[O2] Wyciek oleju 1,9 TDI BXE

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wieniu_81
    Classic
    • 2014
    • 3

Witam,

Posiadam w swojej O1 czujniki cofania (seryjne), które niestety ale nie działają. Obecnie w aucie jest wyjęta piaskowa wtyczka z komputera, centralni ( nie wiem jak się to nazywa), który znajduje się z lewej strony w boczku bagażnika. Po zamknięciu obwodu, przy wrzuceniu wstecznego, rozlega się tylko długi jednostajny "pik", co sugeruje uszkodzenie czujnika. Podobno po podpięciu pod komputer, wyszło, iż uszkodzona jest ta czarna skrzyneczka, tylko nigdzie nie mogę znaleźć jak się ona fachowo nazywa.
  • evan rush
    Classic
    • 2012
    • 9

Witam

Niedawno stałem się posiadaczem Octavii II 1,9 BXE Kombi, przy przeglądzie przedsprzedażowym w ASO został zauważony wyciek oleju na osłonie silnika z lewej strony. Nie orientuje się za bardzo w mechanice samochodowej ale pewnego dnia po obejrzeniu komory silnika, zauważyłem z lewej strony element który jest pokryty olejem i wydaje mi się że z tego elementu jest ten właśnie wyciek. Zrobiłem zdjęcie tego elementu i teraz pytanie do znawców co to jest za element i czy poważna jest na nieszczelność (zakładam że do wymiany jakieś uszczelki).

Dziękuje z góry

(zdjęcie w złączniku)

O2 Wyciek Oleju Photo

Komentarz

• McGan
      RS
      • 2010
      • 3574
      • Superb III (3V3)

evan rush, zapewne wystarczy wymienić uszczelki na wężu układu dolotowego wchodzącym do intercoolera Przy okazji nowa opaska zaciskowa i po wycieku
      Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
      Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

• evan rush
        Classic
        • 2012
        • 9

Zamieszczone przez McGan
        evan rush, zapewne wystarczy wymienić uszczelki na wężu układu dolotowego wchodzącym do intercoolera Przy okazji nowa opaska zaciskowa i po wycieku
        Dziękuje bardzo za informację

Pozdrawiam :lol:

Komentarz

• Kicer
          Ambiente
          • 2011
          • 217

Mi to wyglada na przewody cklimatyzacji a nie intercooler. I wyglada ze one ciekna, bo jest zielono. Proponuje sprawdzic. Pod nimi jest jak pisal McGan wylot z intercoolera i z tego tez moze ciec.

Pozdrawiam MArcin.
          Skoda... Hmmm... No jak się niema co się lubi, to się lubi co się ma...

Komentarz

• evan rush
            Classic
            • 2012
            • 9

Zamieszczone przez Kicer
            Mi to wyglada na przewody cklimatyzacji a nie intercooler. I wyglada ze one ciekna, bo jest zielono. Proponuje sprawdzic. Pod nimi jest jak pisal McGan wylot z intercoolera i z tego tez moze ciec.

Pozdrawiam MArcin.
            Wydaje mi się że masz rację bo klima nie działa wcale Więc ten cały wyciek to może nie być olej tylko czynnik chłodzący klimatyzacji ??

Komentarz

• Krzych
              Rider
              • 2005
              • 671

Zamieszczone przez evan rush
              Wydaje mi się że masz rację bo klima nie działa wcale Więc ten cały wyciek to może nie być olej tylko czynnik chłodzący klimatyzacji ??
              Również w układzie klimatyzacji jest olej do smarowania kompresora.
              DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
              www.chiptuning.katowice.pl
              DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

Komentarz

Pracuję...