Wyciek z klimy - chyba.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • siwy300
    Classic
    • 2010
    • 13

Wyciek z klimy - chyba.

Myślę, że raczej nie damy rady TYCH LITERKÓW zliczyć ale będzie super
    Naklejeczka jak najbardziej superancka opcja jestem za :szeroki_usmiech

Mam nadzieje że na zlocie oprocz naklejeczki będzie można zaliczyć WLEPĘ bo niestety jeszcze się nie dorobiłem, zawsze coś wypada jak mam jechać na SPOT, a nie będę podchodził do tematu jak niektórzy "nowi" na forum
    "cześć jestem nowy na forum gdzie mogę kupić wlepę" ŻENUŁA :szeroki_usmiech

Pozdrawionka dla wszystkich WYBIERAJĄCYCH SIĘ !!!
  • LoMe
    Drive
    • 2009
    • 59

Wyciek z klimy - chyba.

Witam.
    Parę dni temu zauważyłem wyciek z tego czegoś w zaznaczeniu. Wyciek jest bezbarwny, konstystencja nie jest wodna ani olejowa, jednakże lekko lepka.
    Klimatyzacja działa normalnie, jednakże wyciek jest na tyle spory, że przeciekł przez dolną osłonę silnika.
    Co to może być iczym to grozi??
    Załączone pliki

Komentarz

• aro333
      Ambiente
      • 2011
      • 167
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

A to nie jest zwykla skroplona woda z tego gornego zaworu co wąż wchodzi?

Komentarz

• eroberto1
        Rider
        • 2010
        • 350

Żaden wyciek, normalna sprawa, u mnie to samo i w słozbowym ròwniez, różnica temperatur i sie robi mokro :diabelski_usmiech
        2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508

Komentarz

• LoMe
          Drive
          • 2009
          • 59

No własnie dzisiaj mechanik badał toto czymś na kształt wykrywacza czegoś tam - i stwierdził aby się nie przejmować.
          Ale z drugiej strony woda toto nie jest na bank. na Osłonie zostal lepki ślad.

[ Dodano: Pon 09 Lip, 12 22:02 ]
          Zamieszczone przez aro333
          A to nie jest zwykla skroplona woda z tego gornego zaworu co wąż wchodzi?
          Nie jest, góra jest sucha, mokry jest dół i dolny przewód wraz z osłoną dolną silnika.

Komentarz

• hubert78
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1576

Zamieszczone przez LoMe
            Nie jest, góra jest sucha, mokry jest dół i dolny przewód wraz z osłoną dolną silnika.
            Jak się woda skropli to na dół leci a przy tych temperaturach to norma, a tłuste to to jest bo miesza się z śladowymi ilościami oleju który znajduje sie praktycznie wszędzie w komorze silnika

Komentarz

• Remark
              Ambiente
              • 2010
              • 109

Zamieszczone przez LoMe
              Witam.

To coś, to osuszacz klimatyzacji a czym to grozi? na pewno niedrożnością układu - w konsekwencji opróżnieniem układu ( zadziała presostat ) , szukaniem przyczyny , wymianą , uzupełnieniem czynnika - czyli wydatkami.

Natomiast mechanik jak piszesz sprawdzał wyciek zapewne na obecność czynnika , na pewno nie pamiętasz kiedy to "coś" było wymieniane tak że może lepiej zapobiegać?

Poczytaj trochę o działaniu klimatyzacji np. tu: http://www.alpo.ig.pl/klima.html i mnóstwo innych wątków na ten temat , wówczas będzie Ci łatwiej podjąć właściwą decyzję.

Jeżeli decydowałbyś się na wymianę, to zapoznaj może się np. z tym: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...a+klimatyzacji

Rozsądniej i bardziej "ekonomicznie" jest zabrać się za to przed uzupełnieniem ( nabiciem klimatyzacji ) ponieważ układ musi być opróżniony a dywagacje czy wymienia się i jak często, wspomniany element - były prowadzone wielokrotnie na różnych forach.

Pozdrawiam.

Komentarz

• ducker24
                Rider
                • 2011
                • 286

LoMe, powiem Ci, że u mnie też jest to"coś" osuszacz trochę wilgotny, ale raczej stawiam że to jest woda
                podjedź sobie do magików od klimy niech sprawdzą jakiej jest ciśnienie w układzie
                jak jest oki to nie masz się czym martwić
                pozdrawiam

Komentarz

• LoMe
                  Drive
                  • 2009
                  • 59

Zamieszczone przez Remark
                  Zamieszczone przez LoMe
                  Witam.

To coś, to osuszacz klimatyzacji a czym to grozi? na pewno niedrożnością układu - w konsekwencji opróżnieniem układu ( zadziała presostat ) , szukaniem przyczyny , wymianą , uzupełnieniem czynnika - czyli wydatkami.

Natomiast mechanik jak piszesz sprawdzał wyciek zapewne na obecność czynnika , na pewno nie pamiętasz kiedy to "coś" było wymieniane tak że może lepiej zapobiegać?

Poczytaj trochę o działaniu klimatyzacji np. tu: http://www.alpo.ig.pl/klima.html i mnóstwo innych wątków na ten temat , wówczas będzie Ci łatwiej podjąć właściwą decyzję.

Jeżeli decydowałbyś się na wymianę, to zapoznaj może się np. z tym: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...a+klimatyzacji

Rozsądniej i bardziej "ekonomicznie" jest zabrać się za to przed uzupełnieniem ( nabiciem klimatyzacji ) ponieważ układ musi być opróżniony a dywagacje czy wymienia się i jak często, wspomniany element - były prowadzone wielokrotnie na różnych forach.

Pozdrawiam.

Serwis klimatyzacji był robiony 10 dni temu razem z corocznym przeglądem. Zgłosiłem facetowi ów wyciek. Stwierdził, że brak powodów do niepokoju. Jak wspomniałem, pojechałem ponownie po dwóch dniach i wtedy zbadał to jakimś wykrywaczem - ponoć oleju, a olej podobno jest zielonkawy.
                  To coś co mi cieknie jest bezbarwne i lekko tłuste.
                  Dziś auto stało nieruszane i ponownie od spodu tego osuszacza było mokro.
                  Podjadę po jakąś kontrekspertyzę - zobaczymy co inny fachman powie na to.
                  Ale dzięki :-)

[ Dodano: Wto 28 Sie, 12 00:01 ]
                  Osuszacz do wymiany, popuszczał od spodu olej. Wymieniony i przez 2000 km. sucho jak należy.

Komentarz

• Remark
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 109

Osuszacz do wymiany, popuszczał od spodu olej. Wymieniony i przez 2000 km. sucho jak należy.
                    Witam

No właśnie, będzie sucho przez długi czas aż osuszacz będzie miał dość ...

Wniosek: Oszczędzać to można np. na żonie :diabelski_usmiech ( jeden kwiatek z urzędu rocznie... ) na autku już nie koniecznie...

Tak naprawdę to "ziele" możesz wręczyć częściej , bo to się zwyczajnie opłaca :lol:

Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...