[O2] Problem z komputerem ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • traktaryst
    Classic
    • 2014
    • 2

I niestety jest tak jak się spodziewałem. Wszystkie połączenia ok. Uszkodzona jest sama lampa :evil:
    Wydłubałem ją w kawałkach, zakupiłem nową....działa, ale jest MEGA problem z tym jak ją wcisnąć pod tą lotkę :?: :?:
    Nie mam pojęcia jak ją tam wcisnąć... :!: :?:

POMOCY :!: :!: :!:
  • magda-k
    Classic
    • 2012
    • 2

Witam,

Na początek chciałabym Was wszystkich przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy post na forum. Do zalogowania skłoniła mnie następująca "przygoda".

Podczas jazdy zapaliła się czerwona kontrolka oleju, kontrolka trakcji (ten żółty ślizgający samochodzik), a samochód zgasł. Po sprawdzeniu poziomu oleju spróbowałam odpalić auto ale bez rezultatu. Po około godzinie, gdy przyjechała pomoc aby nas odholować skódka zwyczajnie odpaliła i wróciła spokojnie do domu.

Mechanik, do którego podjechałam podłączył komputer, przeszukał błędy i stwierdził, że jego zdaniem centralny komputer samochodu wyłączył się. Z logów, które przeanalizował (mam je wydrukowane) wynika, że różne elementy samochodu straciły komunikację z komputerem. Stąd wyłączenie silnika i kontrolna trakcji. Poza tym z silnikiem wszystko ok:/ Komputer teraz działa i trudno cokolwiek stwierdzić... Jego zdaniem komputer się zrestartował i być może ta usterka nigdy już się nie powtórzy.

Proszę o rady, co dalej robić... Boję się wyjechać gdzieś dalej od domu.
    Miał ktoś z Was podobny przypadek?
    Czy Waszym zdaniem diagnoza jest prawidłowa?
    Da się coś jeszcze sprawdzić?
    Możecie polecić jakiegoś fachowca od elektroniki z Wawy bądź okolic?

Pozdrawiam
    Magda

Komentarz

• greg44
      L&K
      • 2011
      • 1198
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Na razie może jeździć, chyba, ze zaraz szykuje się dłuższa podróż gdzieś za granicę. Pewnie jakaś wiązka się przetarła i dlatego jest ten problem.

Komentarz

• abstinent
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4842
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

jeśli to BXE to sprawdzić przewody przy chłodnicy na dole po lewej stronie jak dobrze pamiętam
        lubią się przecierać

Komentarz

• Biszczu
          RS
          • 2011
          • 5567

magda-k, podłączyć pod kompa możesz u któregoś z userów
          "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• octaviaRK
            Ambiente
            • 2010
            • 116

mialem podobny problem w silniku benzynowym, zapalala sie kontrolka abs , asr oraz oleju i to w dodatku niekiedy powodowalo gasniecie silnika, po wymianie pompy paliwa, czujnika temperatury, przepustnicy, okazalo sie - gdyz trafilem na dobrego fachowca ze to wina sterownika silnika jednak sam sterownik okazal sie w porzadku natomiast zaśniedziały styki a własciwie wtyczka przy sterowniku silnika po starannym wyczyszczeniu styków sterownika silnik żyje do dziś i jest zdrowy.
            robert octaviaRK

Komentarz

• czyzyk64
              Elegance
              • 2008
              • 866

A ma może ktoś rozpiske którędy biegną wiązki w 02 do sterowników, zwłaszcza od strony silnika do kabiny ?

[ Dodano: Wto 26 Cze, 12 07:51 ]
              magda-k, Z tego co kojarze to bylo na forum o przetartych kabelkach pod chłodnicą.

Komentarz

Pracuję...