nic, żadnej różnicy. Mam też zwykły kabel za 35zł kupiony ostatnio przez Allegro, tak samo ten interface łączy się tylko za pomocą VW Tool'a i niczego innego.
Pomożecie?
Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
zawsze korzystałeś z tej samej konfiguracji interfajsu w "menedżerze urządzeń"?
Masz na myśli "kiedyś i dziś" czy "dziś jak korzystałem z różnych programów"?
Ale odpowiem na obydwa.
Kiedyś używałem z tym kablem innego komputera i na nim chodziło wszystko dobrze. Później zmieniłem na netbooka i na nim też działało bez zarzutu. Ale to było ze 2 lata temu. Przez ten czas pewnie ze 2 "formaty" już były i nie pamiętam jakie były ustawienia dla sprzętu w managerze urządzeń, ale zawsze chodziło na domyślnych.
Natomiast dziś podczas prób zmieniałem tylko numery portów COM, po każdej zmianie restart, żeby komputer się nie pogubił.
Z samochodów, z którymi łączyłem się kiedyś a dziś nie mogę był jeszcze Polo 6N2 oraz VW Passat B4.
Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
Komentarz