OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl
Witam.
Octavia II benzyna, klima ręczna - klimatic.
Postanowiłem sprawdzić temperaturę powietrza przy wylocie z kratek - klima włączona kilkanaście minut, termometr elektroniczny.
Upały doskwierają i zauważyłem że, klima niedomaga ale w bardzo dziwny sposób.
Ciśnienie sprawdzane 2 miesiące temu. Tydzień temu przy okazji wymiany oleju, filtrów mechanik wymienił filtr kabinowy i przeprowadził odgrzybianie nawiewów.
Zmierzyłem temperaturę w poszczególnych kratkach a oto wyniki (1 bieg nawiewu):
- kratka prawa skrajna przy drzwiach pasażera - około 8 stopni Celc.
- kratka prawa panelu środkowego - około 13 stopni C.
- kratka lewa panelu środkowego - około 17 stopni C.
- kratka lewa skrajna przy drzwiach kierowcy - około 22 stopni C.
- z panelu tylnej kanapy nie mierzyłem ale raczej słabo chłodne powietrze się wydobywa.
Na obiegu wewnętrznym zachowanie podobne - czyli im bliżej lewej tym cieplejsze powietrze
O co może chodzić, czy są dwa niezależne elementy chłodzące powietrze?
Proszę o wskazówki.
Dodam że wentylatory się włączają jak klima pracuje. Efekt chłodzenia jednak jest kiepski.
Właścicielem samochodu jestem od 2 miesięcy więc to moje pierwsze lato w tym aucie
Mialem podobne zachowanie klimy. Było to związane jednak z uciekaniem czynnika przez nieszczelność w skraplaczu. Być może nabawiłeś się jakiejś dziurki :diabelski_usmiech i sobie śmiało czynnik spieprzył z obiegu :szeroki_usmiech
trza by podpiąć vcds , może tak być czujniki temperatury w kratkach na środku konsoli pokazują bzurne wartości - bo jeśli masz climatica ( tego prawdziwego półautomata) to on też mierzy temperaturę.
dzięki za wskazówkę, ale to nie jest strefowa klima, czy możliwe żeby w różne kratki kierowała powietrze o różnych temperaturach (mieszała z ciepłym). Wydaje mi się to niemożliwe w zwykłej niestrefowej. Chyba że w climatiku tez tak jest.
A jak rozpoznać czy to climatic czy zwykła, czy jest możliwe żeby w O2 (2004r) była nie climatic a zwykła?
jak masz temperaturę namalowaną na gałce ciepło zimno (18stopni.22stopni) etc to masz półautomat i masz za kratkami czujniki temp je czasami trzeba wyciągnąć, przetrzeć lub wymienic, masz na forum opisane,
trza by podpiąć vcds , może tak być czujniki temperatury w kratkach na środku konsoli pokazują bzurne wartości - bo jeśli masz climatica ( tego prawdziwego półautomata) to on też mierzy temperaturę.
No to w takim razie jak puszcze klime na nogi a walnięte są czujniki środkowych kratek to powinno być chłodno w wylotach dolnych bo wtedy przez kratki i czujniki środkowe nie leci? Poprawcie mnie jeśli źle myślę.
[ Dodano: Czw 05 Lip, 12 00:10 ]
[ Dodano: Czw 05 Lip, 12 00:08 ]
Po włączeniu klimy działa tylko większy wentylator, mniejszy nie. Nie wiem czy to normalne, czy w octavii II tez wentylatory są spięte razem czyli działają oba na raz. Wiem że w OI tak jest ale nie mogę nigdzie się doszukać czy w OII jest tak samo?
Komentarz