[O1] huczenie - zagadkowa sprawa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gary2000
    Classic
    • 2013
    • 5

Następny spot slaskomały, a wcześnie maloslaski w Kryspinowie :P
  • StudentzUMK
    Classic
    • 2012
    • 13

Witam

Ostatnio moja OI wjechała lewym kołem w kałużę, która okazała się głębsza niż wyglądała (ale miała szerokość tylko trochę większą od opony) i czymś zahaczyła o "brzeg" tej kałuży. Od tego czasu przy jeździe prosto lub z kołami skręconymi delikatnie w lewo daje się słyszeć wyraźny szum. Przy kołach skręconych w prawo problemu nie ma. Byłem u mechanika. Obejrzał dokładnie zawieszenie i zdjął lewe koło - nic nie trze o koło, całe zawieszenie w najlepszym porządku. Zasugerował mi łożysko (nie przekonuje mnie ta wersja, choć ostatecznie w przypływie wyrozumiałości mogę jakiejś logiki się doszukać, że siły w łożysku działają pod różnymi kątami w zależności od skrętu kół itd).

Macie może jakieś inne sugestie?

Z góry dzięki
    Stue

Komentarz

• Remark
      Ambiente
      • 2010
      • 108

Zamieszczone przez StudentzUMK
      Macie może jakieś inne sugestie?

Witam.

Twoje teoretyczne rozważania mają sens, są logicznie spójne z prawami fizyki - wprawdzie pozostaje jeszcze opona (uszkodzony kord) ale to nie co inne odgłosy i łatwo można zdiagnozować po przez zamianę kół.

Skoro pozostałe elementy układu kierowniczego i zawieszenia zostały sprawdzone , to może pozwól na większy "przypływ wyrozumiałości" i rozważ sugestie mechanika? Często oni mają rację popartą wiedzą i doświadczeniem.

Pozdrawiam.

Komentarz

• robekcool
        RS
        • 2009
        • 2041
        • Octavia II (1Z3)
        • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

proponuję poczekać aż szum zmieni się w odgłos przejeżdżającego obok tramwaju lub od razu wymienić łożysko :idea:
        www.k-mot.pl
        Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
        Autoholowanie.
        Robert Kulma

Komentarz

• StudentzUMK
          Classic
          • 2012
          • 13

dzięki za szybką odpowiedź. Tak też zrobię w najbliższych dniach. Póki co, dyskusja oczywiście otwarta

Komentarz

• Remark
            Ambiente
            • 2010
            • 108

robekcool,

Masz na myśli zapewne : Konstal 105N , bo te od południowych sąsiadów w stosunku do odgłosu łożyska które ma już dość , to są cichutkie..... :lol:

Komentarz

• robekcool
              RS
              • 2009
              • 2041
              • Octavia II (1Z3)
              • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Remark, zapewne tak :P choć z tramwajami na szczęście nie mam styczności :diabelski_usmiech
              www.k-mot.pl
              Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
              Autoholowanie.
              Robert Kulma

Komentarz

• StudentzUMK
                Classic
                • 2012
                • 13

Dzięki, że zmotywowaliście mnie, aby załatwić sprawę. Łożysko wymienione, samochód jeździ już cichutko

Komentarz

• Remark
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 108

Zamieszczone przez StudentzUMK
                  samochód jeździ już cichutko

I niech tak zostanie ....." ludzie małej wiary pędzą przed siebie w tylko sobie znanym kierunku" :szeroki_usmiech czasami jednak warto posłuchać bliźniego

Sądzę że możesz zamknąć temat o łożyskach , tramwajach ... i.t.d

Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...