[O1] AEE sie zagotowal

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Joo
    Drive
    • 2010
    • 76

[O1] AEE sie zagotowal

Podziękował za spotkanie, pozdrowienia od Ani, Izy i Ewy.
    Atomek chyba żona ma 3 miesiąc okres bo coś uszczypliwy się zrobiłeś :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech
  • daber85
    Rider
    • 2009
    • 296

[O1] AEE sie zagotowal

co moze byc przyczyna zagotowanego silnika. zauwazylem to dopieto jak sygnal dzwiekowy od temp dal znac, ze wskazowka jest na maks. pod maska gorny wąż az drgal od gotujacej wody natomiast dolny jak i chlodnica ledwo cieple, gdzie szukac przyczyny. pozdrawiam

Komentarz

• smug
      Ambiente
      • 2009
      • 160

Zapewne termostat się zaciął w pozycji zamkniętej.
      Sprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.

Komentarz

• sebastian1980
        Classic
        • 2010
        • 34

daber85, ojj niefajnie, ciekawe co na to glowica. Mam nadzieje ze wyłaczyłes silnik i pozostawiłes do ostygniecia i ze nic nie kombinowałes...

Komentarz

• daber85
          Rider
          • 2009
          • 296

pierwszy raz to mi sie zdazylo na szczescie juz parkowalem samochod przed domem i sygnal dal znac wiec chyba nie powinno nic byc tak mysle

Komentarz

• Jacho
            Ambiente
            • 2012
            • 106

W O1 z tym właśnie silnikiem 1.6 AEE, starszy przegrzał ją z powodu właśnie termostatu, niby nic się nie stało ale zaczęła brać olej, po roku uszczelkę pod głowicą przepaliło, ciśnienie uciekało, sprężanie było bardzo małe a silnik chodził jak traktor bez mocy, no i jeszcze pierścienie.
            Było:
            Octavia 1 1.6 AEE
            Octavia 2 1.9 TDI BLS
            Fiat Doblo 1.9 mJTD
            Jest:
            Berlingo VAN 1.6 HDI HT 75KM
            Octavia 2 RS 2.0 TDI CEGA

Komentarz

• daber85
              Rider
              • 2009
              • 296

to juz mam sie bac?? do tej pory bylo wszystko ok

Komentarz

• Jacho
                Ambiente
                • 2012
                • 106

Niekoniecznie, tak jak pisałeś, już parkowałeś, a mój starszy musiał jakoś dojechać do domu parę km. Jakby traciła moc to bym wtedy sprawdził sprężanie na cylindrach ale póki nic się nie dzieje nie masz się co martwić
                Było:
                Octavia 1 1.6 AEE
                Octavia 2 1.9 TDI BLS
                Fiat Doblo 1.9 mJTD
                Jest:
                Berlingo VAN 1.6 HDI HT 75KM
                Octavia 2 RS 2.0 TDI CEGA

Komentarz

• gregor6
                  Rider
                  • 2008
                  • 488
                  • Volkswagen

Miałem dokładnie taką samą historię. Winny okazał się termostat. Zamknął się na małym obiegu (dokładnie to wysunął się na maxa). Po jakimś roku stało się to samo ale na szczęście termostat nie chciał się otworzyć i cały czas był na dużym obiegu więc auto miałem nie dogrzane. W pierwszym przypadku też prawie parkowałem auto i też zauważyłem dopiero jak włączył się sygnał i zapaliła kontrolka. Na szczęście z silnikiem nic się nie stało. Uszkodzony termostat to podobno częsta przypadłość AEE

Komentarz

• zak14
                    Rider
                    • 2011
                    • 605
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez gregor6
                    Uszkodzony termostat to podobno częsta przypadłość AEE
                    Potwierdzam. W Felici z silnikiem AEE zaliczyłem oba przypadki - zablokowany w pozycji zamkniętej i zablokowany w pozycji otwartej. Przy zamkniętym - grzeje się natychmiast. Ja zaraz po dojściu do czerwonego pola wyłączyłem silnik, zadzwoniłem po taksówkę i holowanie do warsztatu. Termostat rozpadł się na dwie części i zablokował. Po wymianie przejechałem ponad 80 kkm bez kłopotów z uszczelką, kompresją itd.
                    Uwaga ! w Felici zwykle z termostatem warto wymienić jego obudową (plastikowy element, w którym jest schowany), bo często ulega uszkodzeniu. Nie wiem jak w Octavii, ale podejrzewam, że też.
                    Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• gregor6
                      Rider
                      • 2008
                      • 488
                      • Volkswagen

Zamieszczone przez zak14
                      Uwaga ! w Felici zwykle z termostatem warto wymienić jego obudową (plastikowy element, w którym jest schowany), bo często ulega uszkodzeniu. Nie wiem jak w Octavii, ale podejrzewam, że też.
                      Czasem dzieje się tak, że jak termostat otworzy się na maxa to przebije takie mocowanie w króćcu i wtedy niestety trzeba też go zmienić.

Komentarz

• daber85
                        Rider
                        • 2009
                        • 296

Zamieszczone przez gregor6
                        Zamieszczone przez zak14
                        Czasem dzieje się tak, że jak termostat otworzy się na maxa to przebije takie mocowanie w króćcu i wtedy niestety trzeba też go zmienić.
                        wygrales poszla pokrywka termostat ja przebil az milo pozdrawiam i dziekuje

Komentarz

Pracuję...