[O1] Wymiana klapy bagażnika - O1 liftback

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bryko
    Drive
    • 2007
    • 45

arturwpc chyba to mnie namierzyłeś. Pozdrowionka :spoko
  • Rudi
    Ambiente
    • 2006
    • 195
    • Octavia II combi (1Z5)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Witam.
    Czeka mnie , praktycznie własnoręczna, wymiana klapy bagażnika i mam w związku z tym kilka pytań dotyczących elektryki i mechanizmu zamka.

1. jak i gdzie wypiąć wiązkę wchodzącą z dachu w klapę
    2. moja klapa jest bez wycieraczki i z zamkiem nie na kluczyk, nowa klapa z wycieraczką i z zamkiem na kluczyk. Wycieraczkę na razie odpuszczam ale w związku z różnicą w kwestii zamka muszę chyba założyć w nową klapę starą wiązkę i przełożyć wszystkie mechanizmy. Da się to zrobić bez cięcia kabli ? Czy bez problemu w miejsce bębenka zamka przełożę swoją zaślepkę ? Czy kable zasilające podgrzewanie szyby wyciągnę z wtyczkami czy będę musiał ciąć i lutować ? I w ogóle na co zwrócić uwagę .

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi , rady i przemyślenia.
    W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

1.Wiązkę wypinasz w bagażniku na lewym nadkolu.Czeka Cię częściowy demontaż tylnej części podsufitki,boczka na tylnym słupku i tapicerki w bagażniku.
      2.Zamek i wiązkę do niego,wydaje mi się masz takie same,więc nic nie musisz ciąć.Wyjmujesz tylko z nowej klapy zamek,wyjmujesz z niego wkładkę na kluczyk i na to miejsce wkładasz swoją zaślepkę.
      Przewody od ogrzeania szyby masz w wiązce,więc nic nie musisz ciąć i lutować.
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Rudi
        Ambiente
        • 2006
        • 195
        • Octavia II combi (1Z5)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Dzięki . Jutro przećwiczę zagadnienie. Aż jestem ciekaw jak mi pójdzie.
        A tak baaardzo przyszłościowo podpytam. Jak wygląda sprawa ożywienia wycieraczki? Wymiana dźwigienki jest oczywiście oczywista, ewentualne domontowanie kabli do wiązki ( jeśli będzie taka potrzeba ) też. A jak jest rozwiązane zasilenie tylnego spryskiwacza ? Osobna pompka czyli wymiana zbiorniczka płynu ? , czy jakiś wymyślny elektrozawór ( tu mnie chyba poniosło ) ?

Pozdrawiam
        Rudi
        W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.

Komentarz

• JanuszSz
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 2835
          • Superb II combi (3T5)

Jeśli myślisz o wycieraczce powinieneś montująć klapę i korzystając z rozebranego boczka wyprowadzić rurkę spryskowacza od wycieraczki do bagażnika.Będziesz przygotowany już do podłączenia.
          Musisz oczywiście zaopatrzyć się w manetkę wycieraczek (może być od kombi) i pompkę do zbiornika pracującą w dwie strony w zależności od podanego zasilenia.(też od kombi)
          Zbiornika nie musisz wymieniać,może zostać ten co masz.
          Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Rudi
            Ambiente
            • 2006
            • 195
            • Octavia II combi (1Z5)
            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez JanuszSz
            Jeśli myślisz o wycieraczce powinieneś montująć klapę i korzystając z rozebranego boczka wyprowadzić rurkę spryskowacza od wycieraczki do bagażnika.Będziesz przygotowany już do podłączenia.
            Musisz oczywiście zaopatrzyć się w manetkę wycieraczek (może być od kombi) i pompkę do zbiornika pracującą w dwie strony w zależności od podanego zasilenia.(też od kombi)
            Zbiornika nie musisz wymieniać,może zostać ten co masz.

O to to chciałem wiedzieć. Wielkie dzięki

Komentarz

Pracuję...