Piszczy pompa paliwa-Octavia II

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bikermerida
    Classic
    • 2013
    • 1

Mam takie pytanie odnośnie swojej Octavii otuż nie dawno zauważyłem że po uruchomieniu silnika bo maską słychać piszczenie lub świerszczenie delikatne ale gdy już silnik się rozgrzeje do pewnej temperatury to ucicha i jest spokuj. Proszę o odpowiedz
  • ralpho
    Classic
    • 2011
    • 5

Czy u was też tak piszczy pompa paliwa?Byłem w serwisie i powiedzieli mi że to filtr paliwa.Wymieniłem go i nic to nie zmieniło.Czy to piszczenie nie spowoduje że pompa całkiem się zepsuje?

Komentarz

• Marian 2
      L&K
      • 2007
      • 1085
      • Octavia I combi (1U5)
      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Też miałem taki przypadek, że piszczała pompa, ale wody. Po rozgrzaniu pisk znikał. Niestety, tylko wymiana, bo to piszczy łożysko. Przy okazji podpowiem jak można łatwo podsłuchać pracę różnych obracających się lub przesuwających elementów. Potrzebna plastykowa rurka o średnicy ok. 1cm i długości ok. 1m. Jeden koniec wkłada się do ucha, a drugi przykłada w odpowiednie miejsce. Doskonale słychać pracę łożysk, wtryskiwaczy, zaworów. itp. Oczywiście lepszy byłby stetoskop lekarski, ale nie każdy go ma.

Komentarz

• krzys301
        Ambiente
        • 2007
        • 244
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

u mnie też piszczala pompa paliwa, pomoglo dotankowanie paliwa i wszystko wróciło do normy.
        obecnie staram sie miec zawsze nie mniej niz 1/3 baku i jest ok.

Komentarz

• Jerzy14
          Classic
          • 2012
          • 1

Witam
          W moim przypadku nie wiedziałem,że mam pompę paliwa.Gdy zaczeła być słyszalna minął może miesiąc,gdy całkowicie staneła.Narastanie dźwięku może jednak wskazywać na szybki koniec pompy.
          Pozdrawiam-Jerzy

Komentarz

• zenek127
            Drive
            • 2010
            • 42

Witam, w mojej Octavii II, 1.4 TSI przebieg około 30 000 pompa paliwa terkoce na wolnych obrotach, po dodaniu gazu jest cicho ale gdy obroty spadną znowu hałasuje . Nie wiem co robić , czy ktoś też tak miał, ja myślę o kupnie nowego wkładu do pompy, nowa pompa w całości jest dosyć droga, a sam wkład na Allegro za niecałe 300 zł.
            Może czekać aż przestanie pracować.

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8030
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

zenek127, na forum jest już temat o terkotaniu pompy paliwa w 1.4TSI. W tym przypadku był problem z zaworem zwrotnym wmontowanym w filtrze. Poszukaj, jest film również porównasz.
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• zenek127
                Drive
                • 2010
                • 42

Dzięki wielkie za pomoc, wskazówka była bardzo pomocna, problem usunięty.

Komentarz

Pracuję...